Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-11-22 12:51:41

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Komp nie pika, dyski chodzi, grafa dobra, ekran czarny.

Od kilku miesiecy komp zachowywal sie dziwnie mianowicie:
Przy pierwszym wlączneniu kompa rano (po załączeniu listwy ktora na noc jest wylaczana) gdy wlaczam pierwszego Debiana to system zaczynal sie wczytywac lecz wywalal błąd cos na kształt error coś tam 110 dlaej nie pamietam i powtarzal tego bleda przez kilka dziesiat sekund az w koncu sie wlaczal  system. Gdy uruchamialem wide pierwsza to wchodzila normalnie. Czasami tez zawias był już jeszcze prze wystasrtowanie GRUBA i poprostu wieszał sie na logo plyty glownej wtedy pomagal restart. Na dzien dzisiejszy gdy wlaczam komp, to nie ma tego piknięcia na poczaku ale dysk sie rozkreca lecz po jakiejs tam chwili kilkunastu moze sekund wyraznie zwalnia obroty tak jakby wyczuł ze nic z tego nie  bedze dalej wiec sie spowalnia :) no i mam caly czas czarny obraz na monitorze od poczatku do konca zero sygnalu. Grafa sprawdzona, zasilacz rowniez, dysku nie mam na razie jak sprawdzic bo mam sata a wszyscy maja ata :) no i pamieci ram tez nie moge sprawdzic (moze jutro sie uda). Ja obstawiam pamięć lub plyte glowna. Czy macie jakies typy? Lub jak to jeszcze zdiagnozowac?

Pozdrawiam
Zapraszam rowniez do watku bo mam nóż man gardle:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=134439#p134439

Pozdrawiam

#2  2009-11-22 12:53:37

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Re: Komp nie pika, dyski chodzi, grafa dobra, ekran czarny.

Obstawiam zasilacz - jeżeli na innym kompie działa to mógł po prostu zbyt "osłabnąć" do twojego kompa. Pożycz mocniejszy i sprawdź.

Ostatnio edytowany przez Huk (2009-11-22 12:54:44)

#3  2009-11-22 13:04:22

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Witam.
Zrobilem u kolegi taki test, mianowicie wyjalem kosc pamieci i wówczas u niego tez nie pika i jest ciemny obraz i stad moje przypuszczenie co do pamieci.
W takim razie sprawdze tez zasilacz.
Dzięki
Smiało wpisujcie jakis inne sugestie cobym za jednym razem jak najwiecej sprawdzil bo bede to robil w pracy podczas przerwy jutro:)

Pozdrawiam

#4  2009-11-22 13:23:31

Huk - Smoleńsk BULWA!

Huk
Smoleńsk BULWA!

Jak chcesz sprawdzić kompa porządnie to zacznij od zasiłki - jak będziesz pewny że to nie od niej, to następnie wyjmij wszystko poza grafą i pamięcią (nawet dyski odłącz) i zastartuj, jak się uda podłączaj urządzenia jedno po drugim aż dojdziesz które jest walnięte - lepszego sposobu chyba nie ma.

#5  2009-11-22 13:50:29

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

Tak tez uczynię :) Dzięki.

Pozdrawiam

#6  2009-11-22 21:16:25

Zbooj - Dark Sith

Zbooj
Dark Sith

Może być coś z zasilaczem lub grafiką. Pamięć by pikała :)

#7  2009-11-23 07:00:22

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

Apropo tego co zrobiłeś u kolegi, po wyjeciu ramu, komputer napewno nie wstanie i powinien krzyczec. Jak nie krzyczy to moze głośnik jest nie podpięty ;].

A co do twojej sytuacji to zresetuj bios, odkurz komputer,
Brak "pikniecia" oznacza ze komputer nie przeszedl testu post ( Power on self test), czyli ktores urzadzenie na plycie jest uwalone, badz sama plyta jest uwalona. No i ewentualnie głośnik nie jest podpięty ;]
Dyski maja to do siebie ze kreca sie jak tylko dostana zasilanie ;]. Wazniejsza sprawa czy wiatraki się kręcą.
Niestety w diagnostyka komputerów najlepiej wychodzi zmieniając części aż zacznie działać, bo prawda jest taka ze kwiatki z komputerami może wszystko powodować.
Z komputera kolegi weź jego pamięci i jego grafike i dopiero bierz się za diagnostyke ( o ile spasują ;]), jak sprawdzałeś zasilacz ?

Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-23 07:01:10)

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#8  2009-11-23 17:39:05

Piotr3ks - Też człowiek :-)

Piotr3ks
Też człowiek :-)

Zbooj napisał(-a):

Może być coś z zasilaczem lub grafiką. Pamięć by pikała :)

Niekoniecznie, miałem sytuacje, że z powodu pamięci komp nie wstawał, nie pikał itp.

korbol:

Z tego co piszesz to wygląda na uwaloną pamięć, przy okazji zdiagnozuj kartę graficzną i zasilacz.

Przyczyną na pewno nie jest twardy dysk. Po kolei sprawdzaj:

- pamięć - po opisie objawów to bardzo prawdopodobne
- karta graficzna
- zasilacz
- kondensatory na płycie głównej - to też przy okazji sprawdź

Może jak masz dostęp to zorganizuj kartę diagnostyczną dzięki której odczytasz kod błędu POST'a.

Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-11-23 17:41:06)

#9  2009-11-24 07:40:24

drugi_korb - Gość

drugi_korb
Gość

Witam to ja korbol lecz psze z pracy i zapomnialem hasla wiec zapodalem nowe konto.
Zasilacz sprawdziłem tak: zmierzyłem napiecie na zasilaniu dysku i jest odpowiednio 5V i 12,1 V,  dodatkowo podpialem inny sprawny zasilacz kolegi do mojego kompa i nic to nie pomoglo (musze jeszcze moj podpiac do jego kompa by go sprawdzić.

Grafike sprawdzilem tak, ze wzialem od kolegi jego grafe i komp tez nie wstał. Moja grafa natomiast nie pasuje do jego starego kompa( ja mam nowszy on ma starszy komop).
Wzialem moja pamiec do pracy i w pracy na mojej pamieci w kompie w pracy nie działa (wnioskuje ze pamiec walnieta). Wziałem dobrą pamiec z pracy i sprawdzam u siebie - komp nie dziala :/ Sprawdzam ponownie tą pamiec w pracy aby miec pewnosc ze moj komp nie przepala pamieci - i w pracy ta dobra pamiec nadal działa (u mnie nie). No to, myśle że sloty pamieci sa padniete u mnie (no ale 3 na raz?)

Poodłączałem wszystko co się dało oprócz procesora od kompa i nic nie wykryłem :/ Na plycie glownej swieci się zielona dioda po włączeniu (nie wiem czy mowi ona ze wszstko jest ok czy po prostu ze dostala zasilanie) Płyta glowna to ASUS K8N.
Wyjąłem baterie z plyty glownej i sprawdziłem napiecie na niej i jest 2,83V (czy to poprawna wartość i czy ma to cos wspolnego z popranym dzialaniem kompa?) Kondensatory na płycie nie powybuchane.

Co do pikniecia to sprawdzilem na dwoch innych kompach i po wyjeciu pamieci z kazdego przy włączeniu jest brak piknięcia i czarny ekran.
Komp odkurzony z kurzu choć w okolicach procesora trudno to dokladnie wyczyscić. A moze to procesor padł.

Aha przed awarią co dzien było tak ze jak wlaczylem najpierw po nocy winde i odrazu restart to linuks wstawał natomiast jak go chciałem włączyć bezpośrednio po nocy jeszcze przed windą to wtedy wywalał ten jakis błąd 110... tak jakby potrzebował coś sobie podładowac :)
Aha jescze jedna sprawa kilka, kilkanascie  sekund po włączeniu kompa radiator na chipsecie płyty głównej robi się  gorący - to normalne?
Musze jeszcze wyczaić jak sie resetuje bios w tej płycie ) czy to ryzykowne?
Łoooo, dizęki :)

Ostatnio edytowany przez drugi_korb (2009-11-24 09:59:27)

#10  2009-11-24 19:06:16

Piotr3ks

A powiedz jeszcze czy nie podkręcałeś kompa ( zmieniałeś mnoznik lub FSB )? Jak podkręcałeś to zresetuj BIOS. W tym przypadku zresetujesz BIOS poprzez odłączenie od prądu kompa i wyjęcie baterii na pare minut.

Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-11-24 19:06:52)

#11  2009-11-25 02:52:12

darian - Użytkownik

darian
Użytkownik

tydzien temu robiłem podobny przypadek pamięć Kingston ddr 400 wystarczyło zresetować bios (wywaliłem baterie na minutę)  przetarłem styki ramu, wsadziłem w inne gniazdo i śmiga, jak się uruchomi to upgrade bios nie zaszkodzi zrobić ( ryzykowne!)

#12  2009-11-25 07:44:11

drugi_korb - Gość

drugi_korb
Gość

Nie podkręcałem nic tego kompa.
Wyczytałem w instrukcji, ze aby zresetowac bios trzeba zewrzeć odpowiednie styki. Czy zatem wystarczy je tylko zewrzeć, a  nstepnie wrócić do zwarcie domyślnego? czy musze tez bawić się z baterią?
Jeżeli musze bawić się z baterią - to dlaczego trzeba ją wyjąć na kilka minut a nie n akilka sekund?

Pozdrawiam.

#13  2009-11-25 12:39:20

milyges - inż.

milyges
inż.
Serwis

Jak masz zworke to wystarczy zewrzeć a potem wrócić do domyślnego.

a baterie na kilka minut bo kondensatory trzymają prąd...

#14  2009-11-25 13:32:36

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Chyba nikt nie powiedział jeszcze o taśmach, ale to jak wszystkie inne części okażą się sprawne :)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#15  2009-11-25 14:45:43

Piotr3ks

marg1 napisał(-a):

Chyba nikt nie powiedział jeszcze o taśmach, ale to jak wszystkie inne części okażą się sprawne :)

Taśmy nie mają w tym przypadku znaczenia :-) Bez taśm komputer też sie uruchomi.

Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2009-11-25 14:46:12)

#16  2009-11-25 14:46:24

marg1 - Gentoowy Głupek

marg1
Gentoowy Głupek

Komputer, ale nie system, chodzi mi o przerywane ładowanie się systemu.chyba też tam był taki problem :)
Kolega kiedyś miał taki problem - musiał trzymać taśmę w określonym poziomie bo inaczej system mu się nie załadowywał, albo coś przerywało to ładowanie.

Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-11-25 14:51:31)

marg1@jid.dug.net.pl
Linux User Registration Number: #488674
CISCO CCNA Alumni :)

#17  2009-11-26 07:44:03

drugi_korb - Gość

drugi_korb
Gość

Mam SATA, mi w ogole nie zaopdaje sygnalu na monitor sprawdzam tez bez dysku.Sprawdzilem ponownie pamiec i jest w porządku, grafe tez sprawdzilem dziala w innym kompie. Podpinalem inna pod moj i nic. Pamięci tez inne już probowalem i nie dziala. wszystko poodłączane.
Pozostaje płyta główna lub procek. Jak sprawdzić czy to procek czy płyta bez drugiej plyty i drugiego procka? :)

#18  2009-11-26 09:56:03

Bodzio - Ojciec Założyciel

Bodzio
Ojciec Założyciel
Serwis

na koncie drugi_korb w wiadomościach PW masz podane nowe hasło do konta korbol
Weź sobie zmień na takie jakie Ci pasuje a konto drugi_korb zostanie skasowane. Mogłeś od razu do mnie lub azhaga napisać ;P

Debian jest lepszy niż wszystkie klony
Linux register users: #359018
http://www.freebsd.org/gifs/powerlogo.gif
Beskid Niski

#19  2009-11-26 10:38:00

korbol - Członek DUG

korbol
Członek DUG

W rzeczy samej Bodzio :] Już jestm zwyklym korbolem, czekając na dalsze odpowiedzi.

Pozdrawiam

Stopka forum