Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Korzystam z Toshiby A300D-115 i mam problem z wysłaniem dźwięku przez kabel HDMI na mój wzmacniacz...
Nie interesuje mnie obraz w tej chwili a tylko i wyłącznie dźwięk. Pod Vistą działało wszystko do momentu wywalenia przez system sterowników do karty graficznej. Zainstalowałem zgodnie z waszymi poradami najnowszą alse wcześniej zainstalowałem najnowsze sterowniki do karty graficznej niestety do momentu instalacji alsy karta nie widziała nic na wyjściu HDMI:
aplay -l **** Lista PLAYBACK urządzeń **** karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog] Urządzenia podrzędne: 0/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 1: Conexant Digital [Conexant Digital] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: HDMI [HDA ATI HDMI], urządzenie 3: ATI HDMI [ATI HDMI] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
Sprawdziłem obecność modułu:
lsmod | grep ati snd_hda_codec_atihdmi 12416 1 snd_hda_codec 86656 3 snd_hda_codec_atihdmi,snd_hda_codec_conexant,snd_hda_intel
Komenda alsamixer -c 1 wyświetla mi okno kontroli wyjścia IEC958 ale nie mogę pogłośnić go i cały czas jest na zero...
Na wypadek dodatkowych pytań:
cat /proc/asound/cards 0 [SB ]: HDA-Intel - HDA ATI SB HDA ATI SB at 0xf0400000 irq 17 1 [HDMI ]: HDA-Intel - HDA ATI HDMI HDA ATI HDMI at 0xcfeec000 irq 19
cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec Codec: Conexant CX20561 (Hermosa)
Zastanawia mnie brak kodeka właśnie ale po wywołaniu:
cat /proc/asound/card1/codec#* | grep Codec Codec: ATI R6xx HDMI
Będę wdzięczny za każdą pomoc...
Ostatnio edytowany przez grabarz (2009-06-22 01:15:50)
Z hdmi nigdy nie miłem do czynienia ale ja bym zacząl od takiego testu.
Przygotuj sobie jakiegoś wava.
(zrobisz go z dowolnej mptrójki mplayerem)
mplayer plik.mp3 -ao pcm
Powstanie plik audiodump.wav
Spróbuj go teraz uruchomić takim poleceniem.
Czy się odezwie na wyjściu hdmi
aplay audiodump.wav -D hw:1,0
Wyjście dźwięku kierujemy na drugą kartę dźwiękową jaką u Ciebie jest hdmi.
Zobacz czy się odezwie czy nie. Nie zapomnij wzmacniacza włączyć.
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-06-22 06:58:55)
ilin zgodnie z zaleceniami :
aplay audiodump.wav -D hw:1,0
aplay: main:590: błąd otwierania audio: No such file or directory
ls -l
drwxr-xr-x 28 grabarz grabarz 4096 2009-06-21 23:33 alsa-driver-1.0.19
-rw-r--r-- 1 grabarz grabarz 2896328 2009-06-21 23:29 alsa-driver-1.0.19.tar.bz2
-rwxr-xr-x 1 grabarz grabarz 93655957 2009-06-21 09:09 ati-driver-installer-9-6-x86.x86_64.run
-rw-r--r-- 1 grabarz grabarz 43453484 2009-06-23 00:00 audiodump.wav
bns widzi urządzenie IEC958 [Off] jako wyłączone bez żadnych wskażników i IEC958 D jako Default PCM z zerami dwoma na zielonym tle...
Włączyłem oba urządzenia i efekt żaden nie zmienia to też wyniku przesłanie mplayerem dźwięku na inne wyjście...
Cały czas graja zintegrowane głośniki lapka :/
w aplay -l zobacz jaka cyferka jest po device w linii dotyczace karty HDMI i daj
aplay audiodump.wav -D hw:1,X
gdzie X zastepujesz ta cyferka ...
jak na moje oko to urzadzenia IEC958 powinny byc wlaczone do tych zabaw ...
IEC włączone oba...
aplay -l
**** Lista PLAYBACK urządzeń ****
karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 0: CONEXANT Analog [CONEXANT Analog]
Urządzenia podrzędne: 0/1
Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
karta 0: SB [HDA ATI SB], urządzenie 1: Conexant Digital [Conexant Digital]
Urządzenia podrzędne: 1/1
karta 1: HDMI [HDA ATI HDMI], urządzenie 3: ATI HDMI [ATI HDMI]
Urządzenia podrzędne: 1/1
aplay audiodump.wav -D hw:1,3
Odtwarzanie WAVE 'audiodump.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Częstotliwość 44100 Hz, Stereo
Uwaga: częstotliwość nie jest dokładna (zażądano = 44100Hz, jest = 48000Hz)
proszę spróbować podłączyć wtyczkę
niedopełnienie bufora!!! przynajmniej 1245748520039,279 ms długości)
aplay audiodump.wav -D hw:1,3
Odtwarzanie WAVE 'audiodump.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Częstotliwość 44100 Hz, Stereo
Uwaga: częstotliwość nie jest dokładna (zażądano = 44100Hz, jest = 48000Hz)
proszę spróbować podłączyć wtyczkę
Wszystko jest podłączone i włączone...
Panowie a jak zapatrujecie się na wymianę jadra z 2.6.28-13 na 2.6.29 co prawda nie jest jeszcze stable ale podobno dodano do RC obsługę kolejnych urządzeń HDMI
w sid masz nawet 2.6.30 ... wiec zawsze warto sprobowac
wyglada jakby odtwarzac dziwic moze tylko "proszę spróbować podłączyć wtyczkę"
mozesz tez pokazac co zwraca amixer -c 1 i pokonfigurowac cos przez niego (niekiedy sa rozbierznosci w mozliwosciach alsamixer i amixer)
Spróbuj użyć mplayera zamiast aplay.
Tam się częstotliwość próbkowania tego utworu nie zgadza.(aplay obsługuje tylko wybrane)
Może się odezwie.
amixer -c 1 Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on]
amixer Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pswitch pswitch-joined Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 74 Mono: Front Left: Playback 58 [78%] [-16.00dB] [on] Front Right: Playback 58 [78%] [-16.00dB] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 255 [100%] [0.00dB] Front Right: Playback 255 [100%] [0.00dB] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [on] Simple mixer control 'IEC958 Default PCM',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'Docking Mic',0 Capabilities: volume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 80 Front Left: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on] Front Right: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on] Simple mixer control 'External Mic',0 Capabilities: volume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 80 Front Left: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on] Front Right: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on] Simple mixer control 'Internal Mic',0 Capabilities: volume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 80 Front Left: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on] Front Right: 68 [85%] [-6.00dB] Playback [on]
Czy wedytowanie tego pliku przyniesie jakiś skutek?
Przełączanie alsamixerem stanu IEC958 i IEC958 D nie przyniosło żadnego efektu.
Ostatnio edytowany przez grabarz (2009-06-27 03:10:49)
Wyedytowanie pliku z zapisanymi ustawieniami mixera nic nie da.
Masz najnowsze stery?
Pokaz
cat /proc/asound/version
A czy nie będzie to sprawa kabla? Windows jako taki potrafi w niektórych działaniach ,,oszukiwać'' użytkownika, natomiast Linux działa bliżej sprzętu i wykorzystuje jego pełne możliwości. Może Debian do poprawnej pracy potrzebuje pełnego kabla (dwukierunkowego), a pod Windows wystarczy jednokierunkowy?
cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.19.
Compiled on Jun 21 2009 for kernel 2.6.28-13-generic (SMP).
Ostatnio najnowsze instalowałem...
Zastanawiam się coraz bardziej nad sidem...
A czy nie będzie to sprawa kabla?
Kabel nie ma tu nic do rzeczy kabel jest tylko kablem nie ma wpływu na przesyłane dane, HDMI nie ma wejścia A i B więc można kabel odwrócić jeśli ktoś bardzo chce i dalej powinno działać...
Próbowałem przesłać dźwięk za pomocą mplayer na wyjście HDMI i za każdym razem kończyło się to fiaskiem, korzystałem z opcji:
mplayer audiodump.wav -mixer 1.3
mplayer audiodump.wav -adevice=1.3
mplayer audiodump.wav -tv adevice=1.3
mplayer audiodump.wav adevice=1.3
Zastanawia mnie fakt dlaczego alsa widzi urządzenie z wyjściem HDMI jako Mono a powinno coś w stylu DTS albo 7.1
Ostatnio edytowany przez grabarz (2009-06-28 16:42:10)
Jesteś w błędzie.
adam@debian:~$ cat /proc/asound/version Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.20
Nawiasem mówiąc te najnowsze snapshoty unstable są o kant D potłuc w moim przypadku.
Jakieś przepełnienia bufora opóźnienia itp.
Minęlo troche czasu zanim wpadlem na to że to stery karty dzwiękowej robią mi kuku przy nagrywaniu.
Miałem lagi na poziomie sekundy i więcej.