Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-06-09 23:28:22

grzegorz.85 - Członek DUG

grzegorz.85
Członek DUG
Serwis

ejabberd - problem z uruchomieniem

Witam,

głupieje już powoli, a jako że pora już dosyć późna, to coraz bardziej jestem przekonany, że robie jakiś trywialny błąd. Ale do rzeczy. System to Debian Lenny i386. Skonfigurowana domena, www, poczta działa bez problemu.

1. Instaluje ejabberd z repozytorium (oczywiscie ze wszystkimi zależnościami).
2. Przechodzę do konfiguracji (/etc/ejabberd/ejabberd.cfg). Modyfikuje następujące linie:

Kod:

{acl, admin, {user, "admin", "domena.pl"}}.
{hosts, ["domena.pl"]}.

3. Uruchamiam ponownie ejabberd. Pojawia się komunikat, że ejabberd nie był uruchomiony. Tak jest za każdym razem gdy go ponownie odpalam. Odpalam ponownie przez polecenie:

Kod:

# /etc/init.d/ejabberd restart

4. Próbuję dodać użytkownika, i otrzymuje taki komunikat:

Kod:

# ejabberdctl register admin domena.pl haslo
Can't register user "admin@domena.pl" at node ejabber@domena: not_allowed

Co ciekawe, jeśli w pliku konfiguracyjnym ustawię:

Kod:

{hosts, ["localhost"]}.

to polecenie:

Kod:

# ejabberdctl register admin localhost haslo

nie zwraca żadnego komunikatu o błędzie - znaczy się chyba konto zostaje założone.

Kod:

# ejabberdctl status
Node ejabberd@domena is starting. Status started
ejabberd is not running

Tutaj moje pytanie. Coś robię źle? Czegoś nie wykonałem?

#2  2009-06-09 23:45:36

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

Re: ejabberd - problem z uruchomieniem

zobacz w logach (szczytem czytelnosci nie sa, ale ...) - /var/log/ejabberd/sasl.log i /var/log/ejabberd/ejabberd.log

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

#3  2009-06-10 00:15:52

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

Ostatnio jak sie na laborkach bawiliśmy w serwer jabbera to ten komunikat

Kod:

# ejabberdctl register admin domena.pl haslo
Can't register user "admin@domena.pl" at node ejabber@domena: not_allowed

wyskakiwał jak w /etc/hosts komupter widniał tylko jako localhost, dodanie wpisu z nazwą kompa i ejabbered rejestrował usera.

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#4  2009-06-10 11:31:44

grzegorz.85 - Członek DUG

grzegorz.85
Członek DUG
Serwis

@winnetou faktycznie brakowalo tam wpisu o domenie, ale niebardzo to pomogło. Teraz mam taki komunikat:

Kod:

# ejabberdctl register admin123 domena.pl test
RPC failed on the node ejabberd@domena: {'EXIT',
                                          {badarg,
                                           [{erlang,port_control,
                                             [stringprep_port,1,"domena.pl"]},
                                            {stringprep,control,2},
                                            {jlib,nameprep,1},
                                            {ejabberd_auth,auth_modules,1},
                                            {ejabberd_auth,is_user_exists,2},
                                            {ejabberd_auth,try_register,3},
                                            {ejabberd_ctl,process,1},
                                            {rpc,'-handle_call/3-fun-0-',5}]}}

Czytałem gdzies w necie, że komunikaty tego typu moga pojawiać się gdy ejabberd nie ma dostepu do jakiegoś folderu, ale o jaki folder chodzi, to już zapomniało im się napisać.

Poki co bardziej niepokoi mnie fakt, ze ejabberdctl status wypisuje, że ejabberd nie jest uruchomiony, i za nic nie mogę go uruchomić. Zauwazyłem, że w /etc/default znajduje się plik o nazwie ejabberd, jednak nie bardzoe wiem, czy powinienem coś w nim zmieniać, a jeżeli tak, to co. Większość poradników  w Sieci informuje tylko co zmieniać w pliku /etc/ejabberd/ejabberd.cfg

Co do logów, to wyczytałem z nich, że prawdopodobnie chodzi o to, że na początku skoczyłem na głęboką wodę podając ejabberd plik konfiguracyjny z obsługą MySQL. Coś krzyczy w logach (sasl.log) , że ma z tym własnie problem. Co ciekawe wczoraj już w nocy wróciłem do dystrybucyjnego pliku konfiguracyjnego, ustawiając z nim tylko twe dwie linijki które podałem w pierwszym poście. Znaczy się, że konfigurację mimo wszystko trzyma jeszcze gdzieś, poza /etc/ejabberd/ejabberd.cfg

-- Edit --
Nie wiem, może problem tkwił tym razem w tym, że przeładowałem ejabberd, a nie przeładowałem ejabberdctl (po dopisaniu w /etc/hosts).
Chwile po tym jak wysłałem posta, przenioslem stare logi dla potownosci, aby miec wglad tylko w aktualne. Wszystko przerestartowałem jeszcze raz (ejabberd oraz ejabberdctl). Tym razem wszytsko ruszylo bez problemu. Zalożenie użytkownika dziala, ejabberd sie odpalil. Dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowany przez grzegorz.85 (2009-06-10 11:38:27)

#5  2009-06-10 19:52:22

bercik - Moderator Mamut

bercik
Moderator Mamut
Serwis

ejabberd nalezy odpalac przez skrypt w /etc/init ... jezeli chesz bawic sie bezposrednio ejabberd i ejabberdctl pilnyuj na jakim uzytkowniku to odpalasz bo mozesz narobic sobie buu z konfiguracja ...

w krytycznych systacjach moze pomoc usuniecie /var/lib/ejabberd/ ... w przypadki wylaczania kill'em nalezy takze ubic epam i beam ... zawsze warto sprawdzac na liscie procesow co z procesow ejabberowych jest aktualnie odpalone ...

"Wszyscy wiedzą, że czegoś zrobić nie można. Ale przypadkowo znajduje się jakiś nieuk, który tego nie wie. I on właśnie robi odkrycie." (A.Einstein)

Stopka forum