Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam wszystkich - mam dość dziwny problem z NFS na swoim routerze. Jest tam dysk 17 GB tak więc pomyślałem że powrzucam sobie to i owo na niego i przez NFS udostępnię wszystkim kompom w sieci. Tak więc zainstalowałem NFS-Kernel-Server, utworzyłem taki oto pliczek /etc/exports:
# /etc/exports: the access control list for filesystems which may be exported # to NFS clients. See exports(5). # # Example for NFSv2 and NFSv3: # /srv/homes hostname1(rw,sync,no_subtree_check) hostname2(ro,sync,no_subtree_check) # # Example for NFSv4: # /srv/nfs4 gss/krb5i(rw,sync,fsid=0,crossmnt,no_subtree_check) # /srv/nfs4/homes gss/krb5i(rw,sync,no_subtree_check) # /home/james *(rw) /media/xxx 192.168.1.2(ro)
i odświeżyłem exporty za pomocą "exportfs -a":
exportfs: /etc/exports [2]: Neither 'subtree_check' or 'no_subtree_check' specified for export "*:/home/james". Assuming default behaviour ('no_subtree_check'). NOTE: this default has changed since nfs-utils version 1.0.x exportfs: /etc/exports [3]: Neither 'subtree_check' or 'no_subtree_check' specified for export "192.168.1.2:/media/xxx". Assuming default behaviour ('no_subtree_check'). NOTE: this default has changed since nfs-utils version 1.0.x
Na innych kompach wymieniony powyżej sposób działa bez problemu, od razu mogę pod montować dysk za pomocą:
(przykładowo HOME z lapka) mount -t nfs 192.168.1.2/home/james/ /media/nfs/home
Jednakże próba montowania czegoś z routera kończy się błędem:
mount 192.168.1.1:/home/james/ /media/nfs/home/ mount.nfs: mount to NFS server '192.168.1.1' failed: System Error: Connection refused
Już jakiś czas temu męczyłem się z tym ale bez rezultatu - proszę o jakieś wskazówki co może być nie tak.
IP Routera 192.168.1.1 (WIFI) oraz 192.168.2.1 (kabel)
IP laptopa 192.168.1.2 (WIFI)
Firewall dla routera który kiedyś napisałem wygląda tak:
#! /bin/sh # /etc/init.d/blah # # Some things that run always touch /var/lock/firewall # Carry out specific functions when asked to by the system case "$1" in start) echo "Starting firewall " iptables -F iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -X iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT iptables -P INPUT DROP iptables -A INPUT -p TCP --dport 8080 -s 192.168.0.0 -j ACCEPT iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 6881:6889 -j DNAT --to-destination 192.168.1.2 iptables -A FORWARD -s 192.168.2.2 -p tcp --dport 6881 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -s 192.168.1.2 -p tcp --dport 6882 -j ACCEPT iptables -A FORWARD -s 192.168.1.2 -p udp --dport 6889 -j ACCEPT iptables --table nat --append POSTROUTING --out-interface ppp0 -j MASQUERADE iptables --append FORWARD --in-interface wlan0 -j ACCEPT iptables --append FORWARD --in-interface eth0 -j ACCEPT iptables -A INPUT --source 192.168.1.2 -j ACCEPT iptables -A INPUT --source 192.168.1.3 -j ACCEPT iptables -A INPUT --source 192.168.1.4 -j ACCEPT iptables -A INPUT --source 192.168.2.2 -j ACCEPT echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward ;; stop) echo "Stopping firewall" iptables -F iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -X iptables -P INPUT ACCEPT echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward ;; *) echo "Usage: /etc/init.d/blah {start|stop}" exit 1 ;; esac exit 0
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-19 12:08:30)
1. zobacz przy wylaczonym firewalu
2. zobacz co pokazuje exportfs na routerze oraz czy nfs sluch na oidpowiednich adresach i portach - netstat -ln
Nie wiem czemu tak jest, ale zwykle jak tylko napiszę na forum dug to zaraz samodzielnie znajduję rozwiązanie ;]
Problemem okazał się wpis w /etc/default/portmap, a dokładniej taka linijka:
OPTIONS="-i 127.0.0.1"
po jej zahaszowaniu wszystko działa jak należy - a pomyśleć że kiedyś spędziłem dobre kilka godzin szukają w sieci rozwiązania... ;]
Ale skoro wątek już jest o NFS to może zapytam o kilka innych rzeczy:
1.Istnieją jakieś opcje konfiguracyjne/exportowe które mogą zwiększyć transfer po WIFI?
2.W jaki sposób można ustawić... serwer jak mniemam - tak aby przy, przykładowo kopiowaniu pliku które zajmuje blisko cała przepustowość łącza, nadal można było bezproblemowo przeglądać zawartość folderów po NFS bez "czkawki" managera plików? Obecnie w czasie kopiowania, managery lubią się zacinać, czasami nawet na kilkanaście sekund zanim wyświetlą zawartość folderu.
3.Znacie jakieś darmowe montery NFS dla Windos? Jakiś czas temu próbowałem korzystać z "Unix services for Windows" z dostępnego dla studentów MSDNAA, ale nie za bardzo chciało to działać z Linuksowym NFS nowej generacji...
Z góry dzięki za info.
Ostatnio edytowany przez Huk (2010-02-19 23:31:22)
Strony: 1