Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Po którejś z aktualizacji systemu pojawił się u mnie pewien problem z terminalem.
Chodzi o to, że czcionki ttf w jakimkolwiek emulatorze terminala wyglądają fatalnie. wcześniej było ok, teraz muszę korzystać ze standardowych fontów debiana, które wyglądają tak, jak powinny;/
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem?
czcionka na screenie do DejaVu Sans. Jak widać, tworzą się jakby sztuczne spacje, litery miejscami zachodzą na siebie, kompletnie nie wiem o co tu chodzi. Proszę o pomoc
Ostatnio edytowany przez Marvell (2009-06-20 18:35:02)
A któż to ustawia takie czcionki w terminalu? W terminalu są potrzebne specjalne czcionki i na pewno nie są to czcionki ttf.
Zainstaluj poniższe czcionki.
ii console-terminus 4.28-1 Fixed-width fonts for fast reading on the Li ii xfonts-terminus 4.28-1 Fixed-width fonts for fast reading ii xfonts-terminus-dos 4.28-1 Fixed-width fonts for DOS encodings ii xfonts-terminus-oblique 4.28-1 Oblique version of the Terminus font
Na screenie ustawiłem czcionkę, na której dobrze widać problem. Mogę się obyć bez fontów ttf, ale skoro kiedyś było dobrze, to musi się dać zrobić żeby terminal normalnie wyświetlał te czcionki.
W terminalu są potrzebne specjalne czcionki i na pewno nie są to czcionki ttf.
Dlaczego?
Marvell napisał(-a):
Dlaczego?
Poszukaj informacji o czcionce ekranowej to zrozumiesz dlaczego.
Spróbuj zabawy z kartką papieru milimetrowego. Szerokość pojedynczej litery to np. 5mm a wysokość 10mm. Grubość kreski to 1x1mm. Spróbuj napisać wszystkie litery alfabetu korzystając tylko z punktów 1x1mm.
Dopasuj to do realiów ekranu monitora komputerowego. Czcionka ttf składa się z prostych i łuków natomiast czcionka ekranowa posiada obrys dopasowany do ilości dostępnych pikseli na ekranie monitora.