Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Dostalem jakis trefny dedyk dziwnie skonfigurowany. Znajomy poprosil o pomoc. Chcialem wylaczyc logowanie bezposrednio przez roota naszczescie sie opamietalem i zanim wylaczylem konsole sprawdzilem czy dziala logowanie zwyklego usera. Zaden uzytkownik nie moze sie zalogowac tylko root bezposrednio. Moze mi ktos wytlumaczyc o co chodzi ? Bo moim zdaniem to robie sie przewaznie odwrotnie.
Z gory dziekuje. Pozdrawiam.
/etc/passwd i nologin oraz skeleton dla useradd - może tam coś jest nie tak. Logowanie via ssh - może jest jakaś magiczna opcja odnośnie logowania (dostępu). Może jeszcze katalogi domowe (nie zamontowane hda*) i nie mając katalogu we wskazanej ścieżce, login wysypuje się, wyłączając.
podpiety jest DA. Jest passwd w /root/passwd i /etc/passwd. W /etc/passwd sa wszyscy userowi oprocz 4 ktorzy sa tylko w /etc/passwd. Nie wiem czy poprostu DA sobie tworzy w osobnej lokalizacji uzytkownikow i czy mozliwe, ze Direct admin blokuje dostep wszystkim userom oprocz roota ?
bryn1u napisał(-a):
podpiety jest DA. Jest passwd w /root/passwd i /etc/passwd. W /etc/passwd sa wszyscy userowi oprocz 4 ktorzy sa tylko w /etc/passwd. Nie wiem czy poprostu DA sobie tworzy w osobnej lokalizacji uzytkownikow i czy mozliwe, ze Direct admin blokuje dostep wszystkim userom oprocz roota ?
No i wszystko jasne xD
W DA standardowo user ma shella: /bin/false. Sama zmiana powłoki jeszcze nic nie da. Musisz do /etc/ssh/sshd_config w sekcji AllowUsers (jak nie ma to dodaj) dopisać loginy użytkoników. A najlepiej zrobić to przez API DA - żeby się nic nie posypało.
EDYTKA:
Ponadto jeszcze użytkownik "admin" powinien być w systemie i mieć możliwość logowania się przez SSH - chyba że ktoś zdupczył instalację DA
Jedna rzecz - przy DA pilnuj co instalujesz z paczek - możesz się niemiło zdziwić.
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-05-29 16:03:37)
Strony: 1