Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2010-03-27 09:01:23

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dodatkowe zasilanie laptopa na dni, kiedy w gniazdku hula wiatr

Witam. Nie wiem czy to najlepszy dział - ale chyba bardziej temat pasuje tutaj niż do działu "Hardware".

Tak więc, problem wygląda następująco:

Jak zapewne wiecie nasza ostatnia zima była na tyle ostra że w kilku miejscowościach przez ponad miesiąc nie było prądu, niektórzy kumple jeżdżący na uczelnię też mieli problemy z brakiem zasilania w domu (jak na ironię zbiegło się to z końcem semestru na studiach - gdzie komp jest niezbędny do pracy, więc możecie sobie wyobrazić że nie było im do śmiechu), od tamtej pory zastanawiam się czy nie dało by rady zainwestować w jakieś urządzenie/urządzenia które mogły by dostarczyć energię dla laptopa kiedy elektrycy zawalają sprawę.

Od razu dodam - chodzi mi o wszystko: baterie , ogniwa paliwowe, baterie słoneczne, wiatraki, baterie żelowe itd - wynalazki zarówno przenośne, jak i stacjonarne:

Samemu myślałem czy nie opłaciło by się zastanowić nad taką instalacją w domu:
-na dachu baterie słoneczne wytwarzające prąd
-prąd magazynowany w jakichś bardzo pojemnych bateriach żelowych (czy jeszcze jakichś innych - oby pozwalających na zasilanie lapka na pełnych obrotach przez wiele godzin)

Słyszał ktoś o podobnych wynalazkach?

Dodam tylko - wiem że można załatwić sobie agregat prądotwórczy - ale koszta samego urządzenia są spore (bo taki za 100 zł z Tesko się niezbyt nadaje, tutaj trzeba wydać 3000-5000 zł), nie mówiąc o kosztach wytwarzania prądu - dlatego szukam innych alternatyw.

Pozdrawiam i proszę o pomysły, zarówno te "zasłyszane" jak i przetestowane, i te drogi i te tanie :)

#2  2010-03-27 09:22:30

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Re: Dodatkowe zasilanie laptopa na dni, kiedy w gniazdku hula wiatr

Specem nie jestem, ale agregat jest chyba najtańszy. Póki co, wszystkie hybrydy, pompy ciepła, wiatraki są nieefektywne albo mało wydajne (w porównaniu do tradycyjnych - gaz, węgiel, ropa). Zdaje się, że bez całego systemu opłat za emisję co2 albo dopłat z kasy państwowej cały interes nie ma sensu. No, zawsze można podnieść cenę benzyny do 10 zł, to hybryda zacznie się "opłacać". :)

Podobnie jest w skali micro - jakbyś chciał np. ogrzewać domek jednorodzinny to pompa ciepła kosztuje ze 30 000, elektrownia wiatrowa też pewnie kilkadziesiąt tys., widziałem ze 3 lata temu ofertę - dobre to na działkę albo na jacht, bateria słoneczna - podobnie. Mało wydajne i zależne od pogody, skoki napięcia...

W mojej okolicy jeden sąsiad ma na dachu jakiś panel słoneczny ale chyba tylko do podgrzewania wody. Wszyscy ogrzewają domy albo gazem albo węglem albo drewnem, bo koszt pieca, instalacji i paliwa jakoś się kalkuluje. Jedyny sensowny pomysł to chyba ładowanie akumulatorów z sieci... albo agregat.

Sory, że trochę nie na temat :)

Sam sens takiego rozwiązania jest wątpliwy, bo jak rozumiem - ma to być instalacja kryzysowa, która sobie spokojnie czeka na swoją godzinę "W". Wydasz te 3000 PLN na agregat, który będzie sobie rdzewiał w garażu - ekonomii w tym żadnej, chyba że jesteś jak szpital, że musisz mieć zasilanie awaryjne :)

Generalnie - póki ludzie palą w piecach i leją paliwo do baków - tzn. że się opłaca :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-27 09:31:12)

ippo76@jid.dug.net.pl

Moja składka do ZUS = 2/3, moja składka do OFE = 1/3;
Stan mojego konta w ZUS = 2XYZ, stan konta w OFE = 3XYZ.

#3  2010-03-27 10:06:36

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

Hmmm to jest o wiatrowych :) WIATR

Ostatnio edytowany przez djjanek (2010-03-27 10:08:21)

#4  2010-03-27 10:26:30

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

czyli przerost formy nad treścią; pal licho ceny ale pier..nie się z biurokracją to jest dopiero wyzwanie :)

ippo76@jid.dug.net.pl

#5  2010-03-27 13:48:53

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

* rozwiazanie bazujace tylko na akumulatorach - duze, ciezkie i ograniczone czasowo (odpowiedni UPS z odpowiednia bateria akumulatorow jest w stanie dawac zasilanie przez wiele godzin, ale tez sie kiedys akumulatory rozladuja)
* energia sloneczna dosc kosztowna instalacja - problemem jest ze system musi byc optymalizowany na najgorsze warunki - zime (czyli zapominamy o wydajnosci), natomiast bzdura sa skoki napiecia itp (porzadny system fotowoltaniczny dziala troche jak UPS typu Online), zaleta jest ze pominowszy instalacje mamy w zasadzie darmowa enegie ...
* agregat - chyba nadal najprostrze i najtansze rozwiazanie ... koszt pradu z agregatu jest okolo 2x wiekszy niz takiego z gniazdka ... jezeli chodzi o zasilanie laptopa to nawet maly i tani (+ porzadny zasilacz ktory to ustabilizuje itd) bedzie wystarczajace

pozatym jezeli mieszka sie w rejonie czesto dotykanym brakiem pradu to IMHO wydanie nawet tych 3k na agregat i zapewnienie sobie konfortu posiadania zasilania gdy enegretyka nie moze go przywrocic przez wiele dni jest oplacalne (ale to zalezy od tego co kto ceni)

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#6  2010-03-27 13:55:04

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

bercik napisał(-a):

* energia sloneczna dosc kosztowna instalacja - problemem jest ze system musi byc optymalizowany na najgorsze warunki - zime (czyli zapominamy o wydajnosci), natomiast bzdura sa skoki napiecia itp (porzadny system fotowoltaniczny dziala troche jak UPS typu Online), zaleta jest ze pominowszy instalacje mamy w zasadzie darmowa enegie ...

No właśnie, tyle że porządne ogniwo kosztuje zapewne kilka tysięcy PLN, więc nie jest to darmowa energia. Kilka lat musi się "spłacać", np. poprzez niższe rachunki za prąd z gniazdka - bo nie wierzę, że uda się całkowicie przejść na ogniwa fotoelektryczne. Mógłbyś pokryć nimi cały dach, a i tak nie uda się zaspokoić całego zapotrzebowania (oświetlenie, lodówka, pralka itp.) przez cały rok. O kosztach nie wspomnę ale chyba nikt nie pokryje dachu panelami za kilka tys. żeby zasilać tylko komputer :)

Poza tym akurat ta awaria miała miejsce zimą, czyli w momencie najmniejszej efektywności ogniwa (bardzo krótki dzień).

bercik napisał(-a):

....
pozatym jezeli mieszka sie w rejonie czesto dotykanym brakiem pradu to IMHO wydanie nawet tych 3k na agregat i zapewnienie sobie konfortu posiadania zasilania gdy enegretyka nie moze go przywrocic przez wiele dni jest oplacalne (ale to zalezy od tego co kto ceni)

No chyba że byłoby możliwe ściągnąć z energetyki odszkodowanie. Ale jakiś czas temu "Wyborcza" pisała, jaką procedurę przyjął Enion: niech ludzie piszą, jak napiszą do Enion Energia, to trzeba odesłać do Enion Sieci, jak napiszą do Sieci - odesłać do Energii :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-27 14:04:29)

ippo76@jid.dug.net.pl

#7  2010-03-27 18:10:42

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Huk napisał(-a):

od tamtej pory zastanawiam się czy nie dało by rady zainwestować w jakieś urządzenie/urządzenia które mogły by dostarczyć energię dla laptopa kiedy elektrycy zawalają sprawę.

Laptop raczej nie pobierze więcej niż 100 W więc starczy taki zestaw za 1800 zł http://fotoogniwa-sklep.pl/MALY_SYSTEM_PV_O_MOCY_100W-392.html. do tego inwerter za ok. 100 zł (zasilaczowi laptopa raczej nie jest potrzebna czysta sinusoida, ale pompie obiegowej CO, solara TAK)

Co do agregatu kupisz w podobnej cenie 1700 zł (jednofazowy moc 0,9kVA) np. http://www.kipor.waw.pl/index.php?page=shop.product … &Itemid=1 Pamiętaj o jednym większość tanich agregatów nie może pracować ciągle, zwykle maksymalnie od 3 do 7 godzin

#8  2010-03-27 19:14:46

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Dzięki za informacje.

@ippo76:

Małe wyjaśnienie - mnie interesuje tylko zasilanie lapka - ewentualnie lapka+routera, ostatecznie lapek+router+TV (ale to naprawdę w ostateczności - w końcu TV można mieć i na lapku z odpowiednią kartą TV na USB) - póki co nie ma raczej mowy o instalacji która zastąpiła by prąd w gniazdku - chociaż gdyby zrobić hybrydę - czyli słoneczko+wiatr - to kto wie... tak czy siak nie o tym mowa w tym temacie ;]

Co do reszty, @bercik: z tą ceną agregatu to podałeś coś bardzo optymistycznie - zakładając nawet że zużywamy 100% wytworzonego prądu -  to mi raczej wychodzi że prąd agregatowy jest z 10X droższy od tego z gniazdka - przykładowo, podczas wspomnianej zimy w mojej miejscowości niektórzy ludzi zaopatrzyli się w agregaty (na szczęście ja nie musiałem się w to bawić) i niestety spalanie 1-2 litrów na godzinę to była norma, zdaje się że mieli agregaty na olej napędowy - ale i tak jest to: 1l*4.0zł*8h=32zł na dzień przy użytkowaniu tylko po parę godzin. Przykładowo moje rachunki za prąd za 2 miesiące to 250 zł - tak więc różnica jest ogromna ;] takie coś oczywiście może wchodzić w grę jako rozwiązanie "last resort", ale póki co rozglądam się za innymi, tańszymi (w użytkowaniu) rozwiązaniami :]

Co do wiatru:
Jednej rzeczy nie rozumiem - w końcu jak postawimy sobie wiatrak to możemy z niego normalnie korzystać, czy najpierw musimy sprzedać NASZ prąd energetykom, a potem go "odkupić"?

Co do słońca:
Takie coś co podał @andreq jest najbardziej interesujące - przy czym jakbym miał zakładać to raczej panele 200 lub więcej watowe+ sporo jak najpojemniejszych żelówek - perfekcyjnie, panale musiały by być tak mocne aby zasilać lapka i lądować baterie w tym samym czasie i tutaj kolejne pytanko:

Może ma ktoś info ile można wyciągnąć z takiego panelu 100W w zimę w pochmurny dzień przy temperaturze -20 stopni Celsjusza? (czyli warunki najgorsze z możliwych jak na polską zimę)?

#9  2010-03-27 19:23:27

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

przy tym zestawie PV nalezy pamietac ze to 450Wh/dobe to jest w okresie letnim ... w zimie (a glownie wtedy nawala energetyka) tego bedzie duzo mniej ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#10  2010-03-27 20:03:37

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

- wiatrak - pomyłka. na budowę wiatraka musisz mieć pozwolenie z gminy i musisz meldować się w zakładzie energetycznym. umowę podpisujesz na sprzedawanie, ale niczego nie sprzedajesz - ot, taki wymóg formalny. kłopotliwa konserwacja, prąd tylko wtedy, gdy jest wiatr.

- solary - mogą byc, tylko co kilka lat trzeba wymieniać akumulatory. prawie bezobslugowe. pamiętaj o zakupie falownika (od biedy może być taka samochodowa przetworniczka 12 na 230 V)

- agregat - najtańszy, tylko trzeba dolewać drogie paliwo. można wymyślić jakiś układ samostartu to również będzie prawie bezobsługowy ;) trochę hałasuje.

linux regd. user #248790

#11  2010-03-27 20:09:00

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Ale czy naprawdę te braki zasilania są tak częste i tak dotkliwe w dzisiejszych czasach? Pomyślcie czy warto się z powodu jakichś czasowych przerw angażować w jakieś koszta, wszak laptop to nie respirator ;)
Ale tu agregat spalinowy wydaje się jedynym rozwiązaniem.
Co do wiatraków to raczej ryzykowne podejście, patrz senator Skorupa z Podhala ;)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#12  2010-03-27 20:52:04

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@marg1:

Jako osoba uzależniona od internetu, informacji, C++, QT i Debian stwierdzam że dla mnie Lapek/Komp to już nie respirator a POWIETRZE ;p

A tak na serio - czy warto? Może nie do końca jeżeli chodzi o opłacalność ze strony kaski - ale z drugiej strony, możliwość zasilania ze słońca byłaby bardzo dobrą alternatywą dla wszystkich pracujących na kompach którzy MUSZĄ mieć zasilanie i dostęp do netu. Po wydarzeniach ostatniej zimy, naprawdę miałem obawy żeby tylko coś się niem stało bo Enion przyjechałby pewnie za miesiąc od zgłoszenia, albo naprawiałby miesiąc. Stąd pomysł, do tego oczywiście doszła sama chęć przetestowania takiego wynalazku - ale na to pewnie przyjdzie poczekać parę latek.

Swoją drogą może przy okazji zapytam o coś pośrednio powiązanego...

W trakcie ostatniej zimy miałem taki oto epizod że na dachu mojego domu zebrała się warstwa lód-śnieg-lód-śnieg (grubość "na oko" jakieś 30 cm), która to jednego dnia zaczęła zjeżdżać - naprawdę "fajny" efekt - patrzę na rynny a tu trzask i warstwa wystaje o 2 cm dalej, za chwilę następny trzask i kolejne 2cm i tak dalej aż doszło do oderwania takiego około 30 cm kawałka który niestety spadał wprost na linie doprowadzającą prąd do mojej chatki. Na szczęście prąd jest doprowadzany poprzez jeden gruby zwój kabli w izolacji dzięki czemu nic się nie stało - ale za każdym takim spadnięciem słup energetyczny dostawał drgawek a z kabli sąsiada (tutaj stara instalacja z kilkoma rozdzielonymi kabelkami bez izolacji) leciały iskry, miałem realne obawy że któreś z tych szturchnięć może wyrwać/złamać słup elektryczny. Od tamtej pory zastanawiam się - gdyby lód zsuwający się z dachu mojego domu (2 piętrowy budynek) naprawdę wyrwał/złamał/uszkodził słup - czy musiałbym płacić za jego naprawę? Z jednej strony można powiedzieć że lód powinien być usuwany - ale konia z rzędem temu kto wejdzie na w pełni zamarznięty dach nachylony pod kątem 45 stopni i zrzuci to cholerstwo - z drugiej panowie elektrycy dokonali odbioru technicznego budynku, nie zwracając uwagi na to ze kabel zasilający jest podpięty tuż pod spadem dachowym, a nie z boku takiego spadu - co wyeliminowało by problem (i tak jest w większości budynków na mojej ulicy). Kto za takie coś odpowiada ja czy oni?

#13  2010-03-27 21:09:29

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Mam nadzieję, że enion zapłaci ludziom tyle kaski, że obesra się po łydkach tego typu awarie będą usuwane niezwłocznie :)

Z drugiej strony to przerażające, że nie da się nic zrobić bez prądu:
-zakupy - nie działają kasy fiskalne, nie da się zapłacić kartą;
-tankowanie - nie działają dystrybutory, nie da się zapłacić kartą;
-komputr, TV, książka - nie ma prądu...

Niby jesteśmy już cywilizacyjnie mocno zaawansowani w PL ale wciąż wokół totalne dziadostwo, monopole, przestarzałe sieci przesyłowe...

Ja co prawda nie miałem tej zimy problemów z zasilaniem, aczkolwiek dość często miewałem problemy z prądem - albo padało na kilka godzin, albo było szybciutkie "pstryk" i komp się wyłączał.

ippo76@jid.dug.net.pl

#14  2010-03-27 21:27:01

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

Enion nie zapłaci. Wyraźnie to powiedzieli, zdarzenie losowe.
Teraz cytat z narady sztabu kryzysowego u nas. Szef gorlickiego Enionu ma trzy procesy sądowe za wycinkę drzew grożących zerwaniem linii. Przepisy w tym kraju mamy takie, że leśniczy ma rację i energetyka też. Popieprzone.

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#15  2010-03-27 21:31:05

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Bodzio napisał(-a):

Enion nie zapłaci. Wyraźnie to powiedzieli, zdarzenie losowe.

Chyba że sąd będzie miał inne zdanie. Może się ktoś odważy :)

Ja miałem taki motyw z telekomuną: powiesili sobie na moim budynku kable, ze 30 lat temu, po prostu. 20 lat czekaliśmy na telefon - mimo to. W reszcie, w końcówce XX wieku podłączyli nas, ale oddzielnym kablem. Jest przepis, który mówi, że nie możesz odmówić, jeśli jakaś infrastruktura ma przechodzić przez twoją działkę. Ale - jeśli z niej nie korzystasz - możesz zażądać opłaty. Więc zażądałem. Telekomuna mnie olała, więc zakablowałem ich do ówczesnego Urzędu Regulacji Telekomunikacji, czy jakoś tak. I płacą :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-27 21:36:39)

ippo76@jid.dug.net.pl

#16  2010-03-27 21:34:42

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Nikt niczego nie zapłaci, bo to była pogoda siła wyższa - można się jedynie jeszcze cieszyć, że mieli pieniądze, aby usuwać te awarie...

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#17  2010-03-27 21:37:33

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Siła wyższa pozrywała - ok. Ale to enion usuwał usterki przez miesiąc... Mieli pieniądze :) Daj spokój, przecież to monopoliści i to najgorszego sortu, bo państwowi. Kroją ludzi na każdym kroku. Kup sobie energooszczędne żarówki, to ci cenę prądu podnieso, bo muszą na swoje wyjść ;)

A pogoda była normalna, jak na tę porę roku. To, że ostatnie 20 lat było mało śnieżnych i mroźnych zim - to była anomalia.

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-27 21:40:58)

ippo76@jid.dug.net.pl

#18  2010-03-27 21:52:36

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ippo76 napisał(-a):

... Daj spokój, przecież to monopoliści i to najgorszego sortu, bo państwowi.

Wybacz - Enion, Enea to firmy prywatne. Nie ma w nich nawet 1% udziałów Skarbu Państwa.To że nie masz gwałtownych podwyżek zawdzięczasz URE

Beskid Niski

#19  2010-03-27 21:53:57

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

I pogoda i nie pogoda - fakt faktem że pogoda miała spory wpływ, ale fakt jest tez taki że nikt nie wycina gałęzi nad liniami elektrycznymi bo tak taniej - a potem jak się coś stanie to się zwala na pogodę, na leśników czy na cholera wie kogo jeszcze - ponadto co najmniej w "Faktach" był przedstawiany jakiś artykuł prawny wg którego odbiorca ma w tyłku czy to była "siła wyższa" czy też nie - firmy mają płacić. Inna sprawa że te pieniądze i tak są śmieszne w porównaniu do strat jakie ponieśli ludzie - jeżeli ci chcą pełnego zwrotu (czytaj odszkodowań) to pozostanie tylko sąd, a wiadomo jak u nas sądy działają.

Dodam jeszcze od siebie - nie wiem jak was, ale mnie strasznie śmieszyły naprawy, gdzie jeden słup który został złamany od ciężaru kabla z lodem, zastępowało się drugim który... następnego dnia tez się łamał w taki sam sposób :], to jest wspaniały przykład tzw. "norm"
w tym wypadku wytrzymałościowych - zamiast postawić 2X mocniejsze słupy i nie naprawiać ich 10X razy, Enion wolał/musiał trzymać się norm i co parę dni wymieniał słupy mimo że wiedział jak się to skończy. Swoją drogą co to za słup który łamie się przy tak (jednak relatywnie niewielkim) obciążeniu?

Zresztą w Polsce (a może i na świecie) urzędnicy strasznie lubią uśredniać przy różnych konstrukcjach - jak w tamto lato Warszawa  "pływała" kilka razy po oberwaniach chmur to pan urzędnik powiedział: "My za nic nie odpowiadamy, wszystko robimy wg norm, a norma dla kanalizacji jest taka że musi ona być w stanie odprowadzić ŚREDNIĄ roczną ilość opadów", czyli zamiast projektować szerokość rury tak aby była ona w stanie odprowadzić największą dotychczas zanotowaną ilość opadów w danym miejscu + 20%, projektuje się bubla który na 100% zawiedzie prędzej czy później... potem nie dziwota że się wszystko pierdzieli.

@Bodzio:

Prywatne czy też nie  - płacimy im za prąd min po to żeby z takimi usterkami się szybko uporali, a jak w TV dopiero po tygodniu od wyłączenia prądu, przedstawiciel Enionu mówi "Dzisiaj ściągniemy dodatkowe siły z całej Polski", to chyba "trochę" za późno IMHO

Ostatnio edytowany przez Huk (2010-03-27 21:58:33)

#20  2010-03-27 21:56:23

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

A to przepraszam, teraz grają w tej samej lidze, co TP S.A. :)

Bodzio, państwowe firmy też podnoszą ceny. A większego dziadostwa niż PKP czy Poczta Polska trudno szukać, bo od TP S.A.  przynajmniej można uciec...

...od enionu chyba nie?

Poza tym - chyba się mylisz w sprawie struktury własnościowej - bezpośrednio do skarbu państwa należy 13,5 % akcji enionu, reszta należy do... państwowego tauronu. To, że firma działa w formie spółki nie przesądza o strukturze własnościowej. Kiedyś były/są (?) takie dziwolągi, jak jednoosobowe spółki skarbu państwa, gdzie państwo miało 100% akcji, a Walnym Zgromadzeniem Akcjonariuszy był/jest Minister Skarbu.

Najgorszym przekleństwem dla tego kraju jest to, że we wszystkich ważnych dziedzinach, jak komunikacja, telekomunikacja, energetyka działają państwowe monopole, które się prywatyzuje, przez co stają się monopolami prywatnymi. I państwo robi to celowo, bo za sprzedaż monopolu dostaje więcej pieniędzy. Tak było z telekomuną - można było sprzedać całość za X albo podzielić dla dobra rynku (odbiorców) na 15 operatorów i sprzedawać oddzielnie...

źródło raz
źródło dwa

Przepraszam za OT i już kończę :)

Ostatnio edytowany przez ippo76 (2010-03-27 22:12:15)

ippo76@jid.dug.net.pl

#21  2010-03-27 22:24:20

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Huk napisał(-a):

@marg1:Z jednej strony można powiedzieć że lód powinien być usuwany - ale konia z rzędem temu kto wejdzie na w pełni zamarznięty dach nachylony pod kątem 45 stopni i zrzuci to cholerstwo - z drugiej panowie elektrycy dokonali odbioru technicznego budynku, nie zwracając uwagi na to ze kabel zasilający jest podpięty tuż pod spadem dachowym, a nie z boku takiego spadu - co wyeliminowało by problem (i tak jest w większości budynków na mojej ulicy). Kto za takie coś odpowiada ja czy oni?

najlepiej sprawdź w umowie przyłączeniowej, bo co parafia to inaczej. u mnie jest tak, że wszystko do licznika włącznie należy co prawda do zakładu energetycznego, ale jeżeli te elementy instalacji znajdują się na działce, to za ich stan odpowiada właściciel działki. czyli: owszem, przyjedziemy i to panu naprawimy, ale pan płaci.

wykombinuj sobie jakieś zadaszenie nad tymi kablorami i możesz spać spokojnie :]

linux regd. user #248790

#22  2010-03-27 22:39:40

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

ippo76 napisał(-a):

źródło raz
źródło dwa

ee tam OT :)
z tego wynika wniosek że:
- albo gorlicki przedstawiciel Enionu na spotkaniu w Starostwie pieprzył głupoty
- albo myli się minister
wniosek - mamy burdel w kraju.
Ps. dlaczego w ostatnim aneksie do umowy z Enionu dostałem info na piśmie, że Tauron to tylko logo Enionu ??
Dobra, odjechaliśmy od tematu zasilania laptopa :P

Beskid Niski

#23  2010-03-27 22:44:51

ippo76 - fakam fszycho

ippo76
fakam fszycho
Serwis

Bodzio napisał(-a):

....
- albo gorlicki przedstawiciel Enionu na spotkaniu w Starostwie pieprzył głupoty
- albo myli się minister
wniosek - mamy burdel w kraju.... :P

http://wyborcza.pl/1,75478,7644760,Enion_tryska_energia.html

A z wnioskiem się zgadzam :)

I już nie jątrzę :)

ippo76@jid.dug.net.pl

Stopka forum