Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: ◀ 1 … 7 8 9 10 11 … 14 ▶
Tak da się.
Jw :)
Natomiast niezbyt wygodne to to.
Lepiej sprawuje sie vlc albo kaffeine.
Jeszcze wygodniejszy jest tvheadend jako server i xbmc z pvr jako klient.
EDIT Jeszcze jest me-tv.
yossarian napisał(-a):
Chodzi o to:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=171244#p171244
?
Chyba… W sumie to nie wiem. ;) Z tych nazw potem robi się listę w smplayer2?
ilin: OK, grunt że się da, jak już będę miał kartę to obadam wszystko. :)
Dzięki.
U mnie smplayer łapie kanały, które są w
~/mplayer/channels.conf
Wersje:
media-video/mplayer-1.0_rc4_p20120405 media-video/smplayer-9999
Jednak przeważnie DVB chodzi na Kaffeinie, ale przeniesie się na Tvtime albo Mplayera, jak kupię dekoder sprzętowy.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-02 17:43:15)
Po co dekoder sprzętowy ?
U mnie tvp1 w HD chodzi ok via vdpau.
Obciązenie procka w granicach 10% na rdzeń ale to jest jednakowe przy SD i HD.
xbmc tyle bierze.
Po to, żeby go zapiąć do monitora jednym kablem, do kompa drugim.
Do samego TV komputer nie potrzebny, do nagrywania owszem.
U mnie poza tym HD chodzi średnio, ostatnio na wszystkich programach korzystających z vdpau/vaapi widać na dynamicznych kawałkach widać jakieś schodki na krawędziach obiektów, pojawiło się to po kombinacjach nad kosmicznym obciążeniem procka.
Wstępnie chciałem kupić tuner na PCI z mpeg4, ale doszedłem do wniosku,ze zewn tuner się lepiej opłaca, zwłaszcza, ze muszę kupić nowy monitor w przyszłym roku, i raczej będzie miał wejście HDMI.
Poza tym tuner sprzętowy kosztuje grosze, i jakby walnął piorun w okolicy, to tuner za 150, to mniejszy problem niż monitor czy komputer.
Raz już sieciówka poszła, jak walnęło w biuro firmy, z której mam neta, a w kamienicy nawet nie mam piorunochronu, i chyba muszę go z własnej kieszeni sfinansować.
U mnie poszła sieciówka, ale płyta przetrwała, natomiast większość sąsiadów wymieniała płyty gł.
Reasumując, skrzyneczka jakiejś Wiwy czy czegoś podobnego, to najprostsze i najsensowniejsze moim zdaniem rozwiązanie.
Do samego TV komputer nie potrzebny, do nagrywania owszem.
Tuner za 100zl ma możliwośc nagrywania na usb.
Komputer niepotrzebny.
zwłaszcza, ze muszę kupić nowy monitor w przyszłym roku,
Nowe monitory mają juz wbudowany tuner dvb.
Za 700-800 kupisz smiało.
Wiem o tym wszystkim mam na oku LG M2252D-PZ, ale to już w przyszłym roku, nie pali się.
Poza tym mam nadzieję, że pokaże się za jakiś czas coś z IPS i 3D 120Hz za normalne pieniądze.
W laboratoriach już testowali IPS 240Hz, w telewizorach to też nic niezwykłego (100/200 HZ), a moja Nvidia, choć ma już swoje lata, też wyrabia nie 2mln pixeli @75 ale 3 mln pixelii@85, a 2 mln pixeli potrafi obrobić przy 100HZ.
I nie widzę żadnego logicznego powodu, żeby ograniczał ją lichy monitor.
W dodatku, jak słusznie zauważyłeś, monitor nie potrafi nagrywać po usb. ;)
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2012-11-02 18:46:35)
W dodatku, jak słusznie zauważyłeś, monitor nie potrafi nagrywać po usb. ;)
Mówiąc szczerze tego jeszcze nie sprawdzałem.
Filmy odtwarza.
Muszę sprawdzić Ale nawet jeśli nie nagrywa to tylko kwestia softu jaki tam wsadzili.
Softu? do monitora?
Ja na samodzielny tuner zdecydowałem się głównie z powodu piorunochronu.
Te kilka kabli, to żaden problem.
Telewizor raz po burzy miałem w naprawie, choć bezpośredniego uderzenia nie zaliczył. Naprawa kosztowała 190.
W nowym monitorze to byłoby....... może tyle samo, albo diabli wiedzą ile.
A tuner jest po prostu tani jak barszcz. ;)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-01-13 20:12:39)
Softu? do monitora?
Jak myślisz co tam steruje tym tunerem tv ?
W swojej Wiwie już wgrywałem nowsze firmware.
Jak kupię, to obaczę ;) - z tym softem do monitora.
Obecny nie wie, co to firmware.
Następny, to będzie pierwszy LCD w życiu, chyba, ze jakiegoś fajnego baniaka uda się wytargać.
Ostatnio cyfrowy polsat zaczął reklamować swój dekoder DVB-T... Zastanawia mnie czy ktoś ma coś takiego w domu? Konkretnie chodzi mi o możliwość oglądania kodowanych programów Polsatu. Czy są one dostępne za darmo? Czy trzeba płacić jakiś abonament?
Czy POLSAT daje coś za darmo ?
Oczywiście ,że trzeba za te kodowane płacić.
Pewnie jak podpiszesz umowę z nimi to w ramach marketingu przez pół roku będziesz je mial za darmo ale potem ściągną z ciebie z nawiązką. :)
ilin napisał(-a):
Czy POLSAT daje coś za darmo ?
Oczywiście ,że trzeba za te kodowane płacić.
Pewnie jak podpiszesz umowę z nimi to w ramach marketingu przez pół roku będziesz je mial za darmo ale potem ściągną z ciebie z nawiązką. :)
Wędkarstwo i kłusownictwo nie jest rozpowszechnione w Narodzie, toteż cale tysiące Ludziów łapie się na takie fajniste promocje w typie - raty 7x0% albo np pół roku abonamentu gratis.
Ale cóż, czego Jaś się nie nauczył.....
Witam!
Chcę wypróbować na Debianie 64 bit xbmc tylko nie wiem, skąd mogę pobrać Tvheadend 64 bit?. XBMC zainstalowałem z repozytorium.
prosze napisał(-a):
Witam!
Chcę wypróbować na Debianie 64 bit xbmc tylko nie wiem, skąd mogę pobrać Tvheadend 64 bit?. XBMC zainstalowałem z repozytorium.
http://dug.net.pl/tekst/228/ogladanie_telewizji_prz … _i_tvheadend/
;)
Dzięki. Ja nie budowałem wtyczek PVR. W takim razie cyt:"
Po uruchomieniu XBMC w System → Ustawienia → Wtyczki trzeba wybrać opcję Instaluj z pliku zip i wskazać plik: ~/xbmc-pvr-addons/addons/pvr.hts-linux-x86_64.zip Następnie w Włączone wtyczki → Klienci PVR → Tvheadend HTSP Client wybrać opcję Ustaw i wpisać utworzoną wcześniej nazwę użytkownika i hasło. Można jeszcze sprawdzić czy w System → Ustawienia → Telewizja → Ogólne zaznaczona jest opcja Włączone. Powinna się ukazać w głównym menu zakładka Telewizja, a co za tym idzie, możliwość wygodnego oglądania tv.
To co mam wkazać skoro nie mam tej wtyczki?
Pokaż
dpkg -l | grep xbmc
Chce wiedzieć skąd masz xbmc.
Xbmc z deb-multimedia ma wtyczkę wbudowaną.
Z oficjalnego repo nie.
userpc@userpc:~$ dpkg -l | grep xbmc ii xbmc 4:12.0~rc2-dmo1 all XBMC Media Center (full metapackage) ii xbmc-bin 4:12.0~rc2-dmo1 amd64 XBMC Media Center (binary data package) ii xbmc-data 4:12.0~rc2-dmo1 all XBMC Media Center (arch-independent data package) ii xbmc-skin-confluence 4:12.0~rc2-dmo1 all XBMC Media Center (Confluence HD skin) userpc@userpc:~$
Nie musisz.
Ta wersja ma to wbudowane.
Wystarczy wlączyć tę wtyczkę w System -> ustawienia -> wtyczki
Wyskakuje mi taki błąd:
"No PVR Clients Have Been Started Yet"
I taki:
The PVR manager has been enabled without any enabled PVR add-on.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-13 20:07:42)
A masz włączony tvheadend?
Tvheadend konfigurowałem, ale czy on jest włączony to nie wiem.
Tu sprawdzisz:
http://localhost:9981/
Żeby czegoś używać wypada najpierw to uruchomić ;)
Ścieżka mniej więcej wygląda tak:
./tvheadend/build.linux/tvheadend &
Wiem, że coś namieszałem. Po wejściu na http://localhost:9981/ nic się nie otwiera. Tvheadend mam tutaj:
userpc@userpc:~$ cd /home/userpc/Desktop/paczka/tvheadend/ userpc@userpc:~/Desktop/paczka/tvheadend$ ls Autobuild build.linux contrib debian lib Makefile README support Autobuild.sh configure data docs LICENSE man src userpc@userpc:~/Desktop/paczka/tvheadend$
Jak to naprawić? :)
Uruchomiłem Tvheadend, ale wyskoczył taki błąd --> http://wklej.org/id/923968/
EDIT:
Teraz chyba jest połączenie -->http://wklej.org/id/923980/, ale xbmc nie wyszukuje żadengo kanału.
Ostatnio edytowany przez prosze (2013-01-13 20:40:40)
Strony: ◀ 1 … 7 8 9 10 11 … 14 ▶