Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Postanowiłem skoczyć na głębokie wody i zainstalowałem sobie Debiana.
Jest to mój pierwszy wpis na forum, gdzie jednocześnie jestem nowym użytkownikiem Linuksa, więc proszę o wyrozumiałość.
Do rzeczy.
Próbuję zainstalować sterownik do Nvidii.
Wyłączam X-sy ( będąc jednocześnie jako root ) poleceniem: /etc/init.d/gdm stop
Kiedy kolejno już w trybie tekstowym daję sh ./nvidia.run to instalator nvidii żąda trybu root.
No i tu mam problem, bo za żadne skarby nie chce mnie zalogować na roota w tym trybie tekstowym i pomimo podawanego przeze mnie poprawnego hasła root
( su i moje hasło root ) za każdym razem mam informację, że "Uwierzytelnianie nie powiodło się".
Googlarka nie za bardzo mi pomogła w tym problemie, tak więc proszę o jakieś wskazówki.
Zaloguj się najpierw na usera w tekstowym.
A potem su i na roota.
Zresztą nvidię idzie równiez w graficznym zainstaloac dodając opcję do skladni
--no-x-check
Dzięki ogromne za pomoc.
Wszystko działa już jak należy.
Spróbowałem bez wyłączania X-sów ze sterami nvidii, tak jak mi poradziłeś i poszło jak po maśle.
A kwestia root w trybie tekstowym to okazało się był banał.
Mam po prostu hasło root "na Caps Locku", a tryb tekstowy nie widzi CapsL. i cyrk na kółkach wychodził.
Dopiero na "Shift" wszystko poszło jak należy. ;)
Dzięki
@Term:
A nie instalowałeś przypadkiem z opcją bez roota - znaczy się z "sudo" zamiast root'a? Jak tak to nie zalogujesz się za pomocą hasła z sudo, ani poprzez su, ani podając root jako usera - w takim wypadku trzeba dać:
sudo -s (jak jesteś zalogowany jako zwykły user)
I powinno działać - alb wywołać instalator Nvidii poprzez sudo:
sudo ./Nvidia-cośtam.run
też powinno działać
Dodam tylko uprzedzając część innych pytań:
Do instalacji binarki z instalatora potrzebne są headery, i narzędzia kompilatorskie, więc o ile jeszcze ich nie zainstalowałeś to zrób to jak najprędzej komendą:
sudo apt-get install build-essential linux-headers-$(uname -r)
I powinien skompilować bez problemu ;]
Edit:
Widzę że zbyt późno wysłałem ;]
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-07-26 18:56:03)
Jaka wersja debiana? Bo w testingu i unstablu dają się przez repozytorium sterowniki zainstalować.