Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-05-08 13:01:18

grzebyk - sierściuch

grzebyk
sierściuch

Debian jako NAS na HP T5500

Mam taki komputerek HP T5500 (thin client) i karte CF 4GB na przejściówce IDE44/CF
chciałem z niego zrobić serwer NAS, na początku próbując specjalizowanego w temacie FreeNASa
ale odpalając się restartuje, pewnie ze względu na abstrakcyjnośc sprzętu - procek Transmeta TM5800

więc wziołem i zainstalowałem lennego i śmiga tylko że karta CF ma ograniczoną ilość cykli zapisu
i stąd moje pytanko:

co zrobić aby po pewnych modyfikacjach (jakich?) główny system plików zrobić tylko do odczytu
na pewno trza będzie /var i /tmp przenieść do ramu, tylko co zrobić by się var nie rozrastał?

na sprzęciku będzie tylko system podstawowy oraz samba

apt-get install browar-tyskie
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Sugerowane pakiety: kufel walety-light

#2  2010-05-08 17:46:47

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: Debian jako NAS na HP T5500

z var-em do ramu moze byc problem - tam sa trzymane niektore kluczowe dla dzialania systemu pliki (m.in. baza informacji na temat zainstalowanych pakietow)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2010-05-08 19:22:15

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

#4  2010-05-08 21:46:00

life - Użytkownik

life
Użytkownik

główny problem jest z /var/log i /tmp bo tam jest najwięcej cykli zapisu. Całego /var raczej nie ma sensu wrzucać w RAM

Stopka forum