Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Pytanie dla Zaawansowanych userow pewnie trywialne ale chcialbym poznac odpowiedz :)
X ktore mam na debianie wygladaja obecnie gorzej niz wyglad WIN 95. Po swiezej instalacji debiana wszystko bylo ok, zainstalowalem stery nvidii w wersji 180.29 i jakis czas smigalo dobrze. Jednak po pewnym czasie X tak jakby zascetyzowaly sie jak na zalaczonym skrinie :(
http://www.fmix.pl/zdjecie/1268102/zrzutekranu-1/rozmiar/4
Jak wrocic do poprzedniej wersji poinstalacyjnej?
Aha-probowalem rowniez
dpkg -reconfigure xserver-xorg
ale nie pomoglo
Pozdrawiam
Domyślam się, że chodzi o motyw GTK+ — zmień go. Niestety nie wiem gdzie to się robi w GNOME.
http://portal.suse.pl/wiki/index.php/Preferencje_wygl%C4%85du_GNOME Chyba o to Ci chodzi
dziekuje za odpowiedz ale to niestety nic nie daje :(
kolor zmienia sie zgodnie z wybieranym motywem ale sam ksztalt i wyglad przyciskow (np. w iceweaslu) pozostaje niezmieniony :(
Pozdrawiam
A więc zmieniasz nie to co trzeba.
Szybki rzut klawiatury na wyszukiwarkę mówi, że w GNOME robi się to gdzieś w gnome-control-center.
Niegnome'owo robi się to np. za pomocą lxappearance.
Jak kiedyś miałem podobne "efekty" gdy próbowałem zmienić na motyw GTK dla którego nie miałem zainstalowanego silnika (odpowiednia paczka gtk-engines-...).
ojoj :(
problem chyba glebszy gdyz po uruchomieniu:
gnome-control-center
tak jak azhag radziles, pojawia sie centrum sterowania i sa tam rzeczywiscie opcje do administrowania debianem jednakze po uruchomieniu w bashu gnome-control-center
wyskakuja takie komunikaty:
rakoczy:/usr/bin# gnome-control-center
(gnome-control-center:3645): GnomeUI-WARNING **: While connecting to session manager:
Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed.
** (gnome-control-center:3645): WARNING **:
error raised: [libslab_get_gconf_value: error getting /desktop/gnome/applications/main-menu/lock-down/user_modifiable_apps]
(gnome-control-center:3645): GConf-CRITICAL **: gconf_value_free: assertion `value != NULL' failed
** (gnome-control-center:3645): WARNING **:
error raised: [load_xbel_store: couldn't load bookmark file [(null)]
]
** (gnome-control-center:3645): WARNING **: nie znaleziono klucza [/apps/control-center/cc_actions_list]
a po nacisnieciu zalozmy wygaszacza ekranu
w bashu mam takie oto komunikaty:
gnome-screensaver-preferences: symbol lookup error: /usr/lib/libglade-2.0.so.0: undefined symbol: atk_relation_set_add_relation_by_type
Oczywiscie wygaszacz sie nie uruchamia :(
Przepraszam za dosc drobiazgowe pytania ale chcialbym poznac debiana :)
Pozdrawiam
Po pierwsze: uruchom program jako zwykły użytkownik.
Ostrzeżenia, można zignorować.
Jeżeli poza tym możesz cokolwiek zmienić w tym gnome-cotrol-center,czyli jeżeli ono działa, to ja bym się tymi błędami nie przejmował, gdyż też miałem podobne błędy, uruchamiając z konsoli np edytor gedit czy cokolwiek innego - no właśńie zapomiałem dodać, że działo się tak przy uruchomianiu z roota :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-10-31 10:55:46)
aptitude search gtk2-engines
i gtk2-engines - Silniki motywów dla GTK+ 2.x p gtk2-engines-blueheart - Blueheart GTK+ 2.x Theme p gtk2-engines-cleanice - CleanIce themes for GTK+ 2.x v gtk2-engines-clearlooks - v gtk2-engines-crux - v gtk2-engines-gartoon - v gtk2-engines-highcontrast - v gtk2-engines-industrial - v gtk2-engines-lighthouseblue - p gtk2-engines-magicchicken - Magic Chicken themes for GTK+ 2.x v gtk2-engines-metal - v gtk2-engines-mist - p gtk2-engines-moblin - gtk2 engines for moblin i gtk2-engines-murrine - cairo-based gtk+-2.0 theme engine p gtk2-engines-mythbuntu - Mythbuntu GTK+ 2.x Theme p gtk2-engines-nodoka - Nodoka theme engine for GTK+ 2.x i gtk2-engines-pixbuf - Pixbuf-based theme for GTK+ 2.x p gtk2-engines-qtcurve - This is a set of widget styles for Gtk2 ba v gtk2-engines-redmond95 - p gtk2-engines-sapwood - Pixbuf-based theme engine for GTK+ 2.x p gtk2-engines-sapwood-dbg - Pixbuf-based theme engine for GTK+ 2.x -- p gtk2-engines-smooth - Smooth theme engine for GTK+ 2.x v gtk2-engines-spherecrystal - v gtk2-engines-thinice - p gtk2-engines-ubuntulooks - 'ubuntulooks' theme for GTK+ 2.x p gtk2-engines-wonderland - Wonderland theme for GTK+-2.0 p gtk2-engines-xfce - Silnik motywów GTK+2.0 dla Xfce4
Zainstaluj sobie ten pierwszy pakiet i ew. te, które przeznaczone są do stylu, który chcesz uruchomić (np. gtk2-engines-cleearlook).
Następnie gdy wybierzesz System -> Preferencje -> Wygląd i tam włącz sobie nowy styl.
Ostatnio edytowany przez tomaszów (2009-10-31 11:40:37)
Poszukaj sobie motywu np na www.gnome-look.org/ Tam jest wytłumaczone, jak dany motyw zainstalować lub ewentualnie jakiego silnika wymaga.
dzieki za wszelaka pomoc :)
stanelo na tym ze zainstalowalem kde oraz lxde i wybieram sobie podczas logowania, z ktorych X chce korzystac ale to nie rozwiazalo problemu gnome.
Pozdrawiam
Jako ekranowej użyj DejaVu-Sans lub Nimbus Sans L. Przy rozdzielczości ekranu 1024x768 wielkość minimalna czcionki w przypadku Gnome powinna się zawierać między 10-12. Jeżeli mamy kilka zainstalowanych środowisk graficznych, a wraz z nimi graficzne programy do ustawiania rozmiaru czcionek to musimy we wszystkich tych programach ustawić taką samą czcionkę ekranową i o zbliżonym rozmiarze.
Dotyczy to kde i gnome.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-11-04 02:20:30)