Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Kochani, wzbogaciłam się ostatnio o taki sprzęt jak w temacie,
Konica to 3 in 1 laserówka kolor a aparat jak aparat- aparat jaki jest każdy widzi.
Do zgrywania zdjęć ze starego kodaka uzywałam za namową ilina digikam.
W instalację drukarki nawet nie bardzo mam czas zerknac, jak na hp jeszcze coś kumałam tak tu nic.
Matura, matura, matura.
Wiem że ilin przy konice wymięka, polecał Bodzia.
Co do aparatu- digikam go nie widzi.
Cups mojej drukarki tez nie, bawilam sie tym, sadzę że to kwestia doinstalowania jakiegoś pakietu.
Bardzo was przepraszam- że ja tak na gotowe, nie spojrzę w zadne how to ani nic ale ostatnio włączam kompa tylko po to żeby sprawdzić allegro i szybko pocztę, na kilka tygodni przed maturą szkoda mi każdej straconej minuty- proszę was więc o wyrozumiałość. Jeśli ktoś będzie wiedział co doinstalować- będę wdzięczna za poinstruowanie, jeśli nie- to i tak dziękuję.
Co do aparatu myśl "na szybko": przełącz go w tyb "pamięć masowa" lub "mass storage" wtedy po podłączeniu będzie zachowywał sie jak pendrive.
Co do drukarki, może to http://foo2lava.rkkda.com/ (chyba masz 1680 MF a nie FM ?!)
Ostatnio edytowany przez andreq (2010-04-16 19:00:55)
W sprawie aparatu:
1) Sprawdź, w jakim trybie jest aparat, u mnie nie działa w trybie PC Connection, natomiast działa w trybie Print/PTP
2) Co na to lsusb?
3) Polecam gthumb - na nim działam na debianie.
Jakby były problemy, możesz zainstalować gphoto2 - jest to programik konsolowy ale banalnie prosty - nie pamiętam obsługi ale man jest do ogarnięcia w 5 minut. No i +10 do lansu :)
W sprawie drukarki:
Z miesiąc, jak wywaliłem swoją. Precz ze szkołą, nauczyciele, .. wiecie co :)
wnusia, zaczniemy od drukarki. Sterowniki do Twojego modelu (prawie) ale wiem że zadziała są tu -> http://foo2zjs.rkkda.com/
Na dole strony masz dokładną instrukcję jak zainstalować, ale powtórzę:
Najpierw zainstaluj cups, foomatic i gutenprint.
Potem zgodnie z instrukcją:
$ wget -O foo2zjs.tar.gz http://foo2zjs.rkkda.com/foo2zjs.tar.gz
$ cd foo2zjs
$ make
$ ./getweb 1680 # Get Konica Minolta magicolor 1680MF .ICM files
$ su (hasełko)
# make install
# make cups
potem uruchamiasz jakiś konfigurator lub localhost:631 i ustawiasz sobie drukarkę. Jako sterownik podajesz stery do drukarki poszerzone o oznaczenie foo2zjs.
Zdecydowanie na początek:
1. Zainstaluj gphoto2.
2. Sprawdź za pomocą lsusb, czy aparat jest wykrywany - jeśli nie, poszukaj w menu aparatu sposobu komunikacji z komputerem (napisałem w pierwszym moim wątku).
3. Jeśli aparat jest wykrywany, to wystarczy
gphoto2 -P
i za chwilę w folderze domowym zaczną pojawiać się zdjęcia. Zapewne można nad tym panować, adresując je do właściwego folderu oraz określając inne parametry - o wszystkim dowiesz się wpisując
gphoto2
4. Dobra wiadomość jest taka, że gthumb też się uruchomi, bo korzysta z libphoto2 jak gphoto2. Gthumb to "klikacz"
Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-04-16 19:27:19)
Szybkie info:
Dziaduniu, jesteś ge-nial-ny! Działa aż miło, śmiga, piszczy, trzeszczy i w ogóle- a co najważniejsze drukuje.
+10 do lansu dla DUGa za dziadkowy szybki sposób bo w google o tym sprzęcie+debianie niewiele jasnych informacji znalazłam :)
Ippo, niedługo zastosuję się do Twoich mądrości i dam znać co z aparatem.
Dzięki serdeczne.
Bodzio - Dziadek Google'a. Sorry za Ot :D
Wnusia, ja nie jestem genialny, ja po prostu z tymi drukarkami walczyłem, jak strony foo2zjs jeszcze nie było. Popatrz na starym DUG-u.
Ale dzięki za komplementy :) - tak jakoś miło na duszy :)
Strony: 1