Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-07-21 21:36:11

artjanisz - Nowy użytkownik

artjanisz
Nowy użytkownik

[SOLVED] problem z sidem

Witam
Wczoraj zainstalowałem sida (desktop z gnome)z businesscard iso testing amd64 (codzienne kompilacje) i teoretycznie wszystko powinno być ok. , ale niestety nie mogę zalogować się do trybu graficznego ponieważ partycja systemowa "/" jest w trybie tylko do odczytu.Oto mój układ partycji:
sda1 ntfs
sda2 ntfs
sda3 ntfs
sda5 boot na ext2 - 1GB
sda6 swap - 2GB
sda7 / na btrfs - 93GB
Poniżej zamieszczam zdjęcia monitora z komunikatami systemowymi (próba sprawdzania partycji "/" przez btrfsck nie wykazuje żadnych błędów).Jeśli można to prosiłbym o oświecenie mnie co tu robię nie tak. Kilkakrotnie wcześniej używałem już debiana testing i sida na komputerze stacjonarnym lecz z czymś takim mam do czynienia po raz pierwszy

http://img23.imageshack.us/img23/6941/img3619is.th.jpg

Ostatnio edytowany przez artjanisz (2011-07-21 21:39:54)

#2  2011-07-21 21:42:32

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: [SOLVED] problem z sidem

w tych komunikatach wyraznie pisze ze nie ma fsck.btrfs ...paczka btrfs-tools jest zainstalowana?

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2011-07-21 21:45:07

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

To nad „done” to nie wiem, ale odnośnie btrfsck, to jest to narzędzie które na razie nic nie robi i dlatego nie jest podlinkowane jako fsck.btrfs. Wyłącz po prostu sprawdzanie partycji „/” w fstab. A najlepiej postaw system na jakimś gotowym systemie plików, mnie btrfs jak dotąd zawsze się sypał. :|

#4  2011-07-22 08:43:57

artjanisz
Nowy użytkownik

Paczka btrfs-tools jes w najnowszej wersji.Co do pliku fstab to zmieniłem 6 kolumnę (pass) z default na 0 a problem pozostaje niezmieniony. Na system w trybie do zapisu i wykonywania jakichkolwiek zmian mogę sie dostać jedynie poprrzez tryb "rescue mode" z płytki (dokładnie to pendrive spreparowany programem lili-usb-creator).Po wpisaniu w trybie rescuce komendy startx uruchamia się nawet gnome , lecz nie działa na nim klawiatura ani myszka - dziwne  trochę ...Aktualizacje również mogę zrobić tylko w trybie rescue gdyż podczas normalnego rozruchu po "apt-get update" dostaję komunikaty:
NOT USING LOCKING FOR READ ONLY LOOCK FILE  /var/lib/dpkg/lock
UNABLE TO WRITE TO  /var/cache/apt

ps. użyłem dużych liter do oddzielenia treści - w systemie wszystko jest oczywiście  małymi.

#5  2011-07-22 09:10:54

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

artjanisz napisał(-a):

zmieniłem 6 kolumnę (pass) z default na 0 a problem pozostaje niezmieniony.

Owszem szósta kolumna, ale powinieneś przy partycji „/” zmienić z 1 na 0, a nie z „default” na 0. Na pewno mówimy o tym samym?

artjanisz napisał(-a):

Po wpisaniu w trybie rescuce komendy startx uruchamia się nawet gnome , lecz nie działa na nim klawiatura ani myszka - dziwne  trochę

Jak odpalasz w ten sposób to pewnie udev itp. nie startuje, bez tego nie będą działać.

artjanisz napisał(-a):

ps. użyłem dużych liter do oddzielenia treści - w systemie wszystko jest oczywiście  małymi.

Od tego jest tag code, czyli:

Kod:

komunikat z konsoli

Rozpiska: http://forum.dug.net.pl/help.php. :)

#6  2011-07-22 10:35:50

Ryszard - Piwo DUG

Ryszard
Piwo DUG

A moze tak
ln -s /sbin/btrfsck /sbin/fsck.btrfs

http://img196.imageshack.us/img196/3770/freebsde.jpg

#7  2011-07-22 10:39:45

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Jasne, tylko że to narzędzie i tak nie potrafi nic naprawić, dlatego celowo nie jest podlinkowane. :)

#8  2011-07-23 00:21:13

artjanisz
Nowy użytkownik

Witam ponownie -teraz już z debiana

Dzięki za poradę -rzeczywiście trzeba było zmienić w ostatniej kolumnie /etc/fstab przy partycji systemowej na  0  0 a <pass> zostawić na default.
Serdeczne dzięki za pomoc - do posta można dopisać SOLVED

#9  2011-07-23 09:01:30

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Ostatnia kolumna — czyli szósta — to właśnie jest „pass”. Z przykładu /usr/share/doc/mount/examples/fstab:

Kod:

# <file system>   <mount point>   <type>   <options>   <dump>   <pass>

/dev/hda3            /          ext2    defaults      0        1

Tu nie chodzi o to co się akurat pod daną nazwą znajduje, bo to tylko nieużywane przez system informacje dla użytkownika o znaczeniu kolejnych pozycji. System interesują wyłącznie niezakomentowane linie i dla niego kolumny oddzielone są po prostu via spacja/tab.

Stopka forum