Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam plik o treści
Lorem ipsum dolor sit amet * lorem * ipsum * dolor * sit * amet
muszę wstawić nową linię między „zwykłym” wierszem, a tym z pierwszą gwiazdką, czyli:
Lorem ipsum dolor sit amet * lorem * ipsum * dolor * sit * amet
udało mi się tylko wstawiać nową linię przed każdą z gwiazdką, za pomocą:
$ sed "s/^ \*/\n&/g" plik Lorem ipsum dolor sit amet * lorem * ipsum * dolor * sit * amet
ale to mnie nie urządza. Pomożecie?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-07-08 19:24:35)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Masz zwykły tekst i jest to rodzaj wypunktowania. Po zdaniu wprowadzenia chciałbyś wstawić pustą linię lub zwiększyć odstęp w stosunku do poszczególnych punktów?
fnmirk napisał(-a):
Po zdaniu wprowadzenia chciałbyś wstawić pustą linię lub zwiększyć odstęp w stosunku do poszczególnych punktów?
Nie „lub”. Chcę wstawić pustą linię między „zwykły” wiersz a punkty.
awk 'BEGIN {i = 0} ($1== "*" && i == 0) {print "\n"$0; i++} ($1 != "*" || i != 0) {print $0; i++}'
na tym pliku działa. Na innyxch przypadkach nie testowałem, możliwe, że wymagać będzie lekkiej modyfikacji
Ostatnio edytowany przez thalcave (2009-07-08 18:35:36)
thalcave napisał(-a):
Kod:
awk 'BEGIN {i = 0} ($1== "*" && i == 0) {print "\n"$0; i++} ($1 != "*" || i != 0) {print $0; i++}'na tym pliku działa. Na innyxch przypadkach nie testowałem, możliwe, że wymagać będzie lekkiej modyfikacji
Chyba jednak nie działa
azhag@debian:/tmp$ cat plik | awk 'BEGIN {i = 0} ($1== "*" && i == 0) {print "\n"$0; i++} ($1 != "*" || i != 0) {print $0; i++}' Lorem ipsum dolor sit amet * lorem * ipsum * dolor * sit * amet azhag@debian:/tmp$
Nie wiem czy już tego nie podrzucałem:
trochę o zasadach składu tekstu w skrócie.pdf
Jak mam problem w takich sytuacjach w Latex-u to korzystam z wstawienia funkcji określającej odstęp poziomy lub pionowy. Może ten kierunek podsunie jakieś rozwiązanie.
W Latex-u postąpiłbym tak:
Lorem ipsum dolor sit amet \vspace*{0.5cm} * lorem * ipsum * dolor * sit * amet
Wiem, że to nie jest Latex ale kierunek w którym spróbuj coś poszukać.
fnmirk napisał(-a):
Wiem, że to nie jest Latex ale kierunek w którym spróbuj coś poszukać.
Niestety, muszę odzielić to linią. Muszę dostosować pewne dane do składni Markdown.
___
Dopisek:
ok, podczas rozmowy z thalcave na Jabberze udało się rozwiązać problem:
awk 'BEGIN {i = 0} ($1 != "*" || i != 0) {print $0} ($1 == "*" && i == 0) {print "\n" $0; i++}'
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-07-08 19:24:14)
Strony: 1