Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej!
Tydzień temu kupilem w VOBISie laptop ASUS K50IN z Windowsem Vistą. Chodzil w porządku i ladowal się normalnie.
Wczoraj z bratem zmieniliśmy uklad partycji i fabryczną partycję C: zmniejszyliśmy do 60GB (bylo 250). Partycja ukryta z Windowsem zostala bez zmian. Dodatkowo dodaliśmy 2-3 inne partycje. Obraz Visty zgrany wcześniej na dysk zewnętrzny przywróciliśmy na zmniejszoną partycję C:
Komputer uruchomil się normalnie i moglem na nim pracować.
Dziś zabraliśmy się za instalację Debiana 5.0 (32-bitowy, bo przy 64-bitowym byly klopoty z etapem partycjonowania przy instalacji). W jej trakcie jeszcze raz zaingerowaliśmy w uklad partycji dodając LVM-y i ustawiając szyfrowanie dla partycji ze swapem i zawartością /home.
Instalacja przebiegala bez klopotów do zainstalowania systemu podstawowego. GRUB 2.0 wrzuciliśmy do MBR-a oraz na partycję ustawioną jako boot (bylo to sda3). Zrobiliśmy wymagany restart, by nowo zainstalowany system uruchomil się z dysku. Ustawilem w BIOS start z dysku, co nie poskutkowalo wymaganym efektem. Sprobóbowaliśmy więc znów wystartować przez sieć. To też nic nie dalo, choć wcześniej dzialalo bezblędnie (przez sieć zaladowaliśmy Linux, z którego uruchomiony zostal cfdisk do pierwszej zmiany ukladu partycji). Od tego restartu nie dalo się uruchomić komputera z jakiegokolwiek nośnika. Czy to sieć, HDD czy DVD: nic nie dzialalo. Pojawial się jedynie migający kursor w lewym, górnym rogu. Po iluś naciśnięciach klawiszy na klawiaturze komp zacząl beep'ować, co sygnalizowalo zapelnienie bufora klawiatury.
Patrzylem do BIOS-u i znalazlem jakąś nieznaną mi opcję: ASUS FancyStart. Ustawilem ją na "Enabled", bo nic innego nie znalazlem, co mogloby poprawić aktualny stan. Uruchomilem ponownie komputer i od tej chwili ekran zamarl, klawiatura nie reaguje na nic: NumLock, czy CapsLock nie zmieniają stanu diod. Nic nie da się zrobić! Teraz jest jeszcze gorzej.
Czy ktoś ma jakieś pojęcie, co teraz zrobić, prócz zgloszenia się do VOBIS?
Z góry dzięki!
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2009-11-07 20:47:23)
Nie napisales, wiec zapytam. Jak probowales odpalic cos z... DVD to zmieniles sekwencje bootowanie w biosie ?
Sprawdzales jeszcze czy z pendriva odpali ?
Masz mozliwosc odpiecia dysku fizycznie bez utraty gwarancji ?
Post przechodzi bez zadnych problemow ?
Jezeli masz ustawione "boot from antoher deviance" czy " search boot deviance" lub cos w tym stylu to ustaw to na disabled.
Jak masz ustawiony tryb dzialania dysku sata w biosie ( ACHI, RAID, IDE ), jak bys tego nie znalazl u siebie w biosie to nie przejmuj sie bo nie zawsze jest ta opcja.
Ostatnio edytowany przez gindek (2009-11-09 15:29:42)
@Blackhole:
Próbowałeś odpalać BEZ BATERII?? Wiem jak to brzmi - ale niedługo po zakupie mój MSI-VR630 po restarcie nie chciał wstać - mogłem go sobie włączać, wyłączać ale nic poza czarnym ekranem nie widziałem - już chciałem na serwis wysyłać, ale po wyjęciu baterii i starcie z sieci elektrycznej, wszystko wróciło do normy. Zupełnie jak by jakieś ustawienia zostawały w pamięci nawet po odłączeniu od sieci... - tak więc spróbuj wyciągnąć baterię.
Jak nie pomoże to ja niestety nie mam innego pomysłu.