Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Dzisiaj zaktualizowałem swojego Testinga, otrzymując nową wersję xorga oraz sterowników kart graficznych. Nowe wersje są fajne, bo są nowe i niwelują stare problemy. Ale w zamian oferują nowe...
W terminalu (TTY — tym po wciśnięciu Ctrl+Alt+F[1-6]) zawsze miałem zupełnie standardową rozdzielczość. Zdaje się 640x480. Nigdy nie używałem żadnych framebufferów ani nic w tym stylu. Nigdy nie modyfikowałem odpowiadającej za to opcji w GRUB-ie. Jednak teraz, po aktualizacji, mam taką tylko do pierwszego uruchomienia serwera X. Po jego włączeniu (przez startx) i przejściu na którąkolwiek z konsol tekstowych, rozdzielczość na nich skacze na wyżyny — wydaje mi się że jest to maksymalna rozdzielczość obsługiwana przez moją kartę graficzną, 1600x1200. Oczywiście do włączenia serwera X rozdzielczość w konsoli jest taka jaka być powinna, czyli standardowo standardowa.
Na razie zauważyłem że rozdzielczość w konsoli jest niezależna od rozdzielczości ustawionej przez serwer X.
Niby nie jest to wielki problem, ponieważ TTY i tak używam tylko do aktualizacji systemu i ewentualnego grzebania w konfigach, ale jednak wolałbym móc sobie ustawić rozdzielczość w nim na jakąś mniejszą. Bo aktualnie mam tak małe literki, że muszę się niemal przytulać do monitora.
Mogę podać jakieś logi albo konfigi — tylko powiedzcie które.
Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Wie jak go rozwiązać i podzieliłby się tą wiedzą?
A jakby tak na sztywno ustawić w /boot/grub/grub.cfg :
set gfxpayload=640x480x32
To rozwiązuje mój problem. Ctrl+Alt+F[1-6] przestają robić cokolwiek (na ekranie pozostaje nieodświeżany widok z Xów), w związku z czym nie muszę się martwić zbyt małymi literkami w konsoli.
A serio — niestety, nietrafiony.
Ja również spotkałem się z tym problemem i jak na razie nie znalazłem rozwiązania. Oprócz wspomnianego wyżej objawu dochodzi wykrzaczanie się polskich znaków, na to jednorazowo pomaga:
# dpkg-reconfigure console-setup
Jakieś solucje?
Ostatnio edytowany przez leshniak (2010-02-21 21:37:44)
Spróbujcie ustawić uvesafb z rozdzielczością np 640x480, jak to zrobić macie podane tutaj:
http://dug.net.pl/tekst/90/uvesafb_w_debianie/