Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam do Was pytanko. A właściwie dwa. Oba dotyczą tego samego problemu więc poruszę w jednym wątku ;)
Primo:
Mam sobie dwa archiwa w formacie RAR. Wszystko super pięknie - tylko ktoś założył na nie hasło i oczywiście "zapomniał" podać. A że zależy mi na zawartości więc postanowiłem, że mój procek nie będzie się nudził (a może przy odpowiedniej kompilacji grafika też nie:) ) Ale do sedna. Czy znacie program typu "rar password cracker" pod pingwinka? Jak na razie znalazłem coś ale dla zipów i nie obsługuje RARa ;(
Secundo:
Gdzieś w otchłani mojego spaczonego umysłu zapaliła się diodka. Diodka ta przypomniała mi że istnieje coś takiego jak "John The Ripper". Dawno temu bawiłem się tym na jakimś swoim złomie i testując swoje hasła w systemie. Przeszukałem na szybko portage no i znalazłem - jest mam. Na szybko przekompilowałem najnowszą wersję rozwojową i przy standardowym
john shadowfile
dostawałem piękne segfault. Trochę poszperałem po sieci ale nic nie znalazłem. Downgrade do ostatniej stabilnej wersji i
john shadowfile
pięknie działa. No prawie pięknie... Tym razem przechodzi bez segfaulta ale wywala mi na ekran cudowny komunikat: "No password hashes loaded" Czy ktoś kto się tym bawił wie jak to ugryźć? Na wiki jasia nie znalazłem nic sensownego na ten temat - wszędzie "kazują" odpalić właśnie przez john plik.
System oczywiście Gentoo ~amd64 no-multilib ;)
Odnośnie programu który podałeś niestety nie wiem nic, ale kiedyś bawiłem się jednym crackerem do rar'a, pod Windos i niestety to jest droga przez mękę. Pół biedy o ile znasz długość hasła i wiesz że składa się np z dużych liter - ale jeżeli w grę wchodzi cały alfabet+hasło o nieznanej długości to łamanie go może zająć (nawet na szybkim sprzęcie) LATA. No chyba że w ciągu ostatnich paru lat wynaleziono jakąś technikę do szybkiego łamania haseł o której nie wiem... ale przy odpowiednio długim ciągu i tak pewnie może to zająć duuuużo czasu.
Sorry jeśli zniechęciłem.
ale ja sobie zdaje doskonale sprawe z tego ze to moze zajac dluuugo ;) ale mi to nie przeszkadza ;) Dla rozrywki procek moze sie pomeczyc.
Z jednego archiwum juz wydobylem haslo - a wlasciwie to znalazlem ;) pozostaje drugie i jasiu kosiarz
Moze cos takiego sie przyda http://rarcrack.sourceforge.net/
THX 0dd Wroce z roboty to potestuje ;)
Edytka:
Właśnie zacząłem testować na 12 wątkach i standardowym słowniku tzn litery+cyfry+część znaków specjalnych - dość szybko mu to idzie...
Ostatnio edytowany przez winnetou (2010-05-28 00:45:43)