Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
Szukam skryptu lub programu, który zrobi mi snapshot z katalogów i potem porówna dwa snapshot-y i pokaże różnice.
Na razie szukam w google, ale pozwoliłem Was się zapytać, bo może ktoś ma coś takiego i podzielił by się.
Dzięki
Ostatnio edytowany przez redelek (2010-08-03 09:05:36)
Ja co prawda zgłębiałem zagadnienie synchronizacji folderów i używam do tego celu unisona - przed synchronizacją pokazuje różnice między folderami - czy pojawiły się nowe pliki, czy zostały usunięte, czy różnią się rozmiarem, datą modyfikacji itp. W przypadku prostych plików typu konfigi albo pliki notatnika wyświetla nawet zawartość w oknie dialogowym pokazując różnice, np.
+ doopa - poopa
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-08-03 09:42:00)
Rsync nie daje rady?
U mnie śmiga aż miło, czy po ssh, czy między folderami.
Różnica rsync vs unison :
rsync działa w jedną stronę - źródło >> cel
unison w obie strony - synchronizuje dwukierunkowo.
Bardzo dobry też jest rdiff-backup
Znajdziesz zreszta opisy rsynca , unisona i rdiff-backup -w Debian Reference
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-08-03 12:00:24)
Hm, mój unison ma tę wadę, że nie chce działać z użyciem ssh - próbowałem z kluczami, bez kluczy i kupa. Musiałem go nakierować na podmontowany zasób samby.
no tak, ale ja potrzebuję zrobić raz dziennie snapshot folderu do pliku np. snapshot.snp i jutro z rana zrobić drugi plik np. snapshot2.snp i porównać co się zmieniło w których plikach.
moze po prostu system kontroli wersji ...
Rsync po ssh działa bez problemu.
System kontroli wersji też jest niezłym pomysłem (np. mercurial) ale trzeba trochę porzeźbić przy konfiguracji.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2010-08-03 20:57:17)
Lub obejście "na około": oskryptowany rsync (ostatnio się bawiłem w takie pierdoły). Schemat działania:
- dzień A: synchronizacja na docelowej maszynie do katalogu o nazwie z np daty
- dzień B: synchronizacja na docelowej maszynie do katalogu o nazwie np z daty, plus rsync w trybie "dry-run" i wyświetlenie ładnego logu które, pliki katalogi się zmieniły i odpowienia reakcja ze strony admina (bądź samego skryptu)
- dzień C: w zależności od potrzeb patrz dzień A lub dzień B
ja skonfigurowałem tak że rsync o odpowiedniej godzinie robi synchronizację zajmuje mu to około 10 minut a następnie robię za pomocą afio zrzut tego na dysk, dysk opieczętuje i zamykam w sejfie, a można do katalogu i ma masz wersję.