Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
od pewnego czasu nie moge zmienic kadowania na 5:4 ewentualnie 4:5 w smplayer niewiem czemu sie tak dzieje moze przez to ze zainstalowałem stery od amd a chwile potem usunołem je musiało mi sie coś poprzestawiać
moj xorg
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file) # # This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using # values from the debconf database. # # Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page. # (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.) # # This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only* # if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg # package. # # If you have edited this file but would like it to be automatically updated # again, run the following command: # sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg Section "InputDevice" Identifier "Generic Keyboard" Driver "kbd" Option "XkbRules" "xorg" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Configured Mouse" Driver "mouse" EndSection Section "Device" Driver "ati" Option "Coolbits" "1" Option "AddARGBGLXVisuals" "true" Option "TripleBuffer" "false" #BusID "PCI:1:0:0" Identifier "Configured Video Device" EndSection Section "Monitor" Identifier "Configured Monitor" EndSection Section "Screen" Identifier "Default Screen" Monitor "Configured Monitor" Option "no GLXFBConfig for depth 32" Option "AddARGBVisuals" "True" EndSection Section "Extensions" # Option "Composite" "disable" # Option "RENDER" "disable" EndSection
Ostatnio edytowany przez xomrk (2010-04-04 15:33:12)
No dobra, co to jest "kadowanie"? Masz na myśli współczynnik proporcji? Problemy z ustawieniami danej aplikacji najczęściej rozbijają się o pliki konfiguracyjne w katalogu domowym użytkownika. Przenieś tymczasowo katalog z ustawieniami smplayer i sprawdź czy problem wystąpi.
sprawdzałem na innym koncie i nie działa nawet usuwałem u siebie pliki konfiguracyjne i też nie da rady to musi byc wina tych sterów od amd bo wcześniej było dobrze po zainstalowaniu juz sie nie dało zadnej proporcji ustawic i po odinstalowaniu także
Co to za dziwna proporcja 5:4 ?
Co masz za monitor ?
PS Popraw to kadowanie na kadrowanie w tytule.
chodzi mi o kwadratowa proporcje na 17 calach zreszta nie ważne bo sęk w tym ze mogłem to zmienić a teraz nie mogę coś zwaliły stery od amd w systemie
Spróbuj dopisać sobie do ~/.mplayer/config
aspect=5:4
Potem zobacz konsolowym mplayerem.
Jak tam pójdzie to i smplayer musi w ustawieniu na auto.
Tylko ze ja mam ustawione 4:3 na 5:4 mam czarne pasy z boków ale działa.
Odpal smplayera, ustaw sterownik na xv bądź opengl1/2 włącz film i z zaznaczonym smplayer'em wciśnij "A" na klawiaturze - powinno się zmienić, jak nie zadziała spróbuj z menu "video" jak i to nie zdziała to będziemy myśleć.
P.S
Jeżeli korzystasz z oficjalnego mplayera z repo Debiana to nie wszystkie funkcje smplayera mogą działać poprawnie ze względu na wiek mplayera - w takim wypadku najlepiej skompilować samemu.
Mplayer z debian-multimedia ma wszystko co potrzeba.
Gorzej z tym z oficjalnego repo.
Z tego co pamiętam ja sobie skompilowałem bo na tym z D-M miałem problemy z VDPAU... dla ludzi nie korzystających może i jest ok ;]
ilin napisał(-a):
Spróbuj dopisać sobie do ~/.mplayer/config
Kod:
aspect=5:4Potem zobacz konsolowym mplayerem.
Jak tam pójdzie to i smplayer musi w ustawieniu na auto.
Tylko ze ja mam ustawione 4:3 na 5:4 mam czarne pasy z boków ale działa.
Wielkie dzięki poszło lecz ignoruje mi teraz jakość końcową wideo i uniemożliwia mi to oglądanie 720p czy istnieje jeszcze na to jakaś magiczna regułka>?
pozdrawiam
Wielkie dzięki poszło lecz ignoruje mi teraz jakość końcową wideo i uniemożliwia mi to oglądanie 720p czy istnieje jeszcze na to jakaś magiczna regułka>?
Nie rozumiem problemu.
No bo wcześniej mi film nie przycinał a teraz owszem
ponadto jak zmieniam kadrowanie na panoramiczne to mam takie cos obraz w srodku a po bokach pozostaje obraz z klatki w ktorej zmieniłem kadrowanie
(nie moge zrobic printscreena bo wtedy wychodzi to co jest w smplayer na czarno )
Popróbuj innych sterowników wyjscia video w smplayerze.