Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja bym się tak nie cieszył, zaraz wpadnie Cycu, zamknie temat i wszystkim, którzy napisali choć jednego posta w tym temacie, wlepi co najmniej tygodniowego bana.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15621
dupa, jest w hardware ? - jest
podziękowałem ? - podziękowałem
mogę wyzwać cyca na udeptaną ziemię o!
wprawdzie jest większy ode mnie pewnie o dwie głowy i wpierdol dostanę, ale i tak moja racja jest mojsza :P
raven18 napisał(-a):
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=15621
Kiedyś ippo urbinek tam napisał, na co ktoś przeniósł jego posta do osobnego wątku :]
Jak ja miałbym 5k na komputer do którego nie chciałbym dokładać przez kilka lat to popełniłbym raczej coś takiego:
+ jakaś karta graficzna, w zależności od potrzeb.
Ostatnio edytowany przez pasqdnik (2010-11-13 19:11:50)
kurcze, dzięki paskudo :)
z powyższego wykazu jedynie win 7 prof musi być 32 bitowy, ponieważ program do obsługi Narodowego Banku Polskiego jest napisany jako aplikacja 32 bitowa, i instalatorzy* z NBP nie zgadzają się na wersję 64.
Jej poprzedni chodził 7 lat bezawaryjnie, i nawet winda nie była reinstalowana. Dziwne ale prawdziwe :)
Mam do dyspozycji 5 kafli.
wez sie jej zpaytaj czy go uzywała XD
HD5770 chodzilo mi raczej o fakt ze karta jest delikatnie mowiac syfna. Wydajnosc hd4870 ( nie mowie ze to jest mało) za 100zl wiecej, dostajesz obsluge dx11 i teselacji, do ktorych karta jest i tak bedzie za slaba, z reszta osoba piszaca posta nie gra.
@Dada
zmien bude, kup cos gdzie bedzie jakis przewiew ( np. CM centurion), a jak na niej usiadzesz to sie nie zlamie, buda to nie jest tylko "pudelko" zeby zamknac wszystko i kot na sprzet nie lał, ma też służyć tobie, ma chronic sprzet, a przedewszystkim ma umożliwiać wentylacje. Zasilacz to syf, jednak ten sprzet utrzyma spokojnie ( bo nie ma mocnej karty graficznej), ale naprawde lepiej kupic seasonic s12 400w ( ze 140zl), albo korsarza którego mati75 proponował ( ok 200pln), z 50% problemów sprzętowych z komputerem ma swoje podloze w zasilaczu, z 30% to debilizmu użytkowników sprzetu no i z 15% wina producenta ( pomijamy znane przypadki wypuszczenia sprzetu ktory miał tendencje do zdychania po 3 miesiacach) i pozostałe 5% to burze ;].
Z podanych przez Ciebie mozliwosci i5 vs PII 955 brał bym AMD, ale płyta to proszenie sie o problemy, jakos nie widze tej plytki z procesorem ktory ma tdp na poziomie 120W. Chłodzenia na procesor nie liczyłeś, a przy kupnie AMD warto zainwestowac bo referenty są głośne.
Ostatnio edytowany przez gindek (2010-11-13 22:16:38)
Terabajtowe dyski twarde 7200 RPM chodzą już po 200 zł? Wow. To ja tyle dałem za 320 GB 5400 RPM kilka miesięcy temu. Chociaż ten mój jest zewnętrzny ;) . Ale i tak jestem pod wrażeniem.
Chociaż z drugiej strony nie wiem na co komu terabajtowy dysk. Chyba że ma non-stop odpalonego torrenta i ściąga wszystko jak leci ;) .
Minio napisał(-a):
Chociaż z drugiej strony nie wiem na co komu terabajtowy dysk. Chyba że ma non-stop odpalonego torrenta i ściąga wszystko jak leci ;) .
Np. dlatego, że różnica w cenie 500/640/750 GB a 1TB jest śmieszna. Poza tym 2 takie dyski spięte w RAID1 zapewniają japoński (czyt. jako-taki) poziom bezpieczeństwa danych...
Nie doprecyzowałem — oczywiście chodzi tylko o desktop.
Wiadomo że na serwerze, zwłaszcza backupowym, pojemność dysku ma znaczenie i nawet kilka terabajtów to może być mało. Ale większość ludzi nie ma w domu farmy serwerów produkcyjnych ;) .
Czyli jeśli desktop, to RAID jest niepotrzebny? Ja mam RAID5 zrobiony z 3 dysków 250GB i dodatkowo 1TB na magazyn. Mam za dużo ważnych danych, a na płytach trzymał tego nie będę ;-)
A jak pierd* piorun i wszystko spali, cały ten raid i magazyn :)
pasqdnik: tak, uważam że RAID na desktopie jest niepotrzebny. Ale nie w znaczeniu „zbędny, nieprzydatny” tylko w znaczeniu „niekonieczny”. Gdyby był konieczny to by więcej osób go używało. A tak jest to jakiś znikomy ułamek użytkowników.
Zresztą dobre backupy powinny być rozproszone. Dlatego ja sobie regularnie synchronizuję dane z dyskiem zewnętrznym a raz na miesiąc robię snapshot na płycie. Jak „pierd* piorun i wszystko spali” to płyty zostaną nietknięte ;) (no chyba że spali cały budynek, ale to mniej prawdopodobne).
Sam używam RAID'a, ale w wersji 0 :P Zależy na pojemności, bo z 3x 40GB jest 120GB, za to na transferze po GigabitEthernecie się zyskuje :P Odczyt z czegoś takiego jest bije iptraf'a po licznikach. Ale fakt - bezpieczne to nie jest :P Można by dorzucić jakiś na sumki-kontrolne i mieć RAID5.
Złapałem z ciekawości ulotkę sklepu komputerowego z wypisanymi różnymi bebechami maszynopisem na dwóch stronach A4.
Ponieważ zaczynam ostatnio coraz więcej czytać na temat robienia filmów z EVIL-ów, pomyślałem co nie co o mocniejszym sprzęcie.
Zainteresował mnie właśnie AMD, głównie za sprawą mniejszej ilości socketów w reklamówce...
może koledze to pomoże, co mi się wymarzyło. Myślałem na start (wg cennika):
AMD Phenom II X2 550 dual 3,1GHz 7,5MB Cache - ~ 330zł
Jest to najniższy z najnowszej linii i jeszcze w przyzwoitej cenie...
od razu widzę szerokie możliwości rozwoju już teraz do 6-u rdzeni, więc chyba koncepcja rozwojowa.
Karta pamięci DDR3 1600MHz 4GB ~ 255zł
Dysk SATA III 640GB 7200obr 64MB Cache Caviar ~ 230zł
Płyta główna... za dużo ich, ale myślę, że taka która ma już: SATA3, USB3, DDR3, RAM dwuwarstwowy do 16GB
na szybko znalazłem taką: Gigabyte GA-870A-UD3 ~ 365zł
Napęd Combo tj. nagrywarka DVD i czytnik Blu-ray ~ 300zł
Zasilasz 500W + obudowa ~ 300zł
Karty grafiki nie wliczam, bo te wbudowane są dobre na dziś dzień, a w gry nie gram raczej.
No dobra czasami gram, ale do Countera, to nawet wbudowana w obecnym laptopie wystarcza.
Suma: 1775 zł za całego peceta... hmmm chyba zaczekam aż stanieją, a w tym czasie jeszcze poczytam :)
Ostatnio edytowany przez iwo (2010-11-15 14:05:13)
a ja za 5k komputera w zyciu bym nie kupował . Kupiłbym zea połowe tego , a za 3 lata nastepnego za tą 2 połowe ;) Pierwszego sprzedając. Po co wydawac tyle kasy za cacka, które potem nie będą aktualne !!
Nwy komputer i tak zawsze bedzie szybszy od starego trupa !!
Ostatnio edytowany przez Yampress (2010-11-15 15:34:14)
Yampress napisał(-a):
a ja za 5k komputera w zyciu bym nie kupował . Kupiłbym zea połowe tego , a za 3 lata nastepnego za tą 2 połowe ;) Pierwszego sprzedając. Po co wydawac tyle kasy za cacka, które potem nie będą aktualne !!
Nwy komputer i tak zawsze bedzie szybszy od starego trupa !!
Nigdy w życiu bracie w budżetówce nie pracowałeś
Ja pier****!
Ludzie sprzet do pracy nie musi pizdyliona "efpeesów" robić.
Procesor lepiej wziać czterordzeniowy, ale to z powodu filmów o ktorych mowa (ale i na to jest rada -> GPU). System jet pod Windowsa wiec co ma wsparcie Ati na linuxie tutaj do rzeczy? Pamieci 4GB i wiecej nie trzeba, dysk co tam sobie wymyslisz, zasilacz lepij ceos markowego ale nie kilkaset wat mocy. GPU tak jak napisane moze byc uzywka jakis low-end serii 8xxx wystarczy lub odpowiedni ze stajni ATI. Integra moze byc ale intelowska nie ma wspomagania dla multimediow.
RAID? Polowe kwoty pochlonie koszt kontrolera.
Plus dla pasqdnika za wliczenie kosztów licencji.
Minusów rodawac nie bede choc bzdury sie tu posypaly.
A kto ma ochote sie zmierzyc to zapraszam, albo w bielsku-bialej albo w Katowicach, kategoria wagowa 90kg :P
iwo napisał(-a):
Suma: 1775 zł za całego peceta... hmmm chyba zaczekam aż stanieją, a w tym czasie jeszcze poczytam :)
No to będziesz musiał poczekać do następnego lata :]
qluk napisał(-a):
Ja pier****! Ludzie sprzet do pracy nie musi pizdyliona "efpeesów" robić.
Owszem, nie musi, ale Bodzio napisał, że ma 5k na wydanie (w budżetówce 5k to ma być 5k, jak nie wyda na ten komputer założonej kwoty to na następny dostanie odpowiednio mniej.)
qluk napisał(-a):
Procesor lepiej wziać czterordzeniowy, ale to z powodu filmów o ktorych mowa (ale i na to jest rada -> GPU). System jet pod Windowsa wiec co ma wsparcie Ati na linuxie tutaj do rzeczy? Pamieci 4GB i wiecej nie trzeba, dysk co tam sobie wymyslisz, zasilacz lepij ceos markowego ale nie kilkaset wat mocy. GPU tak jak napisane moze byc uzywka jakis low-end serii 8xxx wystarczy lub odpowiedni ze stajni ATI. Integra moze byc ale intelowska nie ma wspomagania dla multimediow.
RAID? Polowe kwoty pochlonie koszt kontrolera.
Wymagań do Windows 8 czy 9 nie znamy, tym bardziej do Office 2015, więc nie rozumiem dlaczego od razu się nie zabezpieczać (budżetówka) i nie brać mocniejszego kompa.
qluk napisał(-a):
Plus dla pasqdnika za wliczenie kosztów licencji.
Dziekuję, Cycu! ;*
qluk napisał(-a):
Minusów rodawac nie bede choc bzdury sie tu posypaly.
j/w. ;*
qluk napisał(-a):
A kto ma ochote sie zmierzyc to zapraszam, albo w bielsku-bialej albo w Katowicach, kategoria wagowa 90kg :P
Się kiedyś specjalnie na jakiś zlot wybiorę i rękawice zabiorę. Będzie sparing ... :D
do pracy w domu a do pracy w pracy ??? bo to różnica jest
Dziękuję @iwo!
O tym myślałem po wskazówkach @czadmana kierującego na AMD i @mati75, który zrobił wstępną wycenę.
Intel zawsze miał świetny sprzęt i praktycznie zawsze przodował, ale najczęściej ceną.
Sprzęt ma być dobry na dzień dzisiejszy, ale jeżeli za kilka lat można go będzie zmodernizować i dodać chociaż trochę mocy, więc to krok w dobrym kierunku.
Przeanalizowałem również kwestię RAID, w moim przypadku lepiej zastosować zewnętrzny dysk np usb do archiwizacji, doskonale spełni swoje zadanie.
Jutro zajrzę do sklepu zobaczę co mają na składzie.
Pozdrowienia
pasqdnik napisał(-a):
Owszem, nie musi, ale Bodzio napisał, że ma 5k na wydanie (w budżetówce 5k to ma być 5k, jak nie wyda na ten komputer założonej kwoty to na następny dostanie odpowiednio mniej.)
Bodzio to bałaganu narobił tylko i teraz siedzi cicho :)
Dziękuję za porady.
Komputer został zamówiony środki płatnicze pojawiły się dopiero wczoraj.
Będzie złożony z podzespołów dostępnych w sklepie.
Płyta Asus, procesor AMD Athlon dwurdzeniowy, czytnik blu-ray itd
Win 7 32bit OEM.
Musiałem dostosować podzespoły do dostępnej gotówki.
Do zastosowań biurowych wystarczy.
Jeszcze raz dziękuję za cenne rady.
Pozdrowienia
qluk napisał(-a):
Bodzio to bałaganu narobił tylko i teraz siedzi cicho :)
A co mam robić :) - kupiłem za 2800 i siedzę cicho. :P
A Wracając do pytania - Windows 7 ma działać i mieć zapewnione wsparcie przez 8 lat?
Bo ja niedawno czytałem w jakiejś newsowni, że Windows 8 (czy 9) ma być podobno wyłącznie 128 bitowy.