Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
czy znalazłby się ktoś mądry i pomógł mi rozwiązać problem z Javą?
Mam zainstalowanego Lenny od długiego czasu i działa wyśmienicie, ale jakiś czas temu próbowałem uaktualnić Javę do nowszej wersji ze strony Sun-a i od tego czasu nie mogę dojść do ładu.
Próbowałem już wszystkich sposobów zarówno z Javą od Suna jak i tą z repozytorium - nic jednak nie mogę wskurać, Iceweasel zawiesza się za każdym razem gdy na jakiejś stronie jest aplet Javy.
Coś jest pomieszane w systemie i nie wiem teraz jak z tego wybrnąć. Pomoże ktoś?
Javy możesz mieć kilka wersji zainstalowanych. Sam wybierz z której korzystasz poprzez: update-alternatives --config java
Najlepiej tą z repo; jak się iceweasel wiesza to zrób backup ustawień użytkownika przeglądarki i usuń - zobacz czy działa na czystych ustawieniach (ja tak robiłem z flashem jak nie mogłem dojść o co chodzi).
A która z tych wersji pochodzi z repozytorium?
debian:/home/davidoski# update-alternatives --config java Jest 3 alternatyw dostarczających "java". Wybór Alternatywa ----------------------------------------------- 1 /usr/bin/gij-4.3 + 2 /usr/lib/jvm/java-gcj/jre/bin/java * 3 /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java Naciśnij Enter, aby zatrzymać wartość domyślną [*], albo wpisz wybrany numer:
O przeinstalowaniu Iceweasel już myślałem, ale mam tyle ustawień w nim porobionych, że trochę się boję, że mi to wszystko się pousuwa i nie będę wiedział jak niektóre z nich przywrócić.
Które katalogi trzeba skopiować, żeby zachować wszystkie ustawienia w razie gdyby coś poszło nie tak? Chodzi mi o to, żeby w razie czego móc wszystko przywrócić: dodatki, rozszerzenia, historię, wszelkie ustawienia włącznie ze skórkami, kolorami itd.
Bezproblemowa jest java z repo, korzystałem na 32-bitowym debku, korzystam na 64-bitowym:
sudo aptitude search jre p default-jre - Standard Java or Java compatible Runtime p default-jre-headless - Standard Java or Java compatible Runtime (headless) p docbook-jrefentry - DocBook XML JRefEntry DTD p libjrexx-java - automaton based regular expression API for java p openjdk-6-jre - OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT p openjdk-6-jre-headless - OpenJDK Java runtime, using Hotspot JIT (headless) p openjdk-6-jre-lib - OpenJDK Java runtime (architecture independent libraries) p sun-java5-jre - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 5.0 (architecture independent files i A sun-java6-jre
sudo dpkg -l | grep jre ii sun-java6-jre
Ups, zdublowało wątki, za pierwszym Potwierdź miałem error occured ...smtp... więc kliknąłem 2x
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-15 19:29:52)
U mnie pokazuje coś takiego:
debian:/home/davidoski# dpkg -l | grep jre ii default-jre 1.5-30 Standard Java or Java compatible Runtime ii default-jre-headless 1.5-30 Standard Java or Java compatible Runtime (headless) ii sun-java6-jre 6-12-1 Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture
Co ciekawe w Konquerorze Java działa na niektórych stronach (np. czateria), na tych gdzie nie działa natomiast nie zawiesza się tylko nie wczytuje apletów, albo pokazuje, że nie jest zainstalowana (np. savevid.com). Problem może być gdzieś głębiej niż tylko ustawienia przeglądarek. Zastanawia mnie dlaczego to polecenie powyżej pokazuje wersję 1.5, skoro mam zainstalowaną wersję 6, a nie 5?
debian:/home/davidoski# aptitude show sun-java5-jre Pakiet: sun-java5-jre Nowy: tak Stan: niezainstalowany Wersja: 1.5.0-17-0.1
Ostatnio edytowany przez davidoski (2010-05-15 20:12:23)
bierzesz jave z sun 6 lub 5 jre. Bierzesz jeszcze do tego plugin. Teoretycznie do Iceweasela się zainstaluje. Ale robiłem to też po swojemu z strony Java oraz ręcznie ładowanym pluginem do katalogu Mozilla Firefox. Tak czy inaczej, żadna opcja nie działa. Okazuje się że Java pragnie wspierać IPv6 jako domyślny protokół. Gdzieś w pliku trza wymusić użycie IPv4. Ale raczej to nie jest powodem Twojego problemu. U mnie na najnowszym Flashu się sypało. Wziąłem starsza. Lata jak ta lala.
Sory, nie wkleiłem całości:
sudo dpkg -l | grep jre ii sun-java6-jre 6-12-1 Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture
masz tak samo, czyli java z repo. I jak dobrze rozumiem, chcesz ją zaktualizować na nowszą ze strony suna?
Na tej od Suna mi nie zależy (usunąłem ją), zależy mi żeby Java w ogóle zaczęła działać. W tej chwili mam zainstalowaną wersję 6 z repo. Nie wiem tylko czemu polecenie grep jre pokazuje dodatkowo wersję 1.5, chociaż nie jest zainstalowana (wkleiłem wyniki polecenia w poprzednim poście). Możliwe są też jakieś błędy z linkami symbolicznymi bo z nimi sporo walczyłem, przy próbach instalacji wersji od Suna. Teoretycznie instalacja wersji z repo powinna zrobić odpowiednie linki symboliczne, ale chyba tak się nie stało, bo nie działa. Może by pousuwać wszystkie linki symboliczne i przeinstalować jeszcze raz repową Javę?
davidoski napisał(-a):
Na tej od Suna mi nie zależy (usunąłem ją), zależy mi żeby Java w ogóle zaczęła działać. W tej chwili mam zainstalowaną wersję 6 z repo. Nie wiem tylko czemu polecenie grep jre pokazuje dodatkowo wersję 1.5, chociaż nie jest zainstalowana (wkleiłem wyniki polecenia w poprzednim poście).
dpkg pokazuje, że masz 6-kę zainstalowaną, aptitude, że piątka jest niezainstalowana....
davidoski napisał(-a):
Możliwe są też jakieś błędy z linkami symbolicznymi bo z nimi sporo walczyłem, przy próbach instalacji wersji od Suna. Teoretycznie instalacja wersji z repo powinna zrobić odpowiednie linki symboliczne, ale chyba tak się nie stało, bo nie działa. Może by pousuwać wszystkie linki symboliczne i przeinstalować jeszcze raz repową Javę?
Na mój gust dobrze kombinujesz. Ale skoro miałeś 6-tkę to powinna działać. U mnie nie ma problemów.
strona do testowania javki
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-05-15 20:25:00)
Jest jeszcze taki katalog jak /etc/alternatives Tam chyba też musi być poprawny link symboliczny do Javy, tak aby system widział ją odpowiednio i wyświetlał poprawnie przez polecenie
java -version
. Ten link u mnie odwołuje się do ścieżki
/usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java
i zastanawiam się czy to poprawne odwołanie.
debian:/home/davidoski# java -version java version "1.6.0_12" Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_12-b04) Java HotSpot(TM) Client VM (build 11.2-b01, mixed mode, sharing)
Czy jest ktoś kto ma u siebie zainstalowaną wersję 6 z repo i mógłby powiedzieć do jakiego pliku odwołuje się dowiązanie java z katalogu /etc/alternatives?
Ostatnio edytowany przez davidoski (2010-05-15 20:55:48)
Olaboga, no raz się instaluje javę w systemie i działa :) W repowej się nic nie symlinkuje, o ile mnie pamięć nie myli? Jeśli tak, to wywal wszystko i zainstaluj z repo.
Raz się instaluje jak się nie potrzebuje nowej. Akurat chciałem zainstalować kiedyś Freenet i do tego była mi potrzebna najnowsza od Suna, co wymaga zmiany symlinków. Po którejś z kolei zmianie przestała działać i teraz mam problem z uruchomieniem jej. A repową mam zainstalowaną jak już pisałem wcześniej, więc to jednak nie takie proste jak ci się wydaje.