Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, mam obecnie problem z zainstalowaniem drukarki Xerox 3117, przedtem zainstalowałem ją za pomocą foomatic-gui i idziałała, obecnie jak zainstalowałem testinga jakiś czas temu to nie moge zainstalować druarki, ani za pomocą cups ani za pomocą foomatic-gui gdyż w tych programach jej nie widzi
lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 008 Device 003: ID 04e8:325b Samsung Electronics Co., Ltd - wiem tyle że tak ją widzi w konsoli Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 005 Device 002: ID 046d:c526 Logitech, Inc. Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 003 Device 002: ID 0a5c:2150 Broadcom Corp. Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub Bus 002 Device 002: ID 5986:0205 Acer, Inc Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
To spróbuj przez przeglądarkę:
http://localhost:631/
Może Ci po przejściu na wyższą wersję wywaliło sterownik - podczas upgrade. Z literką "i" masz zainstalowane, z literką "p" nie masz.
Sprawdź przy pomocy aptitude search co masz zainstalowane z cupsa, foomatica i gutenprinta.
Te stery gutenprint są fajne.
mam zainstalowane to samo co wtedy, kiedy udało sie odpalić drukarke (wedy nie chodziło mi z przeglądarki tylko z foomatic-gui)
foomatic-db-engine foomatic-db-hpijs foomatic-filters-ppds foomatic-gui cupsys-client foomatic-filters foomatic-filters-ppds cups cups-bsd cups-client foomatic-db-engine foomatic-db-hpijs foomatic-filters-ppds foomatic-gui
doinstalowałem jeszcze gutenprint i dalej nic
Przepraszam, nie obraź się - czasem człowiek na głupocie się wykłada :)
Czy ona jest włączona ?
Jakie masz X-y (KDE, Gnome, inne ?) - bo w KDE też jest taki fajny menadżer dla instalacji drukarki: Centrum sterowania -> urządzenia peryferyjne -> drukarki -> różdżka
Może sprawdź inne sterowniki? Przeważnie jest kilka do wyboru. Ja odinstalowałbym wszystko co jest związane z cupsem i drukarką, korzystając z opcji ,,purge''. Zrestartowałbym system i zainstalował ponownie sterowniki bez żadnych nakładek graficznych itp. Do konfiguracji drukarki wykorzystałbym tylko przeglądarkę. Nie mieszałbym sterowników gutenprint z pozostałymi. Zdecydowałbym się na jedne. Są sytuacje, że czasami w przypadku Debiana w wersji testowej (moje obserwacje) zbyt dużo sterowników w systemie powoduje niedziałanie poprawne drukarki.
W którym miejscu? Przecież jak konfigurujesz przez przeglądarkę to nic nie musisz kombinować. Podpinasz drukarkę i wybierasz jeden ze sterowników. Jedyne co musisz wpisać to nazwę pod jaką drukarka ma być widoczna. Resztę można wyklikać.