Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Stałem się posiadaczem karty TP_LINK. Kismet działa. Wstrzykiwanie pakietów działa. Jednak kiedy próbuje się połączyć z jakąś siecią(wicd, knetworkmanager) komputer zawiesza się na dobre. Nawet klawiatura nie zaświeca CapsLock.
00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 746 Host (rev 10) 00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SG86C202 00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS963 [MuTIOL Media IO] (rev 25) 00:02.1 SMBus: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS961/2 SMBus Controller 00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE] 00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.1 Controller (rev 0f) 00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller 00:04.0 Ethernet controller: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS900 PCI Fast Ethernet (rev 90) 00:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20) 00:0c.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10) 00:0d.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Live! EMU10k1 (rev 07) 00:0d.1 Input device controller: Creative Labs SB Live! Game Port (rev 07) 01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400] (rev b2)
*-network:1 description: Wireless interface product: RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd. physical id: b bus info: pci@0000:00:0b.0 logical name: wmaster0 version: 20 serial: 00:1d:0f:b6:93:48 width: 32 bits clock: 33MHz capabilities: bus_master cap_list logical ethernet physical wireless configuration: broadcast=yes driver=rtl8180 latency=32 maxlatency=64 mingnt=32 module=rtl8180 multicast=yes wireless=IEEE 802.11
wlan1 IEEE 802.11 ESSID:"" Mode:Managed Frequency:2.412 GHz Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Linux debian 2.6.26-2-686 #1 SMP Wed Aug 19 06:06:52 UTC 2009 i686 GNU/Linux
spróbuj 'z palca' się połączyć
Nie zmieniasz przy okazji MACa?
Pamiętam jak kiedyś na pwenym sterowniku po zmianie MACa był kompletny zwis.
Musiałem używać innego sterownika
po wpisaniu
ifconfig wlan1 down
też jest zawiecha.
Kurka ja mam tym sieć udostępniać. Nawet jądro 2.6.30 z backportów złykałem.
Nie MACA nie zmieniam, a karta chodzi out of box na rtl8180.
Ostatnio edytowany przez gnejusz pompejusz (2009-09-23 12:57:35)
Mi to wygląda na bug w sterowniku.
Spróbuj zablokować ten sterownik a użyć ndiswrappera.
Tak dla testu.
No raczej działa.
Przez ndiswrappera ?
Jeśli tak to zostań przy nim i po kłopocie.
No zaraz po kłopocie :( Aircrack nie działa. Niby sieć wicd tworzy, ale jakoś nic nie może się z nim połączyć.
Spróbuj skompilować najnowszą paczkę ze sterami do wifi stąd:
http://www.orbit-lab.org/kernel/compat-wireless-2.6 … 1-rc7.tar.bz2
Może pomoże
Generalnie ster rtl8180 jest dość kiepskiej jakości - ja muszę korzystać z ndiswrappera aby mój stary RTL8180 działał poprawnie z WPA czy też w trybie ad-hoc, tak więc mogą być problemy :(. Jak możesz to wymień tą kartę na jakąś opartą o chipset Atherosa (ja za swojego TP Linka TL-WN350GD dałem 35 zł+ przesyłka, chipset Atherosa) - na tym nie powinno być problemów (przynajmniej z normalnym użytkowaniem sieci - nie wiem jak na tym działa aircracker, ale zapewne działa dobrze :) ).
Na razie muszę uruchomić sieć.
Jak ustawiam
ifconfig wlan1 inet 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 iwconfig mode ad-hoc essid ADHOC channel 4
To drugim komputerze widać sieć. Niestety wicd podaje: nie można połączyś się z accespointem. Jakieś tam teksty w rodzaju powiązania acces pointów. KNemo pokazuje, że jest połącznie przez chwile i gaśnie. Myślę, że czegoś brakuje.
Z drugiego kompa powinieneś łączyć się w trybie ad-hoc, nie wiem czy programik którego używasz rozpoznaje to automatycznie - tak więc poszukaj trybu łączenia i wybierz ręcznie ad-hoc.
A najlepiej na drugim kompie spróbuj połączyć się w 100% ręcznie, to jest poprzez iwconfig:
iwconfig wlanX essid ADHOC channel 4 ifconfig wlanX 192.168.1.2 up
Następnie spróbuj pingnąć kompy.
To chyba była wina drugiej karty. Tam też bawiłem się z ndiswrapperem i chyba jest lepiej.
Pingi nie działają. Ale
z jednego komputera idą pakiety. Chociaż nie wracają monitor je odbiera.
Z drugiego nie idą pingi.
ping: sendmsg: Operation not permitted ping: sendmsg: Operation not permitted
Nie wysyła też pakietów. Ale sieć stworzoną przezeń widać.
Łączysz się z netem poprzez modem ADSL może? U mnie te błędy wyskakiwały jak łączyłem się przez modem i włączyłem firestartera - jeżeli tak jest to zrób następująco:
1.Rozłącz się z netem (killall -v pppd) i wyłącz firestartera na obu kompach (jak masz jakiegoś innego firewalla to też go wyłącz) /etc/init.d/firestarter stop.
2.Na pierwszym kompie wpisz:
iwconfig wlanX essid ADHOC mode ad-hoc channel 4
ifconfig wlanX 192.168.1.1 up
3.Na drugim wpisz:
iwconfig wlanX essid ADHOC mode ad-hoc channel 4
ifconfig wlanX 192.168.1.2 up
4.Odczekaj 60sek (niektóre karty tak mają że dopiero za 30-60 sek się restartują - nie wiem czemu).
5.Teraz spróbuj pingnąć kompy - jak działa to super, jak nie - spróbuj pobawić się sterownikami (ndiswrapper/natywny) na którymś powinno zaskoczyć - od razu mówię że RTL8180 nie obsługuje trybu ad-hoc (przynajmniej dla chipsetu RTL8180 który posiadam) tak więc tutaj bez ndiswrappera się nie obejdzie raczej.
Upewnij się że WYŁADOWAŁEŚ natywny sterownik PRZED załadowaniem wrappera - inaczej będą jajka.
P.S
Jaką masz kartę na drugim kompie?
Strony: 1