Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Witajcie,
mam problem z uruchomieniem netbooka Fujitsu-Siemens Amilo - zatrzymuje się na etapie widocznym na screenie. Nie reaguje na F2 ani F12 - czy to znaczy że BIOS mi się spieprzył? Komp nie doznał urazu, żona go wyłączyła "na twaro" bo się zawiesił (używa Windowsa).

Smoleńsk BULWA!

Spróbuj po odłączać wszystkie urządzenia od lapka - jak nie pomoże spróbuj odłączyć zasilanie, wyjąć akumulator, odczekać parę minut i włączyć na zasilaczu. Jak i to nie pomoże to nie mam pojęcia.

Członek DUG

Niestety, nie pomogło :(
edit:
zrobiłem sobie na penie sysresccd i podpiąłem do USB -> trochę pomigała dioda przy penie, ale wynik wciąż ten sam...
Ostatnio edytowany przez szczypior88 (2010-05-08 01:18:54)

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

A da radę przejść do biosu czy kompletna zwiecha? jeśli da radę to wyłącz opcję Quiet Boot. Wtedy może zobaczy się co tak długo mieli lub w którym momencie zamiera..

elektryk dyżurny

czy da się z niego coś wypiąć? pamięć? dysk? nie, to przecież netbok... tak se myślę, że komp się zwiesił, bo padł któryś z podzespołów i bios przymula jak go próbuje uruchomić

Członek DUG

@kodzik - nic nie da rady zrobić - kompletna zwiecha
@rychu - pewnie się da, ale straciłbym gwarancję. Miałem nadzieję, że uda się to rozwiązać inaczej, ale chyba muszę poczekać do poniedziałku i go zanieść do serwisu. Mam tylko nadzieję, że nie wykasują mi wszystkich danych...
Czy jeśli BIOS ma jakiś problem, nie powinien tego sygnalizować kodami dźwiękowymi?

Smoleńsk BULWA!

Niekoniecznie - jeżeli np BIOS próbuje wykryć dysk twardy z walniętą elektroniką to może się zwiesić na wieki bez żadnego dźwięku (bo podstawowe elementy kompa są ok - tylko urządzenie do nich podpięte nie jest). Możesz jeszcze spróbować włączyć kompa i czekać, czekać, czekać - może autentycznie coś padło, jest problem z wykrywaniem i po jakimś czasie przeskoczy... Jak masz klawiaturę którą możesz podpiąć to możesz spróbować z niej wejść do BIOS'u - chociaż powątpiewam żeby to się udało...
Dodam tylko że u mnie na stacjonarce BIOS potrafi się czasami przywiesić na wieki jeżeli wepnę rozdzielkę USB, wiesza się przy wykrywaniu urządzeń USB - też nie da się wejść do BIOS'u - nic.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-05-08 11:13:53)

elektryk dyżurny

szczypior88 napisał(-a):
Czy jeśli BIOS ma jakiś problem, nie powinien tego sygnalizować kodami dźwiękowymi?
nie, jeśli jest to laptop/netbook. tutaj jeśli chodzi o bios to wolna amerykanka, niestety...
sory szczypior -> serwis i naprawa gwarancyjna.