Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, dzis na 2 serwerach na platformie amd64 zrobilem sobie upgrade z wersji 4.0 (etch) do wersji 5.0.2 (lenny).
Niestety jest maly problem, na nowym kernelu 2.6.26-(1 i 2)-amd64 nie moge zabootowac systemu.
Sek w tym ze na tych serwerach partycja root, boot i swap sa na pojedynczym dysku sata, natomiast oprocz tego jest zrobiony na 5 kolejnych dyskach software'owy raid 5 (mdadm).
Problem nie wystepowal na starszych (<26) kernelach (no, dobra cos takiego losowo mi sie czasem zdarzalo na kernelu 2.6.18-amd64) . W momencie uruchamiania systemu na nowym kernelu, nie wiedziec czemu, initramfs nie widzi partycji root na /dev/sda2 i nie bootuje dalej, tylko przeskakuje do konsoli busyboxa. W busybox (ash) widac urzadzenia /dev/sdaX, wiec nie wiem o co chodzi?
poguglalem troche za tym problemem, ale widze ze na hasla initramfs, busybox, mdadm itp. sa watki dotyczace problemu z bootowaniem systemu, w ktorym partycja /root jest na raidzie - u mnie nie, root jest na pojedynczym nie-raidowym dysku.
Znalazlem info ze to chyba ma zwiazek z tym, ze w kernelach od 2.6.26 wywalono DevFS i w calosci mial je zastapic udev, ale to mi wiele nie mowi, nadal nie moge rozwiazac problemu przerwanego bootowania i przeskoku do busyboxa
czy da sie ewentualnie zabootowac takiego kernela z repo, z pominieciem initrd? bo jak skasowalem linijke z initrd z gruba to niestety przy bootowaniu samego kernela jest kernel panic, ze nie moze roota zamontowac
Ostatnio edytowany przez yanaek (2009-09-03 22:37:33)
1. co sie dzieje jak recznie probojesz podmontowac /dev/sda2 w busybox, czy da sie w ten sposob zbootowac system?
2. dystrybucyjne jajko Debiana nie pojdzie bez initrd ... jezeli chesz bez initrd to musisz skompilowac lub wziasc jakies nie debianowe ...
Dodatkowo skorzystaj z uuid, problem rozpoznawania partycji zniknie.
hmm, na jednym serwerze to rzeczywiscie byl problem z nazewnictwem, z sda zrobilo sie sdc
na drugim byl problem z raidem, jeszcze nie walczylem z tym initramfs tylko wrzucilem tam jajko 2.6.18 i narazie działa, wrócę do tematu uruchomienia tego na jajku 2.6.26 po weekendzie
Strony: 1