Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Czy da się tak zainstalować pakiet z dysku przy pomocy dpkg, aby widział go też apt, żebyt go można przy jego pomocy przeinstalować lub odinstalować, bo obecnie mam tak, że co zainstaluje ręcznie tego nie widzi apt, a w synapticu mogę to tylko usunąc lub całkiem usunąć.
Lub prościej - czy przy pomocy apt lub aptitude można zainstalować pakiet deb z dysku?
Przypuszczam na marginesie, ze to by mogło rozwiązać mój problem ze Skypem, który jako zainstalowany przez dpkg nie widzi bibliotek lilbv4 - tak przypuszczam :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-06-01 11:27:59)
lokalne repozytorium:
http://www.dug.net.pl/faq/faq-6-89-Lokalne_repozytorium.php
marg1 napisał(-a):
Czy da się tak zainstalować pakiet z dysku przy pomocy dpkg, aby widział go też apt, żebyt go można przy jego pomocy przeinstalować lub odinstalować, bo obecnie mam tak, że co zainstaluje ręcznie tego nie widzi apt, a w synapticu mogę to tylko usunąc lub całkiem usunąć.
A zatem apt „widzi”. Aby przeinstalować pakiet zainstalowany ręcznie, którego nie ma w repozytorium, należy go przeinstalować ręcznie.
marg1 napisał(-a):
Lub prościej - czy przy pomocy apt lub aptitude można zainstalować pakiet deb z dysku?
Należy utworzyć lokalne repozytorium. Prosty sposób masz opisany wyżej, bardziej skomplikowany (za to mający pewne przewagi; niestety opis jest dość chaotyczny) w tym wątku: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=93285#p93285
marg1 napisał(-a):
Przypuszczam na marginesie, ze to by mogło rozwiązać mój problem ze Skypem, który jako zainstalowany przez dpkg nie widzi bibliotek lilbv4 - tak przypuszczam :)
przypuszczam, że źle przypuszczasz
To skoro źle przypuszczam, to ani się za to nie zabieram :)
Za to przypuszczam, że prawie na pewno brakuje czegoś, co się prawie na pewno nazywa libvcośtam.so, którego albo nie ma albo skype go nie widzi :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2009-06-01 13:09:15)
No to może spróbuj instalacji przez gdebi. Kiedyś instalowałem przez to pakiety pod ubuntu i nie było problemów z zależnościami. Tak poza tym, nie jestem zbytnio w temacie, ale może po prostu zainstaluj skype z repo?
Kombinujecie?
Instalujemy:
apt-get install aptoncd
Następnie umieszczamy wszystkie potrzebne do instalacji ręcznej pakiety w jednym katalogu. Nagrywamy katalog na płytkę cd i dodajemy nagraną płytkę do /etc/apt/sources.list
apt-cdrom add
Ja mam tak przygotowany zestaw potrzebny do aktualizacji systemu zaraz po uruchomieniu instalacji z netinstall - tak aby nawiązać połączenie z internetem.
Można się bawić z dyskiem usb itp.
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-06-01 23:13:31)
Strony: 1