Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam pytanie, jako, że macie duże doświadczenie i wiecie jak działają poszczególne środowiska graficzne czy też menadżery okien, chiałbym się dowiedzieć jakie polecacie na stary komputer. Procesor 1GHz i 256MB RAM.
Aktualnie korzystam z KDE3.5, które nie sprawia mi większych problemów, jednak podejrzewam, że któreś ze środowisk lub menadżerów okien mogłoby działać szybciej, dlatego chcę abyście mi wskazali które.
fluxbox słyszałem dobre opinie o awsome lecz sam nie korzystałem ;)
Polecam w takiej sytuacji zawsze minimum 512MB ramu i plik wymiany według starej zasady 2xRAM i można uruchamiać na tym wszystko. Działa trochę wolniej ale da się pracować nawet z KDE4. Oczywiście bez bajerów i udziwnień.
Jeżeli chodzi o wygodę i wydajność to LXDE. Można też samego openboksa zainstalować ale ten wymaga innego podejścia do systemu.
xfce podobne do gnoma i mniejsze zużycie.
Menadżerów okien jest od groma i jeszcze trochę ;) FluxBox, OpenBox, BlackBox, JVWM i jeszcze wiele innych :) Co do całych środowisk to z tak zwanych lekkich to polecam LXDE - na GTK jak Gnome, pełna funckjonalność, i domyślny wygląd dosć przyjemny dla oka. Ale jak wiadomo to co się podoba mi nie musi się podobać innym :) Bo gusta są różne
A co myślicie o Xfce?
thim napisał(-a):
A co myślicie o Xfce?
używałem, przyjemne. Pomyśl jeszcze o fvwm
IMO XFCE już nie jest takie lekkie jak kiedyś, dużo bajerów i tym podobnych. Zresztą powiem tak. Swego czasu przeprowadzałem testy różnych środowisk i WM'ów.
KDE ( 3.5 wersja minimalna) - po starcie zużycie RAMu około 120MB
GNOME (minimal) - minimalnie mniej niż KDE jednak wartość zbliżona
FluxBox, OpenBox, BlackBox - ~18-22MB
LXDE - zamknęło się w około 50MB
Wyniki z conky. Testy przeprowadzane na szybko, za każdym razem maszyna była restartowana. Na ile te wyniki są wiarygodne nie wiem ;)
Jedną z ciekawszych alternatyw jest KDE i zastąpienie domyślnego Kwin'a OpenBoxem. KDE zyskuje wtedy trochę na szybkości działania. Jak się ma sprawa z zasobami wtedy to nie powiem bo nie chcę kłamać :)
Zawsze możesz pracować na "czystej" VT :)) Jest w grom programów CUI, które są stosunkowo przyjemne w obsłudze :)
- MC
- Finch/McAbber
- links2/w3m (z dodatkiem w3m-img)
- mplayer
- fbv/fbida
- MoC
Choose your destiny :)
Jestem skłonny zainstalować xfce ale mam pytanie odnośnie oprogramowiania do niego. Jest gdzieś jakiś spis czy coś takiego? Mianowicie potrzebował bym programów: pakiet biurowy, klient poczty,czytnik RSS. program do tworzenia WWW, edytor grafiki, odtwarzacz muzyki, odtwarzacz filmów.
Ostatnio edytowany przez thim (2009-08-30 17:59:12)
Film: mplayer + ewentualne nakladki typu smplayer
Muzyka: MoC, Audacious
Pakiet Biurowy: OO.org
RSS: liferea
Poczta: Mutt, Alpine, Claws,
WWW: vim, emacs, Editra, Leafpad (edytory tekstowe , 3 pierwsze mają kolorowanie składni)
Grafika: Gimp
Ja polecam LXDE - po zainstalowaniu nadaje sie juz do uzytkowania (nie trzeba sie meczyc z doprowadzeniem go do wmiare wygodnej funkcjonalnosci)
- skruty klawiszowe jak w kde
- posiada podstawowe narzedzia poza przegladarka stron internetowych
- testowalam na leciwm kompie i dalo sie dosc konfortowo pracowac
tia "skruty" Biexi
anyway ja polecam do siebie xfce4 lekki ma dobre domyslne oprogramowanie nigdy mi nie sprawil problemu . w gnome wogole uzytwam wiekszosci progsow z xfce jak niezawodny thunar leafpad czy archiwizer xfce
[offtop]
ok nie rozpoczne,
lepiej isc na "skruty"
Osobiście polecam Fluxboxa i Openbox ( do openboxa jakiś panel np. pypanel )
XFCE też będzie fajnie śmigać.
marcusdavidus Bądź tak dobry i szanuj innych.
Wówczas inni też Cię będa szanować.
Jeśli można Cię o tyle prosić.
Wracajac do tematu polecam fluxboxa.
Xfce robi się coraz cięższe natomiast zauważyłem że gnome (najnowsze wersje ) śmigają coraz szybciej na leciwym sprzęcie.
Ja także polecam Flux/Openboksa lub środowisko LXDE są bardzo lekkie :)
thim napisał(-a):
Aktualnie korzystam z KDE3.5, które nie sprawia mi większych problemów
w zwiazku z tym w mysl zasady "If It's Not Broken, Don't Fix It" polecam KDE3.5 :-)
bercik napisał(-a):
thim napisał(-a):
Aktualnie korzystam z KDE3.5, które nie sprawia mi większych problemów
w zwiazku z tym w mysl zasady "If It's Not Broken, Don't Fix It" polecam KDE3.5 :-)
Ale jeżeli może coś działać jeszcze lepiej należy to wykorzystać. Wielu z Was pisze o fluxboxie i xfce. Jakie są wady i zalety korzystania z jednego bądź drugiego?
XFCE to kompletne środowisko z menadżerem plików, edytorem i innymi pierdołami. FluxBox to sam menadżer okien który warto troszkę skonfigurować (aczkolwiek domyślna konfiguracja nie jest zła) i trzeba do niego doinstalować soft. Co ma tą przewagę, że wybierasz ten który Ci pasuje i możesz postarać się zbudować system tylko na jednych libach GTK bądź QT. No i szybkość działania i zasobożerność. Flux chcąc nie chcąc będzie bił na głowę XFCE czy inne środowiska.
No to dziękuję wszystkim za pomoc. Ilość tego wszystkiego może wprowadzić kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z Debianem jak i wogóle z Linuksem w zakłopotanie. Postanowiłem zainstalować i skonfigurować fluxboxa. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Nie ma za co :) Co do Fluxa to tutaj jak i na http://debian.linux.pl oraz na http://fluxboxpl.org/ znajdziesz sporo przydatnych informacji. Jak czegoś nie będziesz wiedział albo nie znajdziesz to pisz, pomożemy w miarę możliwości ;)
Gdzie mogę znaleźć spis jakiegoś oprogramowania do flux'a? http://endel.ovh.org/?page_id=31#manager tu sprawdzałem ale mało tego.
thim nie ma czegoś takiego jak spis oprogramowania do fluxa. Instalujesz to co chcesz. Marzy Ci się odtwarzacz audio to przeszukujesz repozytorium
apt-cache search audio player
Flux to tylko menadżer okien i nie narzuca własnego oprogramowania.
Mogę Ci podpowiedzieć, że aby mieć porządek można używać np. tylko aplikacji pod gtk lub tylko aplikacji pod QT. We fluxie jest to dowolne, w gnome np. lepiej tylko aplikacje pod GTK stosować bo nie robi się niepotrzebny bajzel z bibliotekami.