Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-06 20:03:15

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Pytanie o firmę greenworld

Witam,

czy ktoś zna tę firmę?

Kumpel mówił, że do niego dzwonili i skupują stare telefony ale obaj mamy podejrzenia, że to jacyś kombinatorzy :) Czy ktoś się zetknął osobiście z tym zjawiskiem?

Pozdrawiam.

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#2  2011-04-06 21:42:29

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: Pytanie o firmę greenworld

A co kombinują? Skup telefonów to chyba prosta rzecz, co tu można zakombinować. Jak ci się nie spodoba ich cena za twój telefon to zrezygnujesz. Nie rozumiem obaw.

#3  2011-04-06 21:53:02

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Radzę zwrócić uwagę na jedną ciekawą rzecz.
Kiedyś miałem oddać, sprzedać telefon córki. Niby wszystko było wyczyszczone - kontakty, sms-y, itp.
Mimo to podpiąłem telefon do komputera. Na oryginalnym oprogramowaniu Nokii nic nie wykryłem, natomiast wammu pokazał ukryty kosz, w którym było wszystko, i na dokładkę nie chciało się skasować - nawet z roota.
Telefon poszedł pod młotek

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#4  2011-04-06 22:00:24

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

No to wychodzi palić urządzenia zamiast sprzedaży.

#5  2011-04-06 22:32:52

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

palic nie wolno, wyrzucac tez nie, na wyspach zbieraja w szkolach, sklepach itp "ekologia".
Slyszalem ze do afryki wysylaja ale to tylko plotka, zbieraja tez uzywane ciuchy, na poczatku bylo ok bo szlo na dzieci itp. ale ostatnio ukrainskie i polskie gangi sie tym zajely, sprzedaja w polsce i na ukrainie musi byc na tym kasa bo ostatnio strzelanina byla w Dublinie z tego powodu.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#6  2011-04-06 23:04:18

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

pink niom i popyt jest http://www.youtube.com/watch?v=e6cZ7_s3IOw kiedyś zaspałam w jakiś dzień do pracy i musiałam przejść koło właśnie tego szmatlandu :/ myślicie że tak łatwo przepościli nie ma mowy :]

#7  2011-04-06 23:34:30

pink - Użytkownik

pink
Użytkownik

no ze az taki popyt jest to sie nie spodziewalem, ale powiem ze na wyspach tez sa co prawda nie tak oblegane i pieniadze przewaznie ida na cele harytatywne.
Sam czasem zagladam ostatnio Terrego Pracheta w twardej okladce Tarcy Chapman(CD) i Manic Street Preachers (CD) w sumie za 5e wyczaczylem.

T430 think-box 4.9-custom x86_64 Intel(R) Core(TM) i5-3230M CPU @ 2.60GHz GenuineIntel GNU/Linux
"Doktor plama i maharadża są pod złotym leszczem." "Człowieka od zwierzęcia odróżnia ciekawość świata. Patrze słucham i wyciągam wnioski."
https://www.behance.net/przemyslawmamon

#8  2011-04-07 05:55:19

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

kamikaze napisał(-a):

A co kombinują? Skup telefonów to chyba prosta rzecz, co tu można zakombinować. Jak ci się nie spodoba ich cena za twój telefon to zrezygnujesz. Nie rozumiem obaw.

No cóż - jakoś nie wydaje mi się, że to taki świetny biznes. To nie komis, który skupuje bajeranckie srajfony kupione za złotówkę, by je sprzedać za 2,5 koła. Dlatego zastanawiam się, gdzie jest haczyk :) Piszą, że kupią wszystko jak leci:

Green World zawsze skupuje nieograniczone ilości telefonów komórkowych w każdym stanie technicznym.

Jeszcze do tego nie doszliśmy, by odzyskiwać metale rzadkie z papierków po cukierkach (czego żałuję) więc wciąż nie jestem przekonany. A Bodzio zwrócił uwagę na ważny aspekt...

Kolega jest umówiony na kolejny kontakt, więc ewentualnie dam znać o co kaman.

Nie wspomniałem o tym, ale to reprezentant firmy do niego zadzwonił. Kolega był tak przejęty, że nie spytał, skąd mają namiar.

Generalnie wszystko wygląda wspaniale, ale jak to w Polsce - na końcu zostajesz z ręką w nocniku...

Edyta:
Kiedyś na forum motoryzacyjnym pojawił się wątek o firmie, która płaciła za reklamy na aucie. Sam się nad tym zastanawiałem. Okazało się, że to była zwykła piramida finansowa, bo facet brał na początek kaucje na poczet zabezpieczenia umowy. I zniknął.

http://wyborcza.pl/1,76842,5335037,Nabici_we_wloska_butelke.html

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2011-04-07 06:13:48)

ippo76@jid.dug.net.pl

#9  2011-04-07 10:02:28

sal_i - Członek DUG

sal_i
Członek DUG

No nie wiem ale takie firmy istnieją na przykład w UKju i nawet reklamują się w telewizji. Na stronie mowa jest o dyrektywie WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive) może mają jakieś dofinansowania w związku z tym. Ja bym się przesadnie nie bał. W końcu jak to już ktoś napisał nie spodoba Ci się cena to nie sprzedawaj i tyle.

“Generowanie liczb losowych jest zbyt ważne, żeby zostawiać to przypadkowi”

#10  2011-04-07 10:16:07

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Jest taka firma w Gorlicach, Eko-neutral się nazywa
http://www.odi.pl/firmy/07/093/1123136341/
oprócz tego że utylizują materiały niebezpieczne, to biorą za darmo cały sprzęt elektryczny i elektroniczny.
Dostałem kiedyś, kiedyś namiary od czadmana i do dzisiaj współpracujemy z obopólną korzyścią.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#11  2011-04-07 12:38:00

k4misiek - Green Reaper

k4misiek
Green Reaper

Bodzio napisał(-a):

Telefon poszedł pod młotek

Nie wiem kiedy było to kiedyś, teraz przed sprzedaniem najlepiej wgrać na nowo firmware.
Podczas tego procesu cała wewnętrzna pamięć komórki jest nadpisywana.

Oczywiście nie wiem, czy tak jest w w większości telefonów.. czy tylko w moim ale podejrzewam, że w większości.

You are registered as user #464141 with the Linux Counter

#12  2011-04-08 14:25:14

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

http://zapytaj.com.pl/Category/022,001/2,6734703,Gr … j_firmie.html

Powiedzmy, że jest tam ziarno prawdy, jak w każdej bajce :)

Strona firmy to wydmuszka, nie ma tam żadnych przydatnych danych, tylko frazesy o środowisku.

W sumie to nie chciałem zarabiać na telefonach, bo trochę za stary jestem na to :) Chciałem się jedynie ekologicznie pozbyć moich starych siemensów, których mam pół kilo, nie licząc ładowarek.

ippo76@jid.dug.net.pl

Stopka forum