Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
W takim połączeniu:
rsync -rtv -e ssh --progress /home/user user@host:/home/user/robota
- wszystko działa.
Ale zamierzam ze względów bezpieczeństwa przenieść ssh na inny port.
Jak w poleceniu do rsynca dodać port docelowy - na którym klient ssh ma się połączyć z serwerem?
Pozdrawiam
EDIT rozwiązane:
sudo rsync -rtv -e 'ssh -p 15248' --progress /home/user user@host:/home/user/robota
Tak działa bez kłopotów.
Gdzie 15248 to przykładowy numer portu.
Może komuś się przyda ten sposób.
Pozdr.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2009-10-25 20:00:32)
Jest inne rozwiązanie edytując plik /etc/ssh/ssh_config na takie coś:
Host IP_KOMPUTERA Port PORT_KOMUNIKACJI SendEnv LANG LC_* HashKnownHosts yes GSSAPIAuthentication yes GSSAPIDelegateCredentials no
Też będzie działało samo ssh.
Super działa, znowu google mnie do was doprowadziło :-)
Co oznacza parametr --progress ? Druga sprawa jak to odwrócić żeby inicjować z serwera, na który ściągany jest backup? Mam zmienne IP.
Nie trafiłeś, Barbórka jest 4 grudnia.
W każdym razie - nagroda musi być:
:DDD
Bardzo śmieszne i bardzo na temat...
Na temat można tu wiele znaleźć:
man rsync
;)
KapitanBomba napisał(-a):
Chodziło o to żebyś nie bawił się na forum w nekrofila. Jeśli masz z czymś problem po prostu załóż nowy wątek.
yossarian napisał(-a):
Na temat można tu wiele znaleźć:
Kod:
man rsync;)
Po angielsku :/
ArnVaker napisał(-a):
KapitanBomba napisał(-a):
Chodziło o to żebyś nie bawił się na forum w nekrofila. Jeśli masz z czymś problem po prostu załóż nowy wątek.
A po co mam robić nowy wątek i zaśmiecać forum skoro jest idealnie pasujący temat tutaj? Co z tego że wątek jest stary skoro w 100% temat jest aktualny :)?
Skąd pomysł, że utworzenie nowego wątku to zaśmiecanie forum? Dla mnie jest o wiele czytelniejsze niż przekopywanie się przez jakieś stare posty do których ktoś się odnosi. Tutaj nie ma tego dużo także jakoś szczególnie nie przeszkadza, ale jak widać autor wątku nie był specjalnie zadowolony. ;) A czy jest w 100% aktualny nie wiem, nie śledzę rozwoju rsynca.
Wiesz to subiektywne odczucie, ja uważam inaczej, ale skoro macie takie zasady na forum to wypada mi się tylko dostosować. Sory za ten odkop w każdym razie ;)