Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam pare pytań dotyczących tego zawodu.
Ile można zarobić?
Czy ta praca może zapewnić godziwe życie w większym mieście?
Czy to praca w której nie popadnę w monotonie?
blinki napisał(-a):
Ile można zarobić?
to zależy co to za helpdesk ale szału generalnie niema
blinki napisał(-a):
Czy ta praca może zapewnić godziwe życie w większym mieście?
każdy ma inne pojecie godziwego życia ale raczej nie...
blinki napisał(-a):
Czy to praca w której nie popadnę w monotonie?
w monotonie...? nigdy, prędzej w paranoje x)
dobra na poczatek.zeby nie popasc w monotonie skup sie raczej na tym, zeby to byl etap w cv i spokojnie szukaj czegos konkretniejszego. zawsze sie czegos mozna nauczyc :)
Czytam tak w necie to zarobki na stanowisku Help Desk można zarobić od 2000 do 4200 zł. Jak myślicie w razie pytania na temat oczekiwań finansowych ile mógł bym proponować? Obrażą się o 2500zł? Czy być skromniejszy?
niedawno kumpel mi opowiadal, jak w help desku duzego banku do kolezanki zadzwonila babka i przez dwie godziny opowiadala jej o bledach i przytaczala komunikaty tych bledow. a po dwoch godzinach..... powiedziala ze wlaczy monitor (znala wszystkie komunikaty na pamiec!!!!) :P
wiec naprawde wszystko jest mozliwe :)
jak na wawe albo wrocek (trojmiasto?) to 2.5k to jak najbardziej normalna oferta .
powodzenia
it help desk to jest gowno a nie praca dla kogos kto sie interesuje zagadnieniami IT, w irlandii mialem znajomych ktorzy nie mieli zielonego pojecia o komputerach, sieciach itd ale byli np: z francji znali francuski , hiszpanie znali hiszpanski etc. jak znasz holenderski i umiesz wlaczyc komputer to przyjedz bedziesz mial robote od zaraz.
Napisze Ci tak - jest sobie firma capgemini - zajmue sie utrzymaniem helpdeskow. 90% helpd... to zarobki na poczatku to cos powyzej 1000 netto + social ktory akurat jest bardzo dobry. I praca ktora Cie srednio rozwija i po 3 tygodniach szlag Cie trafi (zgaduje - nie mam doswiadczenia) - ale zakladam ze mowisz o 1lini wsparcia. 1 linia ogranicza sie do zalogowania ticketa do systemu i koniec.
no musze co niektórych rozczarować, byłem na rozmowie rekrutacyjnej(pierwszej z dwóch) i okazało się, że TP otwiera help desk w którym w okresie próbnym dają 12zł za godzinę (3miesiące) a umowa stała 20 zł na godzinę. Hmm... myślę, że nie jest tak źle. :P
Też tak myślałem jak brałem pierwszą robotę, powiedziałem sobie wow, a potem okazało się, że to brutto ;] Więc się lepiej dowiedz bo to spora różnica. Pracodawcy zazwyczaj mówią w kwotach brutto bo nie obchodzi ich ile dostaniesz na ręke a ile wydadzą na twoją pensje.
Pracodawcy zazwyczaj mówią w kwotach brutto bo nie obchodzi ich ile dostaniesz na ręke a ile wydadzą na twoją pensje.
Pracodawcy nie obchodzi ile dostajesz brutto, bo twoja pensja i tak go więcej kosztuje (opodatkowanie pracy po stronie pracodawcy).
Oficjalnie podaje się pensję brutto. Natomiast w rozmowach zazwyczaj operuje się kwotą netto.
No racja brutto to nie wszystkie koszty jakie ponosi pracodawca, kwota brutto przez to wydaje się bez sensu. Jednak na każdej rozmowie na jakiej byłem była mowa o kwocie brutto i netto trzeba było sobie wyliczyć. Więc mam trochę inne doświadczenia.
Jak można wyliczyć niekiedy firmy mają pewne ulgi w płaceniu pewnych składek a Ty nie musisz o tym wiedzieć.
Ja rozmawiałem w Polskich jak i Francuskich firmach i nie dziwili się jak mówiłem kwoty na rękę ani nie kazali mi obliczać.
No i tak powinno być, no ja ostatnio szukałem pracy i tak nie jest. Mówią brutto, potem można dopytać to mogą powiedzieć ile to będzie mniej więcej netto. Ale chyba będę próbował wymusić taką informacje na przyszłych rozmowach. Problem jest w tym, że gada się o kwocie, która ma być na umowie, a jest to kwota brutto. Zwykle ludzie, którzy rekrutują mają jakieś ustalone przez zarząd widełki przy zatrudnianiu i tam im pewnie też podają brutto. Nie wiem, jakoś to tak jest z mojego doświadczenia i wiem, że to bez sensu bo w jednej firmie tyle brutto to ileś na rękę a w innej mniej lub więcej. Póki co mam pracę i chyba nie prędko się zmierzę z tym problemem, ale kto wie ;]
kamikaze napisał(-a):
No racja brutto to nie wszystkie koszty jakie ponosi pracodawca, kwota brutto przez to wydaje się bez sensu. Jednak na każdej rozmowie na jakiej byłem była mowa o kwocie brutto i netto trzeba było sobie wyliczyć. Więc mam trochę inne doświadczenia.
Dokladnie tak. Jak sie idzie na rozmowe trzeba sobie wczesniej zrobic przlicznik brutto-netto ile chcemy dostac i powiedziec na rozmowie kwote brutto. Kiedys tez podawalem na rozmowach kwalifikacyjnych kwoty netto to rekrutujacy do mnie "a ile to jest brutto" ?
Generalnie zasada jest taka dla pracodawcy nie ma kwoty netto jest brutto i taka trzeba mu podac na rozmowie kwalifikacyjnej.
debianus_userus napisał(-a):
Kiedys tez podawalem na rozmowach kwalifikacyjnych kwoty netto to rekrutujacy do mnie "a ile to jest brutto" ?
Generalnie zasada jest taka dla pracodawcy nie ma kwoty netto jest brutto i taka trzeba mu podac na rozmowie kwalifikacyjnej.
Nie do końca mnie też pytają o brutto a ja podaję zawsze netto i nikt się nie dziwi jak i nie dopytuje ile to jest brutto. Ale zawsze można trafić źle jak wy piszecie.
pyrion napisał(-a):
...
Pracodawcy nie obchodzi ile dostajesz brutto, bo twoja pensja i tak go więcej kosztuje (opodatkowanie pracy po stronie pracodawcy).
....
Oczywiście. 2000 PLN brutto to dla pracownika 1459,48 PLN (netto), a dla pracodawcy to "koszt" w wysokości 2372,20 PLN
(Źródło)
PS. Żeby być bardziej precyzyjnym napisałbym "oskładkowanie" zamiast opodatkowanie pracy po stronie pracodawcy. Ale generalnie efekt jest ten sam (żałosny :) )
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-26 08:35:07)
no widzicie :( to już 3200 wyjdzie mi około 2500? mam nadzieje że to było w netto:P
Ja stawiam, że to brutto. Ale to i tak nie tak źle na początek.
Też mi się wydaje że to brutto. Netto tyle można mieć, ale na kolejnych liniach help desku