Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam taki mały problemik odnośnie hibernacji. Zmieniłem kilka miesięcy temu laptopa na taki, który najwidoczniej lubi się z Debianem, bo usypianie i hibernacja za pomocą pm-utils (mam pm-suspend i pm-hibernate dodane do menu fluxboxa) dziala idealnie i za każdym razem. Problem jest tej maści, że gdy w ogóle nie wyłączam kompa tylko za każdym razem hibernuję, to co co kilka (około 5-8 hibernacji, muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić) system nie wstaje mi z zahibernowanego zrzutu na partycji swap, tylko uruchamia się na świeżo. Jak napisałem - nie jest to wielki problem, bo właściwie nigdy nie zostawiam pootwieranych dokumentów, czy innej rozgrzebanej roboty, a hibernuję, bo lubię jak mi się budzi 19 sekund zamiast 26, jak mi się pcmanfm odpala sekundę zamiast 3 (pierwsze uruchomienie na świezo uruchomionym systemie), czy openoffice sekundę zamiast 10 (pierwsze uruchomienie). Zastanawiam się, czy swap może się jakoś zapychać, czy co? Dodam tylko, że mam 4 GB ramu i swap jakieś 4,5 GB, czyli jak łatwo policzyć nie dwukrotnie większy, ale jak widać działa. Miał ktoś taki problem? Myślicie, że zwiększenie swapa do np 8 GB może coś pomóc (czego wolałbym nie robić, bo zrobię to kosztem trzeciej partycji z systemem, na której co raz stawiam jakiś systemik jako poligon doświadczalny)?
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-31 16:21:27)
parrotlarch napisał(-a):
Zastanawiam się, czy swap może się jakoś zapychać, czy co?
Wątpię, gdyby nawet było to możliwe, to wywalałby się już przy zapisywaniu zrzutu. Jakiej metody hibernacji w ogóle używasz (obecnie dostępne są trzy: uswsusp, standardowa z jądra oraz tuxonice) i gdzie masz zdefiniowaną partycję resume (z poziomu bootloadera, w initrd czy w konfigu kernela)?
mam w /boot/grub/grub.cfg dopisaną partycję swap (resume=/dev/sda9). Żeby działała hibernacja mam skonfigurowane sudo i dodane do menu fluxboxa polecenie pm-hibernate. Nie mam zainstalowanego uswsusp, ani tuxonice.
Edit:
Chwilowo nie mogę podejrzeć problemu, bo się nie chce pojawić. Liczyłem specjalnie i ostatnie 15 hibernacji wybudzeń poszło bez najmniejszego problemu.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-11 17:05:37)
Właśnie miałem okazję kilka razy obserwować problem i wygląda to tak, że hibernuje się pięknie, ale coś idzie nie tak podczas samego wznawiania. Zaczyna się normalnie, bios mówi system resuming, wybiera mi zrzut systemu ze swapa, myśli chwilę i w momencie kiedy za kilka chwil powinienem zobaczyć pulpit - system uruchamia mi się ponownie. Najdziwniejsze jest to, że nie za każdym razem tak się dzieje.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-26 23:37:31)
Teoria 1:
coś kłóci się z zegarem systemowym (RTC, itp.)
przydałoby się logi, a z tym już ciężko...
Ale nie... Tobie tylko system operacyjny uruchamia się na nowo czy komputer restartuje? Jeśli to pierwsze to jakieś logi będą.
Teoria 2: błąd w pm-utils
potestuj czy tak samo dzieje się z:
echo disk > /sys/power/state
echo mem > /sys/power/state
(przy tym sposobie może zajść potrzeba ustawiania zegara systemowego po wybudzeniu, i inne takie drobiazgi [choć bardzo potrzebne])
A propos restartu to restartuje się komputer... bo widzę powitanie Samsunga w biosie i wybór systemów w grubie. A możesz rozwinąć myśl z tym zegarem systemowym? Bo mam godzinną różnicę czasu z Windowsie i Debianie, z która już dałem sobie spokój.
obstawił bym swap, jednak jedyny argument na to, to, że samemu hibernowałem i raz wstawał (gdy nie było za dużo/żadnych aplikacji odpalonych) a raz nie (gdy na desktopie był eclipse odpalony od paru/nastu godzin), ale nie potwierdzę tego, czy to, że mi się swap przepełniał przy hibernacji. po starcie ponownym, po hibernacji, dysk mieli mieli mieli i albo wystartuje, albo mignie ekranem i wisi.
Ale chodzi ci o jego wielkość? Bo zwiększyłem swap do 8,3 GB.... czyli ponad 2x mój ram.
Tak, wielkość (tak się domyślam). Ale może nie być tylko to.
BTW spośród możliwych typów partycji jest i też jakaś do hibernacji: a0 IBM Thinkpad hi..bernation.
Proponuję zainstalować uswsusp i przetestować.
Sprawdzałem i z uswsusp dokładnie tak samo.
Chyba znalazłem rozwiązanie! Przede wszystkim nie napisałem, że do zarządzania energią używam xfce4-power-manager'a, który z kolei korzysta z hal'a (nikt o to nie zapytał, a ja nie miałem pojęcia, ze to ważne). Podejrzałem na innym kompie z KDE (które chyba właśnie korzysta z hal'a) zawartość /boot/grub/grub.cfg i zauważyłem, że tam dyski są określone przez uuid i nie ma w ogóle zapisu resume=scieżka_do_swap. Problemem u mnie chyba była zawartość /etc/default/grub. Miałem tam odhaszowaną linijkę
GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true
po jej zahaszowaniu i wywaleniu resume=... z /boot/grub/grub.cfg system pięknie budzi się z hibernacji za każdym razem (na razie testowałem około miliona razy). Sprawdzałem i jeżeli dodać do /boot/grub/grub.cfg ścieżkę do swap, to błąd znowu powraca. Jak nie używa się menedżera zarządzania energią korzystającego z hal'a (próbowałem dla testu wywalić hal'a) to można mieć w grubie zapis o ścieżce do swapa.
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-29 17:09:20)
Strony: 1