Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Ostatnio postanowiłem zainstalować zamknięte sterowniki do mojej karty graficznej:
$ lspci | grep VGA 01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AP [Radeon 9600]
podążając według instrukcji z tego linku: http://wiki.debian.org/ATIProprietary
Niestety nie wszystko idzie zgodnie z planem.
Udaje mi się zatrzymać gdm, jednak modprobe -r radeon drm przynosi następujący rezultat:
# modprobe -r radeon drm FATAL: Module radeon is in use.
Mimo to próbowałem stworzyć xorg.conf wyglądający dokładnie tak samo jak na wiki, jednak przy próbie ponownego uruchomienia gdm.. dzieje się coś. I szczerze mówiąc dokładnie nie wiem co, bo jedyne co następnie widzę, to czarny ekran z migającym wesoło kursorem w lewym górnym rogu oraz system praktycznie przestaje reagować na jakiekolwiek polecenia - niby coś tam się pojawia przy próbie pisania, ale ciężko trafić w odpowiedni moment aby coś napisać, po włączeniu numlocka dioda w klawiaturze mruga równie wesoło co kursor na ekranie.
Po skasowaniu xorg.conf wszystko działa.
I teraz pojawiają się moje pytania:
Co zrobić, aby polecenie modprode -r radeon drm przyniosło zamierzony efekt?
Oraz jak miałby wyglądać xorg.conf aby system normalnie odpowiadał?
Lenny, Squeeze, czy Sid? Podaj też wersję jajka, bo wygląda to na to, że fglrx nie obsługują Twojej karty w tej wersji Xorga i kernela.
Możesz podrzucić też log Xorga z próby uruchomienia.
Squeeze, wersja jajka:
$ uname -r 2.6.32-5-686
Log z Xorga:
http://wklejto.pl/txt85714
Jeśli fglrx jednak nie wspiera tej karty w tej wersji Xorga i kernela, to pewnie ściąganie sterowników ze strony ati pomoże nie wiele?
Chyba nic nie zrobisz, bo ati olewa użytkowników i nie wspiera już od ok.2lat starszych kart. Pozostają jedynie otwarte sterowniki.
Ostatnio edytowany przez Euzebiusz29 (2011-01-05 00:53:40)
firmware-linux-nonfree zainstalowany?
Tak, firmware-linux-nonfree zainstalowany.
A czy jest możliwe, że przesiadka na Lennego rozwiąże ten problem? W sumie byłbym trochę do tyłu z wersjami pakietów, ale zawsze pozostają backporty i w sumie bardziej mi zależy na lepiej działających sterownikach. (bo jak w wine podczas konfiguracji grafiki w grach zaczęło mi znajdować kartę nvidii.. to stwierdziłem, że jednak czas pobawić się z zamkniętymi sterownikami skoro otwarte dają taki efekt ;] )
Możesz próbować, sprawdź na stronie http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Legacy/ … ;lang=English jakie pakiety są potrzebne i ich wersje (czy takie są w systemie, jeśli tak zablokuj przed aktualizacją i instaluj stery ze strony). Moja karta też nie jest już wspierana, ale otwarte sterowniki działają coraz lepiej i mi wystarczają. Gram sporadycznie w stare gry.
Ostatnio edytowany przez Euzebiusz29 (2011-01-05 15:56:58)
Strony: 1