Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Witam.
Z racji iż jestem skazany na livebox`a a z internetu korzystają dwa komputery zainteresowałem się programem "trickle" Wiem prościej by było zakupić router z QoS`em ustawić i po problemie. Najprawdopodobniej na święta dostane router więc na chwile obecną nie chce inwestować a te 3 tyg trzeba jakoś przeżyć.
Wracając do głównego wątku, program trickle po wywołaniu:
sudo trickle -d XX -u X rtorrent &
ładnie przycina program i wszystko ok.
Niestety na ustawienia globalne, czyli
sudo trickled -d XX -u X
wywala mi:
vasco@Vasco:~$ sudo trickled -d XX -u X [1]+ Done sudo trickled -d XX -u X vasco@Vasco:~$
Ale niestety nie skutkuje to przycięciem łącza.
Jeśli zna ktoś rozwiązanie powyższego problemu lub zna jakiś inny sposób na podział łącza bez zakupu routera byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrowionka.

Zubr, bydle na etacie.

A spróbuj:
sudo trickle -d XX -u X
czyli podać parametry do programu a nie demona. Wg. manuala powinno działać, ale widać nie koniecznie, mozesz jeszcze dać -u xx -d. ciul wie jak to jest napisane xd.
Po fakcie ze działa ograniczenie jednej aplikcji rozumiem ze demon działa, ale na wszelki wypadek sprawdz to:
ps -aux | grep trickled
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-12-02 02:59:02)
Użytkownik

gindek napisał(-a):
A spróbuj:
Kod:
sudo trickle -d XX -u Xczyli podać parametry do programu a nie demona. Wg. manuala powinno działać, ale widać nie koniecznie, mozesz jeszcze dać -u xx -d. ciul wie jak to jest napisane xd.
Hehe wpadłem na to też ale niestety skutek taki sam jak powyżej.
gindek napisał(-a):
Po fakcie ze działa ograniczenie jednej aplikcji rozumiem ze demon działa, ale na wszelki wypadek sprawdz to:
Kod:
ps -aux | grep trickled
sp -aux daje mi taki wynik:
vasco@Vasco:~$ ps -aux | grep trickled Warning: bad ps syntax, perhaps a bogus '-'? See http://procps.sf.net/faq.html root 16870 0.0 0.0 2272 464 ? Ss Nov30 0:33 trickled -d XX -u XX vasco 26523 0.0 0.1 3360 780 pts/1 R+ 08:55 0:00 grep trickled
Takie coś dostaje co mnie delikatnie dziwi bo nigdy nie wpisywałem wartości 2-cyfrowej przy upload, nie wspominając o tym ostrzeżeniu.
Dzięki za zainteresowanie się tematem.