Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej!
Usunąłem plik /usr/lib/libGL.so.260.19.21 przez nieuwagę. Da się go przywrócić?
Sterowniki Nvidii po prostu przeinstaluj.
Tzn. skasować je i zainstalować jeszcze raz?
Albo tak albo z opcją reinstall. Nie wiem w jaki sposób instalowałeś w ogóle, a metod jest sporo...
Nie zepsuje mi się przez to nic z X-ami?
Jak instalowałeś te sterowniki?
Z paczki ściągniętej ze strony NVidii (plik NVIDIA-Linux-x86-260.19.21.run).
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2011-02-03 22:15:45)
To identycznie jak je wtedy instalowałeś zrób i teraz... Ten ich skrypt sam odinstaluje co trzeba i zainstaluje jeszcze raz.
Sterowniki nie kanapki:
Lepiej najpierw odinstalować ster, potem zainstalować ponownie:
nvidia*.run --uninstall nvidia*.run -a
wszystkie opcje skryptu ze sterownikiem wyświetlisz poleceniem:
nvidia*.run --help
a zaawansowane opcje:
nvidia*.run -A
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-03 22:24:07)
Jacekalex napisał(-a):
Bez znaczenia — instalator sam pyta czy najpierw odinstalować. Na to samo wychodzi...
ArnVaker napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Bez znaczenia — instalator sam pyta czy najpierw odinstalować. Na to samo wychodzi...
Przynajmniej powinno, ale spotkałem się już 2 razy z sytuacją, kiedy sterownikowi nie wyszło, co wyjść miało, pomimo szczerych chęci.
Jacekalex napisał(-a):
Przynajmniej powinno, ale spotkałem się już 2 razy z sytuacją, kiedy sterownikowi nie wyszło, co wyjść miało, pomimo szczerych chęci.
Co mu nie wyszło?
usunąłeś czy coś ci się dzieje ze sprzętem?
Raz miałem ster 260.19.21, aktualizacja xorg i ster 260.16.29 z portage.
Uruchomienie nowego xorga - jakieś błędy, okazuje się, że zostały biblioteki glx starego sterownika (260.19.21), diabli wiedzą czemu, wystarczyło odinstalować sterownik nvidii - zainstalować go ponownie, i ruszył.
Wcześniej, jeszcze na Ubuntu miałem podobny cyrk ze sterownikiem ze skryptu nvidii, w wersji 195** - w podobnym guście.
Dlatego uważam, ze dodanie jednej komendy do instalacji steru problemu nie stanowi.
Nie mniej jednak, zgadzam się, że skrypt powinien wyczyścić poprzednie wersje sterownika przed instalacją nowszej.
Jednak sobie bardziej ufam, aniżeli skryptom. I instaluję sterownik dopiero, jak wiem, że poprzednia wersja jest odinstalowana.
Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy odpalam nowe jajo, i kompiluję ster w tej samej wersji, która jest w systemie, (obecnie z portage).
W takiej sytuacji mam 4 czynne kernele, i każdy działa ze sterem nvidii, tylko jeden zbyt mocno zabezpieczony (PAX-NOEXEC), nie pozwala podnieść xservera, (w ramach doświadczalnych,pracuję nad wyjaśnieniem przyczyny).
Pozdrawiam
;-)
Jacekalex napisał(-a):
Uruchomienie nowego xorga - jakieś błędy, okazuje się, że zostały biblioteki glx starego sterownika (260.19.21), diabli wiedzą czemu, wystarczyło odinstalować sterownik nvidii - zainstalować go ponownie, i ruszył.
Wcześniej, jeszcze na Ubuntu miałem podobny cyrk ze sterownikiem ze skryptu nvidii, w wersji 195** - w podobnym guście.
Jak mieszasz sterowniki instalowane oficjalnym skryptem ze sterownikami instalowanymi z repozytorium (czy to Gentoo czy Ubuntu), to w sumie nie ma w takiej sytuacji nic dziwnego. Sterownik jest ten sam (wszak to zamknięty kod), ale rozłożenie poszczególnych plików w zależności od metody instalacji może być (i zazwyczaj jest) trochę inne. Zmieniając metodę instalacji sterowników powinno się naturalnie odinstalować najpierw stery instalowane inną metodą.
Nigdy nie mieszam sterów z różnych źródeł.
Dwukrotnie miałem cyrk, instalując ster tą samą metodą.
Usunięcie sterownika przed kolejną instalacją jest w mojej opinii prostym zabezpieczeniem typu: na wszelki wypadek.
Co do skryptów ze strony nvidii (oficjalnych), to w każdej nowej wersji piszą, jakie błędy poprzedniej zostały poprawione.
To najlepszy dowód na to, że bezbłędne te skrypty i sterowniki nie są, a o części błędów dowiemy się po zamieszczeniu na stronie nvidii następnej wersji.
Dlatego postępuję z nimi jak ze śmierdzącym jajkiem, niezależnie od sposobu i źródła instalacji.
I to wszystko na ten temat. ;)
Pozdrawiam
;-)
@ArnVaker:
Sam instalator jest chyba open source (można go chyba nawet rozpakować), closed jest sam sterownik.
Szczerze samemu instalowałem już setki razy, bez opcji uninstall i problemu nigdy nie było, ale w sumie jedna komenda raczej nie zaszkodzi przed instalacją ;] ,chociaż jednego nie rozumiem @Jacekalex - jak w końcu instalowałeś te stery - normalnie z paczki ze stronki czy z portage? Coś albo głupi jestem, albo z tego zdania:
wyciągnąć danych poprawnie nie potrafię ;]
Huk napisał(-a):
@ArnVaker:
Sam instalator jest chyba open source (można go chyba nawet rozpakować), closed jest sam sterownik.
hmm, ale ja wcale nie sugerowałem, że instalator jest zamknięty...
/me napisał(-a):
Sterownik jest ten sam (wszak to zamknięty kod)
Raz musiałem używać opcji uninstall przy sterowniku bodzio_coś_tam.run :P
Bodzio napisał(-a):
Raz musiałem używać opcji uninstall przy sterowniku bodzio_coś_tam.run :P
Zaraz mi sterownik nv_bodzio na myśl przyszedł. :D
@ArnVaker:
Zwracam honor - coś mi się pokićkało z innym postem ;]
Huk napisał(-a):
Ja natomiast cyrk z 260.19.21 i 29 - miałem pomimo, że oba stery były instalowane z portage.
Ale ostatnio, ( przez grsecurity i paxa) miewam w Gentusiu takie cyrki, że bzdurami w stylu przeinstalowanie sterownika, praktycznie się nie zajmuję.
W ogóle 260.19.21 nie chciał ruszyć z xorgiem 1.8, ruszył dopiero z 1.9, ale z bliżej nieznanych przyczyn po jego zainstalowaniu wieszał się system, poza tym czasem obraz z przegladarki zostawał na ekranie i przysłaniał inne okna, po zainstalowaniu *.29 wszystko się uspokoiło,
i działa podręcznikowo. Grsecurity pojawiło się dopiero za czasów steru 260.19.29.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-04 21:53:08)