Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Problem objawia się następująco: mogę słuchać muzyki tylko w jednym w odtwarzaczu równocześnie, ew. tylko we flashu działa, reszta się blokouje na ten czas, (nawet troche dłużej)
Początkowo dźwięk w systemie wcale nie działał, dopóki nie zabijam procesu: knotify4
Repozytoria z których korzystam to Debian testing. Może ktoś ma jakiś pomysł?
root@OptiPlex:/var/log# lspci | grep audio 00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 01)
root@OptiPlex:/var/log# cat /proc/asound/cards 0 [I82801DBICH4 ]: ICH4 - Intel 82801DB-ICH4 Intel 82801DB-ICH4 with AD1981B at irq 17
cat /proc/asound/modules
root@OptiPlex:/var/log# cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.21.
uname -a
root@OptiPlex:/var/log# dpkg -l | grep alsa ii alsa-base 1.0.23+dfsg-2 ALSA driver configuration files ii alsa-oss 1.0.17-4 ALSA wrapper for OSS applications ii alsa-utils 1.0.23-3 Utilities for configuring and using ALSA ii libsdl1.2debian-alsa 1.2.14-6.1 Simple DirectMedia Layer (with X11 and ALSA options) root@OptiPlex:/var/log# dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio 0.10.24-1 GStreamer plugin for PulseAudio rc libpulse-browse0 0.9.21-3 PulseAudio client libraries (zeroconf support) ii libpulse-mainloop-glib0 0.9.21-3 PulseAudio client libraries (glib support) ii libpulse0 0.9.21-3 PulseAudio client libraries rc pulseaudio 0.9.21-3 PulseAudio sound server root@OptiPlex:/var/log#
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 23:12:46)
Spróbuj utworzyć sobie w katalogu domowym plik .asoundrc (kropka na początku więc ukryty) z taką zawartością.
pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1025 ipc_perm 0666 slave { pcm "hw:0" period_time 0 period_size 256 #buffer_size 4096 periods 128 rate 44100 } }
Niestety nie pomogło. Zapomniałem dodać, że przy starcie systemu widnieje bardzo krótko komunikat w stylu: "Starting OSS failed (No modules... in kernel)". Mogłem trochę przekręcić. ten komunikat, w każdym razie ja sam nie wiem już w jaki sposob działa mi dźwięk w Linuksie czy przez OSS czy Alse. Pewnie via ALSA bo alsamixer działa.
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 16:16:01)
@djlinux1992:
Korzystasz widzę z pulseaudio (a przynajmniej masz zainstalowane) - wyłącz je i zobacz czy pomoże - jak nie to spróbuj tego co @ilin napisał, tyle że dopisz jeszcze przed tym (w pliczku .asoundrc):
pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" }
Ten kod wymieni standardowe ustawienia dmix'a na to co podał @ilin
P.S
Dobrze było by jakbyś podał co pluje w konsoli ALSA kiedy nie chce działać - powinna pluć coś w stylu:
alsa-lib: pcm.c:2190:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM dmixerr
oczywiście komuniktay beda inne - ale podobne do tego;
Dopisałem ten kod.
Faktycznie widzę te błędy, jak np. odpale JuK'a (muzyka już gra!)
I następnie z konsoli opere i wejdę na youtube:
wojciech@OptiPlex:~$ opera ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave ... ALSA lib pcm_dmix.c:1018:(snd_pcm_dmix_open) unable to open slave
Raczej nie mam pulseaudio (ale przyznam, że po drodze też próbowałem to dogrywać wcześniej) :
root@OptiPlex:/home/wojciech# apt-get remove pulseaudio Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Pakiet pulseaudio nie jest zainstalowany, więc nie zostanie usunięty. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 16:36:49)
Wyczyść pozostałości po pulseaudio
aptitude purge pulseaudio libpulse-browse0
Potem pokaż tego asoundrca
cat ~/.asoundrc
root@OptiPlex:/home/wojciech# aptitude purge pulseaudio libpulse-browse0 Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libpulse-browse0{p} pulseaudio{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Kontynuować? [T/n/?] T Nieprawidłowe polecenie. Proszę podać polecenie, lub "?" dla uzyskania pomocy. Kontynuować? [T/n/?] y (Odczytywanie bazy danych ... 152723 files and directories currently installed.) Usuwanie libpulse-browse0 ... Czyszczenie z plików konfiguracyjnych dla libpulse-browse0 ... Usuwanie pulseaudio ... Czyszczenie z plików konfiguracyjnych dla pulseaudio ...
wojciech@OptiPlex:~$ cat ~/.asoundrc pcm.!default { type plug slave.pcm "dmixer" } pcm.dmixer { type dmix ipc_key 1025 ipc_perm 0666 slave { pcm "hw:0" period_time 0 period_size 256 #buffer_size 4096 periods 128 rate 44100 } }
To teraz sprawdz czy w konsoli zagrają dwa programy na raz.
W jednym terminalu
mplayer plik.mp3 -ao alsa
W drugim
mplayer drugi_plik.mp3 -ao alsa
Sprawdź czy obydwa dają głos jednocześnie.
Oba grają.
Więc czemu rhythmbox się kłóci z flashem oraz z JuK?
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 17:55:12)
To spróbuj zawartość tego asoundrca dać do /etc/asound.conf (utwórz go)
asoundrca wykasuj i potem zrestartuj kompa.
Niestety nie pomogło.
Może to coś w KDE wymusza taki tryb pracy?
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 18:05:33)
djlinux1992 napisał(-a):
Kod:
root@OptiPlex:/var/log# dpkg -l | grep pulse ii gstreamer0.10-pulseaudio 0.10.24-1 ......
Usuwając pulseaudio trzeba bezwzględnie usunąć gstreamer0.10-pulseaudio, bo w przeciwnym razie mimo braku pulse, wszystkie programy i tak próbują wysyłać dźwięk do pulse.
Dobrze widać to w skype - przy wyborze kart dźwiękowych.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-01-16 18:52:36)
Usunięte.
A problem dalej pozostał... Jak mogę zobaczyć gdzie jest kierowany dźwięk (urządzenie wyjścia audio) z takich programów jak: JuK, rhytmbox ?
Czy można wykluczyć, że posiadam nieodpowiedni moduł w jądrze dla tej karty ?
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 19:40:30)
Chyba będziesz musiał spróbować OSS4.
Tam mixowanie dźwięku nigdy nie sprawialo problemu.
Ale wcześniej jeszcze (przy wyłączonym kde) wyczyść plik ~/.kde/share/config/phonondevicesrc
Dzieki :) Z OSS4 nie bede mial problemu pomimo tego, ze w tej chwili dostaje blad przy starcie systemu, że OSS nie wspiera modulu znajdujacego sie w jadrze (czy ze nie moze znalezc wspieranego modulu w jadrze) ?
Nie mylić OSS4 z emulacją oss przez alsę.
OSS4 instalujesz.
aptitude install oss4-base oss4-dkms oss4-gtk
Reszta się samo zrobi.
Potem trzeba będzie coś niecoś dopracować ale narazie osiągnijmy wielowątkowość.
Te asoundrc i /etc/asound.conf wywal bo w takiej postaci będą kolidować.
Zrobione
Gdy Rhythmbox gra, to opera krzyczy:
ALSA lib pcm.c:2190:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default ALSA lib pcm_hw.c:1401:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card ALSA lib confmisc.c:768:(parse_card) cannot find card '0' ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib confmisc.c:1251:(snd_func_refer) error evaluating name ALSA lib conf.c:4170:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib conf.c:4649:(snd_config_expand) Evaluate error: Nie ma takiego pliku ani katalogu ALSA lib pcm.c:2190:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default ALSA lib pcm_hw.c:1401:(_snd_pcm_hw_open) Invalid value for card
Emulację alsy ty zrobił ?
http://dug.net.pl/tekst/64/oss4_w_debianie/
Dzięki, zrobiłem emulacje alsy wg. tego artykułu. Działa konfiguracja rhythmbox + opera - to już sukces!
Zastanawia mnie tylko czemu JuK nie chce działa w tym momencie gdy mam coś innego włączone ? (Phonon już jej wtedy nie widzi)
Zainstaluj gstreamer0.10-plugins-bad
root@OptiPlex:/home/wojciech# apt-get install gstreamer0.10-plugins-bad Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe gstreamer0.10-plugins-bad jest już w najnowszej wersji. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. root@OptiPlex:/home/wojciech# dpkg-reconfigure gstreamer0.10-plugins-bad
Po tym również nie ruszyło.
P.S. Juk jest chyba składnikiem KDE, poza tym np. w KDE nie mam dźwięków.
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 22:11:52)
Wyczyść ten phonondevicesrc
Problem uważam za rozwiązany. Poświęciłeś mi wiele cennego czasu pełnego równie cennych rad, bardzo Ci dziękuje.
Juk tylko relatywnie znacznie ciszej gra niż flash czy rhythmbox, co może mieć na to wpływ? Ale to nie stanowi dla mnie problemu.
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 22:32:07)
Nigdy juka nie używałem.
Zobacz może ma programową regulację głośności.
Zobacz tez w ossxmixie jak tam to wygląda.
Po prostu musi ciszej odtwarzać, poza tym rewelacja teraz z dźwiękiem! ossxmix - fajne narzędzie - mogę oddzielnie ustawić głośność dla programów.
Ostatnio edytowany przez djlinux1992 (2011-01-16 23:08:32)