Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przykład:
Kod procesora: HDT55TFBGRBOX
Typ procesora: AMD Phenom II X6
Gniazdo procesora: Socket AM3
Taktowanie procesora 2.8 GHz
To jest specyfikacja, a sprzedawca pisze że taktowanie to 6 x 2,8 GHz
Więc jak to naprawdę jest ?
6 rdzeni, każdy taktowany 2.8 GHz?
ArnVaker napisał(-a):
6 rdzeni, każdy taktowany 2.8 GHz?
przecież to byłby potwór.... ten pytajnik jest ważny ?
Z tego co się orientuję to specyfikacja podaje taktowanie jednego rdzenia.
Na przykładzie C2D T5900 W specu podane jeste taktowanie 2.20GHz w rzeczywistości mam 2 rdzenie każdy z taktowaniem 2.20GHz (w robocie zażyczyłem sobie Core i7 6x3.06GHz ;])
Ostatnio edytowany przez winnetou (2011-06-02 11:37:35)
@Bodzio:
Nie żebym się czepiał, ale wrzucasz w googla nazwę procka pełną i pierwsze co otrzymujesz...
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Phenom … bo.-2888.html
Czyli jednak rdzenia każdy pewnie po te 2.8 Ghz - nic nadzwyczajnego jak na dzisiejsze czasy (w czasie kiedy C2D panowały, AMD oferowało za podobną cenę procki 3 i 4 rdzeniowe)
Huk napisał(-a):
@Bodzio:
Nie żebym się czepiał, ale wrzucasz w googla nazwę procka pełną i pierwsze co otrzymujesz...
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/AMD_Phenom … bo.-2888.html
Czyli jednak rdzenia każdy pewnie po te 2.8 Ghz - nic nadzwyczajnego jak na dzisiejsze czasy (w czasie kiedy C2D panowały, AMD oferowało za podobną cenę procki 3 i 4 rdzeniowe)
aaa, dzięki za linka :)
Chwyt marketingowy :], ludzie lubią miec wszystkiego więcej, generalnie aukcja zrobiona na zasadzie bilbordu z MM
taki sam jak SS z crisis II, metro czy mafii na aukcjach z GT430 ;]
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-06-02 12:12:43)
Może to najtańsze 6cio rdzeniowe procki, ale każdy rdzeń to tylko jeden wątek, w przeciwieństwie do dwóch wątków na rdzeń Intela. I ogromnie daleko im z wydajnością do najniższych modeli Intela 6cio rdzeniowych.
winnetou napisał(-a):
Z tego co się orientuję to specyfikacja podaje taktowanie jednego rdzenia.
Na przykładzie C2D T5900 W specu podane jeste taktowanie 2.20GHz w rzeczywistości mam 2 rdzenie każdy z taktowaniem 2.20GHz (w robocie zażyczyłem sobie Core i7 6x3.06GHz ;])
Albo 3.20 GHz albo 4 rdzenie. Decyzja należy do Ciebie. :)
@czadman - sprawdzę w robocie dokładnie :P
Czadman czekam na testy potwierdzające tezę wraz z uwzględnieniem ceny CPU jak i całej platformy. Bo swoją drogą np. 12 wątków na intelu != 12 rdzeniu.
Bodzio sumować można tylko i wyłącznei w wypadku idealnie działających aplikacji jak i systemów SMP. Po drugie taktowanie to nie wszystko.
qluk napisał(-a):
Czadman czekam na testy potwierdzające tezę wraz z uwzględnieniem ceny CPU jak i całej platformy. Bo swoją drogą np. 12 wątków na intelu != 12 rdzeniu.
No nie potwierdzę tej tezy w sposób jednoznaczny, ale różnica cena-wydajność-możliwości jest nieduża lub żadna kiedy się weźmie nawet niższe core i7 o podobnych możliwościach co najbardziej wypasiony Phenom X6. No i zależy od zastosowań. W multimedialnych AMD jest górą.
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
http://benchmarkreviews.com/index.php?option=com_co … amp;Itemid=63
No to jestem w robocie. Co do procka to ma nawet 8 rdzeni :]
Intel(R) Core(TM) i7 CPU 950 @ 3.07GHz
@winn, 4 rdzenie, 8 wadków.
szkoda ze nikt nie przeprowadza kompilacji programów jako testy wydajności procesora ;].
A co do sporu to zalezy jaki sprzet sie bierze pod uwage, generalnie AMD wychodzi taniej za wydajność.
na obecnym przykladzie taki i7 920 będzie kosztował podobne pieniądze, ale płyta główna będzie droższa ( zachowując klasę czy tam "jakość wykonania" płyty), no i wg. intela kontroler pamięci montowanych w i7 ma granice bezpiecznego napięcia na poziomie 1.65v, nie jest to jakieś straszne ograniczenie na dzień dzisiejszy, ale poprostu trzeba zwrócić uwagę na to jakie się kupuje moduły. Natomiast w procach AMD nie podają takiej informacji, czyli miało to dla nich małe znaczenie.
oczywiśćie na początku po przemierze i7 takich pamięcy było tyle co kot napłakał więc pewnie ludzie ładowali inne moduły, pracujące nominalnie na wyższych napięciach ( no ale można zrobić underclocking i pójść w dół z napięciami).
Żeby się bardziej nie rozpisywać ( bo można przeanalizować wszystko :] ), jako ogólne stwierdzenie bezpiecznie jest przyjąć że dla domowych zastosować, w sensie wydajny sprzęt + nie duże pieniądze to lepiej brać AMD, ale jeżeli liczy się tylko wydajność w konkretnym zastosowaniu to często może okazać się ze sprzęt od Intela wypadnie lepiej i w niego trzeba zainwestować ;].
Ja na dzień dzisiejszy brał bym dla phenoma II x 6, na DFI FX 790FX m2rs, albo na MSI 870 g45.
( żeby nie było że zachwalam jednego producenta, obecnie mam gigabyte ga-p35c-ds3r + e6300)
Ostatnio edytowany przez gindek (2011-06-02 18:18:26)