Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem jak w temacie. Pierwszy raz mi sie to zdarza. Kompik na atomie dzisiaj przed osma zamarl. Zorientowalem sie po tym, jak padlo polaczenie via ssh. Wszedlem na strych, gdzie stoi - a on nic, wylaczony, jakby go ktos pstryczkiem wylaczyl :-/ Ktos ma pomysl co moglo byc przyczyna? Mam nadzieje, ze wiecej sie to nie powtorzy. Logi milcza :-( Przynajmniej ja w nich nic nie znalazlem. Ostatnie wpisy sa z godz 7:35, a sesje zerwalo mi cos przed 8:00. Any idea?
Jeśli to jednorazowe to bym się nie martwił. Jak zacznie się powtarzać to trzeba będzie wziąć komputer "na warsztat" (czyszczenie, diagnostyka itp) ;-)
zabezpieczenie temperaturowe procka? lato jest
Wyłączanie kompa generalnie w 90% przypadków wiąże się z:
1.Problemami z zasilaczem.
2.Problemami z chłodzeniem.
3.Problemami z jakimiś układami na płycie głównej.
IMHO powinieneś w tej kolejności szukać ewentualnych problemów - chłodzenie zarówno zasiłki jak i samego kompa powinno dać się sprawdzić od ręki, z kolei jak pada coś na płycie to coś w logach "raczej" być powinno...
NIestety dzisiaj - powtorka z rozrywki.
Nie wiem co jest grane, komp sie wylaczyl.
Zarzut o przegrzewaniu raczej odpieram - u mnie jest w tej chwili kolo 20 stopni w pomieszczeniu.
W kazdym razie nie pozostaje mi nic innego jak sprawdzic kazdy z tych elementow
Ano o ile log nic nie mówi to lecisz po kolei - temperatury sprawdzisz nawet "ręką", jak obudowa parzy to raczej coś jest nie tak ;] - a dokładniej możesz za pomocą sensorów (o ile są kompatybilne z Twoją płytką).
Ja osobiście stawiam na zasiłkę, samemu jakiś czas temu przechodziłem przez to... jak możesz podaj markę zasilacza.
Ostatnio edytowany przez Huk (2011-08-09 23:57:51)
Jak masz możliwość to spróbuj podłączyć inny sprawdzony zasilacz, i w razie czego szukaj problemu gdzie indziej.