Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-28 11:26:48

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Doradźta w sprawie zakupu niskobudżetowej płyty z procem.

Witam.
Prawdopodobnie będę musiał kupić płytę gł. z prockiem. musi ona podejść pod pamięć ram DDR1 oraz dysk Sata1 oraz karte graficzną na agp (ewentualnie może być grafa zintegrowana) musi posiadac też zintegrowana karte dzwiekowa. Chba sklepowe zakupy odpadają bo takigo starocia już chyba nie mają co śrendnio mnie cieszy bo nie bede mial gwarancji. Jestem z krakowa moze ktos zna tu jakis sklep lub coś wartego polecenia gdzie moglbym to nabyć a rółniez sprawdzić moja obezną płyte z procesorem bo ktoreś z nich padło (amd64 socket 754)
Komputer służy do użytku domowego bez grania w gry.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam

#2  2009-11-28 11:51:23

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Doradźta w sprawie zakupu niskobudżetowej płyty z procem.

Ile chcesz na to wydać?

Generalnie zakup płyty z DDR1 to strata kasy - pamięć droga jak ciort ( i do tego wolna) - na allegro można dostać takie coś od 100-150 zł, ale jak możesz to zastanów się nad dołożeniem trochę i zakupy nowej płyty, chociażby ze zintegrowaną grafą (o ile nie masz czegoś wypasionego to będzie pewnie na tym samym poziomie co obecna na AGP).

Podaj dokładnie jaki sprzęt masz obecnie.

#3  2009-11-28 12:15:39

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

jeszcze dostaniesz
AsRock 4CoreDual-SATA2 VIA PT880 Ultra R2.0
http://www.komputronik.pl/index.php/category/7180/c … howProducts/1
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=4CoreDual-SATA2%20R2.0

- 1 x PCI Express Graphics slot (@ x4 mode)
- 1 x AGP 8X slot

- Dual Channel DDR/DDR2 memory technology*
- 2 x DDR2 DIMM slots
- Supports DDR2 667/533 non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity: 2GB
- 2 x DDR DIMM slots
- Supports DDR400/333/266 non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity: 2GB

Debian “trixie” Xfce

#4  2009-11-28 12:48:50

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Ten AsRock jest słaby, głównie za sprawą chipsetu via - PT880 (kiedyś przeglądałem testy). Do tego nie wiadomo jak takie 'cudo' będzie działać pod linuksem. Chyba najlepszym rozwiązaniem (ale nie najtańszym) było by coś od AMD z integrą + Phenom/Athlonem X2 + wymiana pamięci na ddr2 - koszt takiego zestawu to ok 400-500zł.

Ostatnio edytowany przez raven18 (2009-11-28 12:53:45)

Windows 8.1

#5  2009-11-28 13:10:11

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

raven18 nie bój się działa idealnie , nawet teraz u mnie
z odpowiednim biosem i 4GB pamięci wsadzisz (2x2GB)
http://www.pctreiber.net/filebase.php?fileid=3289&lim=40

posiadam GeIL Dual 2x 2GB DDR2 800 MHz     
co prawda obsługuje około 3,3GB

Grafikę mam Galaxy GeForce 9800GT Low Power

kiedyś chodził Palit 7300GT AGPx8
oraz pamięci (2x1GB) ddr Kingston

Jestem z tej pyty bardzo zadowolony

Ostatnio edytowany przez arturek (2009-11-28 13:28:10)

Debian “trixie” Xfce

#6  2009-11-28 13:58:19

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Nie mam zaufania i chyba nigdy nie zaufam takim rozwiązaniom :]
Masz GF9800, wiesz że PCI-Express elektrycznie jest tylko 4x? Sporo tracisz na wydajności.

Windows 8.1

#7  2009-11-28 14:47:02

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

wiem tracę około 25%
http://www.tomshardware.co.uk/PCI-Express-2.0-Cross … -29948-3.html

testy na 8800 GTS :
PCI-E x16 - 2235 fps
PCI-E x4   - 1678 fps

często nie gram ,  nie jest to dużo dla mnie

wolałem kupić Nvidie na PCI-E ( może kiedyś zmienię płytę i będzie jak znalazł )
niż nowe Ati na AGPx8  mieć z nią problemy ( nie mam zaufania do ATI )

a 9800GT Low Power - nie posiada gniazda dodatkowego zasilania  ,
i wystarczy zasilacz 400W mam taki Chiefteca

Ostatnio edytowany przez arturek (2009-11-28 15:44:40)

Debian “trixie” Xfce

#8  2009-11-28 15:53:36

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

W sumie na przejściówkę może być. Sam się nad ją zastanawiałem ale zadecydowały powyższe powody, do tego kosztowała 330zł.

Windows 8.1

#9  2009-11-28 18:34:34

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

@korbol nie podales najwazniejszej rzeczy mainowicie ile masz kasy.
Do 120-130zl mozna kupic mobo i miec "wyjeb..."
Kazda kwota wydana na plyte pod 754 powyzej tej sumy bedzie strata pieniedzy.

W Krk na rogu wielickiej i bierzanowkiej jest sklep "Komtek", tam płyty od ręki będa prawie napewno ( wiem bo tam pracowalem ). Mozesz też szukać na giełdzie komp. ( na bronowicach). Najtaniej kupisz na allegro, ale o cos sensownego coraz trudniej.

Napisz co dokładnie masz za sprzet, ile ramu w jakich kosciach jakiej firmy, jaka karta graf ( dokładnie, "jakis geforce" jakis "radeon" to nie jest dokladnie xd) i co to jest za procesor ( na procku jest oznaczenie Np. ADB4000IAAxxx) wrzuć je tutaj.
Oraz na kiedy chcesz mieć komputer sprawny. ( ewentualna sprzedaz ramu, grafiki i proca moze zajac nawet z 2 tyg).

Jak byś miał z czymś problemy to moge osobiście pomóc wtedy odezwij sie na priv.

Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-28 18:40:17)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#10  2009-11-28 18:52:06

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

A więc po kolei.
1) Czy SATA2 będzie kompatybilne z moim dyskiem SATA1?

2) Posiadam
pamięć 512MB  Twimos DDR1 PC400 w jednej kości - che ją zostawic
grafikę ATI 9550 128MB -chce zostawić no chyba ze bedzie grafika zintegrowana
zasilacz Modcom 350W cichutki - chce zostawić
Cooler Pantagram freezon Q-80 Ultra cichutki i chciałbym go zostawić (czy jego można używać do dowolnego procesora?
dysk SATA1 - chce zostawić bezwzględnie :)
procek (moze byc nie sprawny, jeszcze nie wiem) amd athlon 64 bit 2800
no i ta felerna płyta Asus K8N-E teżmoze być nie sprawna

Nic wiecej i mocniejszego nie potrzebuje :)
a cena z ataka płyte
Tak się składa, ze sklep o którym mówisz gindek to kupilem w nim dysk ostatnio ale dają tylko 2 tygodnie rozruchowej gwarancji :/ a cena za taka płyte w tmy sklepie jest wygórowana. chyba ze 170 zł wołają.
Nie chciałbym przekroczyć 200zł a tak naprawdę to 100 :D
Kompa chce mieć jak najprędzej:)

Napisz jeszcze jak możesz, skąd oni pozyskują ten sprzęt abym wiedział w co wdepnąłem oraz czy sprawdzili by mi n apoczekaniu płyte z prockiem przy założeniu ze kupie to co paadło :)

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-11-28 19:11:23)

Pozdrawiam

#11  2009-11-28 19:33:30

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@1:Powinno śmigać bezproblemowo;

Co do reszty - biorąc pod uwagę budżet to chyba pozostaje tylko allegro (no chyba że w tym sklepie co podał @gindek uda ci się kupić) - generalnie możesz poszukać sobie testów płyt z tamtych lat - na pewno do znalezienia, znając życie: omijaj AsRocka, ECS'a i innych tego typu wynalazków, jakiś Gigabyte, MSI, czy Asus powinien ci wystarczyć.

#12  2009-11-28 19:46:11

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

Huk napisał(-a):

omijaj AsRocka, ECS'a i innych tego typu wynalazków, jakiś Gigabyte, MSI, czy Asus powinien ci wystarczyć.

a się czepiasz tego AsRocka to jest niskobudżetowa płyta Asusa
http://pl.wikipedia.org/wiki/ASRock
a tak ci powiem

AsRock 4CoreDual-SATA2 + Galaxy GeForce 9800GT Low Power
mam jeszcze Windows7 RC  na dysku i działa to super

Ostatnio edytowany przez arturek (2009-11-28 20:19:41)

Debian “trixie” Xfce

#13  2009-11-28 20:56:42

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

@Huk
Miałem Asrocka bardzo długo i nie narzekałem. Do dziś maszyna ta chadza w jakims kompie i nikt nie narzeka. Zależy jakie kto ma potrzeby, gruby portfel i jaki wpływ ma na niego efekt snoba. Osobiście bardzo lubie markowe sprzęty ale równie bardzo nie lubie przepłacać.

Temat brzmi "zakup niskobudżetowy" i tego się trzymajmy.

Z doświadczeń własnych mogę odradzić płyty Asus'a i ECS'ki, jakieś dziwne stworzenia ;] Jakiej bym w zyciu nie widział to fiksowała. Gigabyte podobno zszedł na psy już jakiś czas temu, przynajmniej w segmencie o którym mowa.

#14  2009-11-28 21:06:12

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@arturek & @Zbooj:

Ludziska nie zrozumieliśmy się, to że odradzałbym AsRocka czy ECS'a to nie znaczy że te płyty są kompletnie "bee" (samemu posiadam ECS K7VTA3B - i działa naprawdę ładnie), niemniej jak już ktoś ma kupić używaną płytkę to chyba lepiej żeby dołożył te 5-10-15 zł i wziął coś ze średniej półki (co by nie brał to będzie używane, a jak używane to różnica pomiędzy low-end a mid-end jest właśnie rzędu tych kilku zł). Zauważcie że AsRock jest najczęściej "wypchany" różnymi podzespołami - a kosztuje tyle samo, lub mniej niż konkurencja - raczej w magiczny sposób AsRock/Asus nie produkuje dla siebie o 30% tańszych podzespołów - więc na czymś się zwykle oszczędza, tym bardziej polecałbym wziąć coś innego - tyle.

@Zbooj:

Co do Asusa - mam obecnie i nie narzekam, generalnie niestety czasy "pewnych" producentów minęły chyba bezpowrotnie - dzisiaj nawet płytki za 500 zł to najczęściej niewiele warty syf :(

Ostatnio edytowany przez Huk (2009-11-28 21:13:39)

#15  2009-11-28 21:50:20

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Miałem w mojej obecnej konfiguracji MSI K8N i padła jeszcze na gwarancji, wymienili mi na Asusa K8N i teraz prawdopodobnie to ona padła :) Więc chyba na tym sockecie  nie wybiore chyba tych firm.

Pozdrawiam

#16  2009-11-28 22:06:58

arturek - Członek DUG

arturek
Członek DUG

Zbooj napisał(-a):

Do dziś maszyna ta chadza w jakims kompie i nikt nie narzeka.

w drugim pokoju żonka ma:
AsRocka K7VT2 i tego Palita 7300GT

chodzi do tej pory

nie dawno złożyłem drugiego kompa ,
starsze elementy: grafika,pamięci,zasilacz poszły do K7VT2

Ostatnio edytowany przez arturek (2009-11-28 22:41:10)

Debian “trixie” Xfce

#17  2009-11-29 12:34:53

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Hmmm chyab jednak bede skłaniał się do czegoś nowego. Chodzi o to aby było to lepsze od obecnej konfiguracji czyli amd64 athlon 2800 i jezeli to możliwe to pozostać czy mojej 512MB pamieci DDR1 i grafice no chyba ze bedzie zintegrowana na plycie. Powiedzmy tak do 300zł albo troche wiecej 350. Pamietając ze nie bedzie to komputer do gier ani zadnej wytężonej pracy
1) Czy czy ilość pamięci nie ma tu znaczenie przy załozeniu ze system nigdy nie poprosi o więcej niż powiedzmy 0,7 wartości tej pamięci i wówczas nalezy zwrócić uwage nie na wielkosć MB tylko na jej szybkośc?
2)O co biega z tymi L1 L2 L3 cache w procesorach, dlaczego jest ich 3 i ktora najwazniejsza?
No i prośba o jakąś przykłądową konfiguracje ktora pociągnie na 350W zasilaczu - jeśli jeszcze ktoś ma na te moje grymasy siłę :]
Dzięki.
AAA no i żeby to pod debianem biegało to bez problemu.

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-11-29 12:43:45)

Pozdrawiam

#18  2009-11-29 15:31:25

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@1):

Teoretycznie tak - (np ja mam 4GB - max wykorzystywałem ~ 1000-1200MB, w takim wypadku dobry system potrafi wszystko cache'ować w ramie - a to NAPRAWDĘ ZNACZĄCO przyspiesza pracę kompa, nawet jak RAM jest wolny to i tak będzie znaaaaaacznie szybszy od dowolnego dysku twardego - oczywiście im szybszy ram tym lepiej), ale 512 MB to jednak wielkość trochę mała dla desktopa w dzisiajszych czasach - jak masz zamiar brać nówkę to może warto jeszcze wysupłać trochę grosza i zakupić ten 1GB ramu (DDR2 oczywiście).

@2):

O tym to można książki pisać (i takie są pisane - wiem bo samemu tłumaczyłem takie dzieło na zaliczenia :p ) - generalnie cache to BAAAAAARDZO szybka pamięć procesora, oparta o układy DRAM (normalne pamięci są oparte o dużo tańsze i znacznie łatwiej "kurczące" się SRAM). Podczas działania procek do tej pamięci pobiera sobie dane w tym samym czasie przetwarzając je - w teorii gdyby cache działał z wydajnością 100% to procesor nigdy nie musiałby czekać na dostarczenie mu danych - tak dobrze niestety nie jest (póki co). Generalnie zasada jest taka:

Cache1 (C1) poziomu jest najszybsza, cache2 powiedzmy o 30-50% wolniejsze ale znacznie większe, cache3 jeszcze wolniejsze od drugiego ale znowu większe. Procek najpierw patrzy w C1 - jak tam nie ma danych (ten cache to od kilku do zaledwie kilkudziesiętu KB - więc jest spora szansa że danych tam nie będzie) to patrzy w C2(trochę wolniejsza operacja) następnie w C3(jeszcze wolniejsza) i dopiero wtedy w pamięć RAM(diabelnie wolna w porównaniu do cache jakiegokolwiek poziomu) -tak więc prosta zasada, im więcej tym lepiej zwykle się sprawdza - w zależności od tego co robisz jest to mniej lub bardziej ważne (z tego co się orientuję dla baz danych ma to spore znaczenie, ale już np dla gier - raczej średnie.

Jeżeli zostawisz Integrę (chyba dowolna integra ATI i Nvidii będzie szybsza od twojego R9550 - chociaż pamiętaj że wtedy szybkość pamięci RAM odgrywa dużą rolę - jako ze karta jaj używa jako VRAM'u) to powinien bezproblemowo pociągnąć ten zestaw twój obecny zasilacz.

Ostatnio edytowany przez Huk (2009-11-29 15:33:24)

#19  2009-11-29 15:57:26

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Huk napisał(-a):

generalnie cache to BAAAAAARDZO szybka pamięć procesora, oparta o układy DRAM (normalne pamięci są oparte o dużo tańsze i znacznie łatwiej "kurczące" się SRAM).

Odwrotnie, cache to jest pamięć SRAM
http://en.wikipedia.org/wiki/Static_random_access_memory

Integry w tych starszych płytach to padaki, za 350zł nic szybszego raczej się nie kupi.
A jeśli zasilacz to jakiś noname to też do wymiany.

Ostatnio edytowany przez raven18 (2009-11-29 16:01:33)

Windows 8.1

#20  2009-11-29 16:40:19

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Dzieki:)
Ehh co tu zrobic bede musial chyba zapodać ten 1GB DDR2 a do tego płyte i jakis procek to napewno w 300 sie zmieszcze :/Czyli mam rozumieć ze zintegrowana grafika ciągnie pamięć z kosci pamięci w płycie a a taka zwykla grafika wpychana do slotu ma swoją pamięc?

Pozdrawiam

#21  2009-11-29 17:43:32

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

@raven18:

Prawda, prawda - miało być odwrotnie ;].

Co do integry - myślę że GF8xxx lub GF9xxx powinien być nieco szybszy, lub tak samo szybki jak jego obecny Radeon (nie przesadzajmy 9550 to była karta pomiędzy low a mid-end w swoim czasie - a to było dobre 2-3 lata temu), podobno zintegrowane Radki chodzą całkiem ładnie...
Zasiłkę ma Modecon - więc powinna pociągnąć bez większych problemów.

@korbol:

Dokładnie tak. Integra korzysta z pamięci głównej, zaś normalne grafy (no było kilka wyjątków w historii, Intel wydał kiedyś karty korzystające z pamięci głównej - ale był to niewypał) posiadają swoją - najczęściej znacznie szybszą od systemowej - pamięć (oznaczaną najczęściej jako VRAM (Video RAM)).

#22  2009-11-29 18:09:50

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Słuchajcie znalazłęm taką pamięć DDR3 1333 tylko cena coś za niska w porownaniu z innymi sklepami i w dodatku 60 miesiecy gwarancji.
http://www.x-kom.pl/index.php?show_prod=30617
Do tego musze znalezc jakąś plyte pod DDR3 ze zintegrowaną grafą i socket AM3. Jak szlec to szaleć! :D tylko w dolnych poziomach cenowych szaleństw.
Płte koniecznie poniżej 200zł no i procki atlon II AM3 widziałem w granicach nieco powyżej 100 zł jakieś 120 zł chyba.

Ale znalazłem też nową sklepową płytę na mój obecny procesor (o ile jest dobry) za 180 zł no imam zgryza czy pozostać przy tym co mam (ale zostawmy ten temat i mówmy o tych ddr3 am3 :)

aha ale chodzi też o to aby nie przesadzić z zadnym z elementów aby się wzjamine nie ograniczały. Coś czytałem aby częstotliwość magistrali taktowania procesora byla taka jak pamięci ale moze coś źle przeczytałem.

Ostatnio edytowany przez korbol (2009-11-29 18:13:07)

Pozdrawiam

#23  2009-11-29 20:25:50

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Huk napisał(-a):

Intel wydał kiedyś karty korzystające z pamięci głównej - ale był to niewypał)

To były karty nvidii, pamiętam że były gf6200 turbo cache albo turbo memory? Pewnie jeszcze jakieś inne modele wypuścili ale nie chce mi się sprawdzać. Wydajność rzeczywiście nie była najwyższa, tylko należy pamiętać, że w tedy królowały Intel GMA950, które właściwie nadawały się tylko do wyświetlania obrazu (teraz montują to do netbooków).
korbol napisz z jakiego sklepu chciałbyś części - czy może wszystko Ci jedno?
W takim zestawie za ok 350zł i na podstawce am3 (nie wiem czy coś wyjdzie na am3, prędzej na am2+) najbardziej będą ograniczały właśnie pamięci, ddr3 takie po 70zł za 1GB, za sprawą bardzo wysokich timingów (czas dostępu, odświeżanie, itp), przy jednocześnie niskich częstotliwościach taktowania. Jednakże przy normalnym użytkowaniu raczej niezauważalne.

Windows 8.1

#24  2009-11-29 21:04:30

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Co do czasu dostępu do pamięci to zauważyłęm że DDR3 tez droższych droższe mają CL5-CL7 a w moim ddr1 jest CL2.5 -  o co w tym chodzi, w starszych było szybciej? Co do częstotliwości taktowania to w tej co podałem jest chyba wystarczająco bo 1333 MHz.
Odpowiada mi z tego sklepu z którego podałem pamięć www.x-kom.pl bo mają w miare duży wybór.
A jakbyśmy mieli porównać takie dwie to która lepsza?
1024MB 1066MHz CL7
1024MB 1333MHz CL9.

Pozdrawiam

#25  2009-11-29 21:18:09

raven18 - Użytkownik

raven18
Użytkownik

Tyle że starsze śmigały na 400Mhz a te po 1600Mhz :)
Co do porównania to nie mam pojęcia :)

Windows 8.1

Stopka forum