Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
normalnie nie działa na nowo instalowanych stacjach. Na lennym jeszcze chodziło, a na squeeze już nie.
Jak to przywrócić ?
chodzi o czystą konsolę oczywiście
Chciałem coś pokombinować, ale... u mnie działa.
Odpaliłem livecd LMDE... i tam też działa :)
Dziwne...
Bodzio, sprawdź, czy Ci w ogóle w klawiaturze działa Shift / PgUp ;-)
Jak nacisnę szhift + PgUp to dostaję jak poniżej. Ponieważ jak pamiętasz speakera wyłączyłem więc jest tylko to, w robocie dodatkowo mam pik głośniczka.
^[[~
Ach, i co za pech na FBSD też nie działa :P
Googlownica coś tam wspomina o podobnym problemie na Slacku ale nie ma rozwiązania
Symbol: VGACON_SOFT_SCROLLBACK [=y] Type : boolean Prompt: Enable Scrollback Buffer in System RAM Defined at drivers/video/console/Kconfig:22 Depends on: HAS_IOMEM [=y] && VT [=y] && VGA_CONSOLE [=y] Location: -> Device Drivers -> Graphics support -> Console display driver support -> VGA text console (VGA_CONSOLE [=y])
^Das ist primo. Warto jeszcze dodatkowo pokombinować z wielkością bufora (wszystko w konfiguratorze kernela)
Co do krzaków: keymapa (polecenie loadkeys). U mnie (gen2): /etc/conf.d/keymaps i ustawienie zmiennej KEYMAP na coś w stylu "pl".
Lista dostępnych keymap u Ciebie
ls /usr/share/keymaps/i386/qwerty/