Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z uruchomieniem drukarki tego urządzenia wielofunkcyjnego. Ściągnęłam wszystkie sterowniki ze strony Brothera http://solutions.brother.com/linux/en_us/download_prn.html#MFC-210C instrukcja instalacji drukarki jest tutaj ale nie bardzo rozumiem ją niestety http://solutions.brother.com/linux/en_us/instruction_prn3.html . i zainstalowałam je i jak na razie to skaner mi działa fax jeszcze nie wiem ale pojawiła mi się w drukarkach ikona drukowania do faksu to może będzie OK ale nie pojawiła mi się ikona drukarki normalnej :( . No i utknęłam. Miałam nadzieję, że uda się ją dodać przez dodaj drukarkę ale nie ma tam do wyboru MFC-210C bo na tym sterowniku ma chodzić. Plik o którym pisze w powyższym linku u mnie wygląda tak
# This file was automatically generated by cupsd(8) from the # /etc/cups/printers.conf file. All changes to this file # will be lost. HP-LaserJet-4-Plus|Hewlett-Packard HP LaserJet 4 Plus:rm=kiki:rp=HP-LaserJet-4-Plus: BRFAX|BRFAX:rm=kiki:rp=BRFAX: PDF|PDF:rm=kiki:rp=PDF: MFC210C:\ :mx=0:\ :sd=/var/spool/lpd/MFC210C:\ :sh:\ :lp=/dev/usb/lp0:\ :if=/usr/local/Brother/lpd/filterMFC210C:
więc ta drukarka jest tam dodana i wpis wyglada na dobry / bo mam 2 jeszcze HP Laserjet 4
Proszę więc o pomoc światlejszych - co mam dalej z tym fantem zrobić ? :)
wpisz w przeglądarce localhost:631 i se trochę pogrzeb ;)
weszłam tam i jak próbuje dodać moja drukarkę to tam tez nie ma do niej sterownika ani do MFC-425CN ani do MFC-210C więc nie mam jak ją dodać a jak wejdę na zakładkę drukarki to mam te moje zainstalowane w systemie widoczne / oprócz Brother / i niestety ale pomimo podłączenia urządzenia do komputera i do linii telefonicznej pisze mi że BRFAX jest nie podłączona i wysłanie strony próbnej kończy się niczym :(
Hmm... A instalowałaś cupswrapper driver? Trzeba by było, czyli wedle tej instrukcji: http://solutions.brother.com/linux/en_us/instruction_prn1a.html
Łączy się to z tym co wyszeptał rychu. W instrukcji jest napisane jak pogmerać.
PS. [Ostatecznie] Czasem wystarczy wybrać sterownik od innej drukarki. I takie coś działa chyba. Większość drukarek ponoć jest PostScriptowa, np. u mnie działa na czymś takim "HP Officejet 9100 series PS v3010.107 Postscript (recommended)" (sterownik nie jest z hplipa tylko z foomatica)
mam tak
kiki@kiki:~/Pulpit$ dpkg -l | grep Brother ii brmfcfaxcups 1.0.0-2 Brother MFC/FAX fax share function driver ii brmfcfaxlpd 1.0.0-2 Brother MFC-FAX LPD driver ii brscan-skey 0.2.1-3 Brother Linux scanner S-KEY tool ii brscan2 0.2.4-4 Brother Scanner Driver ii brscan3 0.2.6-1 Brother Scanner Driver ii cupswrappermfc210c 1.0.2-3 Brother MFC210C CUPS wrapper driver ii mfc210clpr 1.0.2-1 Brother lpr Inkjet Printer Definitions kiki@kiki:~/Pulpit$
to chyba mam wszystkie sterowniki zainstalowane i powinnam w dostępnych sterownikach mieć możliwość wyboru mojego a nie mam, próbuję innych i instalują się ale drukarka na nich milczy :(
No i czemu mam na tym BRFax że jestem nie podłączona skoro skaner jest widziany to i reszta urządzenia chyba powinna :(
Ostatnio edytowany przez figa (2009-09-08 18:40:45)
znalazłam taką stronę http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=105703 i zrobiłam co tam polecano, drukarka pokazała mi się w drukarkach ale cały czas mam komunikat że zarówno fax jak i drukarka nie są podłączone a są podłączone :( gdzie jeszcze szukać przyczyny ? strona testowa nie drukuje się wygląda to tak http://img8.hostingpics.net/pics/345066Wykonaj_zrzu … 252501618.jpg
OK drukarka działa . Zrobiłam jeszcze raz dodaj drukarkę i teraz miałam w sterownikach MFC-210C , wybrałam go i jest OK.
Teraz jeszcze został mi do skonfigurowania fax.
Ostatnio edytowany przez figa (2009-09-09 15:14:20)
No więc skoro nikt mi więcej nie odpowiada to informuję że faks też mi działa . Korzystałam z tej strony http://www.iclbiz.com/brothermfc/ . Zainstalowałam sterowniki które tam są podane .
Faks działa ale okrężną drogą ponieważ wydruk do BRFax które to znajduje się w drukarkach nie działa.
Aby wysłać plik trzeba najpierw dokumenty wysłać do drukowania do pliku i zapisać go w formacie .ps postscript .
Następnie taki plik otworzyć za pomocą polecenia brpcfax -o fax-number=(PHONE) czyli Otwórz /za pomocą innego polecenia i wpisać to polecenie. Otwiera się wówczas program brpcfax który umożliwia wpisanie numeru faksu na który ma być plik wysłany.
Jest chyba też drugi sposób wysłania fax to jest skorzystanie z aplikacji xsane w której jest możliwość stworzenia projektu fax i wysłania go.
Jeszcze nie próbowałam tego sposobu ale mam nadzieje że zadziała.
Tak że to dla tych którzy będą może borykać się z tym samym problemem. :)
Ostatnio edytowany przez figa (2009-09-11 12:33:24)
Pociągnę jeszcze ten wątek bo mój problem dotyczy dalej tego urządzenia.
Otóż zainstalowałam Ubuntu 9.10 na czystym dysku i znowu borykam się z uruchomieniem tego urządzenia.
Drukarka już mi działa ale z kolei skaner nie chce.
Wszystko co trzeba poinstalowałam .
kiki@kiki:~/Pulpit$ dpkg -l | grep Brother ii brmfcfaxcups 1.0.0-2 Brother MFC/FAX fax share function driver ii brmfcfaxlpd 1.0.0-2 Brother MFC-FAX LPD driver ii brother-cups-wrapper-common 1.0.0-10-0ubuntu5 Common files for Brother cups wrapper packages ii brscan-skey 0.2.1-1 Brother Linux scanner S-KEY tool ii brscan2 0.2.4-4 Brother Scanner Driver ii dcp585cwcupswrapper 1.1.2-2 Brother CUPS Inkjet Printer Definitions ii dcp585cwlpr 1.1.2-2 Brother lpr Inkjet Printer Definitions kiki@kiki:~/Pulpit$
a jak uruchamiam Xsane to zgłasza mi się karta telewizyjna i od razu otwiera program bez możliwości wyboru Brother :(
No i dziwne wydaje mi się to co poniżej bo nie wiem czy tam jest widoczna ta drukarka czy nie /chyba nie /
kiki@kiki:~/Pulpit$ lsusb Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 005 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub kiki@kiki:~/Pulpit$
ale przez system jest wiodoczna bo drukuje - dzwine to jest :)
Ostatnio edytowany przez figa (2009-10-21 18:01:02)
Dopisałaś tę magiczną regułkę do udeva ?
Jak tam w tym opisie co wyżej podałaś jest.
chyba o to
Make scanner accessible to all users Code: gksudo gedit /etc/udev/rules.d/45-libsane.rules Add the following above the last row: Quote: #brother SYSFS{idVendor}=="04f9",MODE="666",GROUP="scanner" The last four rows should then look like: Quote: #brother SYSFS{idVendor}=="04f9",MODE="666",GROUP="scanner" LABEL="libsane_rules_end" Restart the OS.
chodzi ale jak znaleźć ID drukarki skoro polecenie lsusb mi tego nie pokazuje ?
Poprzednio jakoś inaczej to robiłam i w poprzednich plikach systemowych nie mam takiego pliku :( 45-libsane.rules.
Robiłam to jakoś przez System/Administracja/użytkownicy i grupy ale nie pamiętam jak :(
Ostatnio edytowany przez figa (2009-10-21 19:54:51)
Spróbuj wykonać najpierw z pod roota
update-usbids
Potem zobacz
lsusb
kiki@kiki:~/Pulpit$ update-usbids update-usbids: command not found
próbowałam coś znaleźć w synapticu ale bez skutku :(
zrobiłam takie polecenie ale też bez efektu
kiki@kiki:~/Pulpit$ sudo update-usbids.sh [sudo] password for kiki: --2009-10-22 17:27:55-- http://www.linux-usb.org/usb.ids Translacja www.linux-usb.org... 216.34.181.97 Łączenie się z www.linux-usb.org|216.34.181.97|:80... połączono. Żądanie HTTP wysłano, oczekiwanie na odpowiedź... 200 OK Długość: 371287 (363K) [text/plain] Zapis do: `/var/lib/misc/usb.ids.new' 100%[======================================>] 371.287 57,8K/s w 7,1s 2009-10-22 17:28:03 (51,0 KB/s) - zapisano `/var/lib/misc/usb.ids.new' [371287/371287] Done. kiki@kiki:~/Pulpit$ lsusb Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
zrobiłam jakieś postępy bo skaner już jest widoczny ale tylko w trybie root więc chyba chodzi już tylko o jakieś uprawnienia, gdzieś na forum już to widziałam więc pewnie znajdę :)
Już mam kompletny mentlik w głowie.
Jednak będę potrzebowała Waszej pomocy bo chyba przez to że nie widać mi tej drukarki w poleceniu lsusb dopiero jak dam z sudo to mi sie pojawia to w Virtualboxie mi ona nie chce drukować i w linuksie skaner działa tylko w trybie root., :(
Co zrobić żeby mi się ta drukarka pojawiła . Mam tak:
kiki@kiki:~/Pulpit$ lsusb Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub kiki@kiki:~/Pulpit$ sudo lsusb [sudo] password for kiki: Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 003 Device 004: ID 04f9:0194 Brother Industries, Ltd MFC-425CN Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 002: ID 09da:000a A4 Tech Co., Ltd Port Mouse Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub kiki@kiki:~/Pulpit$
Muszę z tym dojść do mety bo skaner to jeszcze przeżyję ale drukarkę muszę mieś pod Virtualboxem.
Jako root/sudo:
adduser figa scanner
I ponowne uruchomienie systemu.
Po dodaniu sie do grupy wystarczy się przelogować.
Restart nie jest konieczny.Choć nie zaszkodzi.
Dziwne bo ja nie jestem w takiej grupie a scanner działa.
adam@debian ~ % groups adam dialout cdrom floppy audio video plugdev
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-24 08:25:41)
Nie z każdym urządzeniem działa, wylogowanie i ponowne zalogowanie.
ilin napisał(-a):
Kod:
plugdev
To chyba wystarczy w nowych wersjach systemu. Nie jestem pewien,
To co mi się tu przytrafia to jakieś dziwne zjawisko, już podejrzewam jakiś błąd w jeszcze beta 9.10 bo sprawdziłam wszystkie grupy w poprzednim 9.04 gdzie drukarka i skaner działały jak trzeba i wcale nie byłam dodana do grupy skaner a jedynie do vboxusers, usbfs, admin, lpadmin, smbashare .
Obecnie dalej jest jak było czyli skaner pod userem nie działa i mam tak:
W tych grupach miedzy innymi jestem zafajkowana:
plugdev, admin, saned, scanner, vboxusers, usb, usbfs .
Mam na końcu pliku fstab dopisane:
none /proc/bus/usb usbfs devgid=1003,devmode=664 0 0
no i mam zmienione w pliku
/lib/udev/rules.d/50-udev-default.rules
to
# libusb device nodes # SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", MODE="0664"
na to
# libusb device nodes SUBSYSTEM=="usb", ENV{DEVTYPE}=="usb_device", NAME="bus/usb/$env{BUSNUM}/$env{DEVNUM}", MODE="0666"
No i może za dużo w końcu mam tych grup usb i ten ostatni wpis powinien jakoś inaczej wygladać , mieć parametry drukarki
ID 04f9:0194 Brother Industries, Ltd MFC-425CN
gdzieś dopisane / ID /
No i w pliku
/etc/udev/rules.d/45-libsane.rules
mam taki wpis
#brother SYSFS{idVendor}=="04f9",MODE="666",GROUP="scanner" LABEL="libsane_rules_end"
Czy jestem zafajkowana w scanner czy nie to i tak nie ma różnicy w działaniu skanera.
Virtualbox jak uruchomię z sudo to obsługuje mi drukarkę i ona działa, tak że na razie pracować mogę ale dalejh jest nie tak jak ma być. :(
Teraz to ja nie rozumiem.
To nie działa pod czystym linuxem czy linuxem na VB?
figa, czy jesteś właścicielem wszystkich plików i katalogów w swoim katalogu domowym?
Ilin
Sama drukarka w linuksie działa pod userem też , natomiast skaner działa tylko pod rootem w linuksie / pod userem nie działa /.
W VirtualBox uruchomionym jako user drukarka nie działa / jest widoczna ale nie aktywna / , natomiast jak uruchomię VirtualBox jako root to drukarka działa normalnie.
Na VirtualBoxie w Ubuntu mam zainstalowanego XP i tam potrzebuję tą drukarkę.
Sama też nic z tego nie rozumiem. Wiem tylko jedno że jest to powiązane z tym że nie pojawia się ona pod poleceniem lsusb wydanym przez usera ale nie wiem dlaczego tak się dzieje.
fnmirk
nic po instalacji w uprawnieniach Home nie zmieniałam więc chyba jestem .
Jak wybiorę w domowym kiki / to mój / właściwości to niby mam w uprawnieniach kiki .
Ostatnio edytowany przez figa (2009-10-25 16:00:35)
Daj z roota
chmod -R kiki /home/kiki
Pokaż jeszcze profilaktycznie wynik polecenia
groups
wydanego z konta użytkownika.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-10-25 16:12:39)
#Brother SYSFS{idVendor}=="04f9", SYSFS{idProduct}=="0194", MODE="666", GROUP="scanner" LABEL="libsane_rules_end"
U siebie na 115c musiałem jeszcze zmienić to:
http://images41.fotosik.pl/68/05f16b9492599940.png
Ostatnio edytowany przez Semerchet (2009-10-25 18:12:19)
kiki@kiki:~/Pulpit$ groups kiki adm dialout fax cdrom floppy tape audio dip video plugdev fuse lpadmin netdev admin sambashare usb scanner vboxusers usbfs kiki@kiki:~/Pulpit$
Tu jest wszystko w porządku.
Nie rozumiem więc dlaczego drukarka nie działa spod użytkownika a działa z roota.
Chyba że w ubuntu wprowadzili znów jakieś "ułatwienia" o których nie wiem :)