Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Dzban Naczelny
 Dzban Naczelny
	otóż,
jest takie coś ?
na win vista/7 jest to zintegrowane z systemem, do windowsa xp producent czasem dodaje takie cos ale ja nie moge znaleźć tego do mojego hp dv6540ew..

Członek DUG
 Członek DUG
	Nie wiem czy dobrze myślę, ale czy nie chodzi Tobie o powercfg.exe ?
Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-08-21 09:49:16)

Dzban Naczelny
 Dzban Naczelny

Oldtimer
 Oldtimer

xp chyba skaluje automatycznie, acz nie wiem, za to pod maszyną wirtualną masz jeszcze fajniej :] skaluje linux, a windows dostaje czasem fajne wyniki w System → General, np. teraz przy exporcie do PAL DV mam 58..Mhz. kiedyś było 1,0*Ghz, zaś czasem jest wartość ponad mój procek. 
http://www.intel.com/cd/channel/reseller/asmo-na/eng/203838.htm - piszą, że niby jest od XP SP2.
Wg wikipedii 
Under Microsoft Windows XP, SpeedStep support is built into the power management console under the control panel. In Windows XP a user can regulate processor speed indirectly by changing power schemes. The "Home/Office Desk" setting disables SpeedStep, the "Portable/Laptop" power scheme enables SpeedStep, and the "Max Battery" uses SpeedStep to slow the processor to minimal power levels as the battery weakens.[6] The SpeedStep settings for power schemes, either built-in or custom, cannot be modified from the control panel's GUI, but can be modified using the POWERCFG.EXE command-line utility.
Źródło: http://en.wikipedia.org/wiki/SpeedStep
To chyba ta technologia.
A tutaj http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc748940(WS.10).aspx masz opis polecenia :)

Członek DUG
 Członek DUG
	To może Process Explorer
Fajnie by było, jak byś opisał, co dokładnie chcesz otrzymywać za wyniki  :)
Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-08-21 16:39:36)

Dzban Naczelny
 Dzban Naczelny

Oldtimer
 Oldtimer

urbinek napisał(-a):
paoolo, to nie to samo co mi dał ba10 ?
ba10, chce mieć możliwość dynamicznego skalowania procesowa w dół celem oszczędzenia baterii
Tak to samo, ale wywnioskowałem, że chcesz wytłumaczenia (ja tym bardziej bom nie wiedział tego :), jak nie doszukałeś się jak powercfg steruje (pośrednio) częstotliwością na procku :) A tu masz ładnie napisane i obierając profil predefiniowany masz 50/50, że działa jakbyś chciał.
procexp (ten powyższy) to manager procesów plus jakieś bajery z dll'kami, wątkami i kontrolą co ten proces robi i jakie ma prawa.
dwie (albo trzy) opcje masz: 1) zdać się na windows'a xp 2) mieć linux'a i virtualki (windows służy do pracy na określonym sofcie, teraz Adobe Premiere Elements .. 1.0 :) Direct3D się wysypuje na nim, trzeba zdawać się na GDI do renderingu) 3) pogrzebać w BIOS'ie, gdzie pewnie masz ustawienia oszczędzania energi (T61 jak mu się ustawi żeby był ultra long battery life, to ma nawet problemy z wifi na baterii, bo tak oszczędza :D na energii, a delay pracy klawiatura/touchpad a odpowiedź z systemu jest widoczna w milisekundach).