Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Witam znów ja i normalnie chce mnie coś trafić. Ciągle mam problemy z tym cholernym usb. Nic nie mogę zapisać czy to na karcie z aparatu na której raz mi się udało coś zapisać i na tym koniec. Dysk usb który działał juz nie działa jest tylko do odczytu. Nadałem sobie prawa do zapisu, żadnego błędu nie wywala ale i też nic nie działa. Co mam zrobić żeby mi to usb w końcu działało? Sorki że tak pisze, ale potrzebne jest mi to działające usb. A ono raz zadziała a 20 razy nie. Brak słów. Jest tak, że po podpięciu wyskakuje mi ładnie okno z dysku usb moge utworzyć folder i czy cos innego zapisywać, ale po wypięciu i wpięciu usb juz tego co wgrałem nic niema.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-26 18:23:21)
Słońce jest żółte, trawa zielona
Znasz to pewnie :)
Może pochwal się cośtam nadziałał ?
Disk identifier: 0x000ba32b Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 * 1 999 31936 4 FAT16 <32M Partition 1 has different physical/logical endings: phys=(1023, 1, 32) logical=(998, 0, 32)
to jest z zabytkowego pena ale pod windą działa bez zarzutu.
Teraz wrzuce z aparatu:
Disk identifier: 0x00000000 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 1 2861 2011014+ 6 FAT16
Montowałem na piechote i dalej było to samo ;/
Nikt mi z tym nie pomoże ??
Czyli pozostaje za każdym razem się przełanczać na widowsa z którego prawie nie korzystam, ale pewnie trzeba będzie się z nim przeprosić;/ I nawracaj tu ludzi na Linuxa skoro podstawowe rzeczy nie działają ;/ Niech się jeszcze drukarka wysypie to mnie chyba już dobije.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-21 13:44:22)
Może zamiast nadużywać mało estetycznych zwrotów i wyżywania się na niewinnym systemie chwilę byś pomyślał i skorzystał z dostępnych narzędzi jakie oferuje Debian?
apt-cache -h apt-cache search mount | grep mount apt-cache search usb | grep usb
Przejrzyj wyniki i sprawdź co masz w systemie zainstalowane?
dpkg -l | grep mount dpkg -l | grep usb dpkg -l | grep udev dpkg -l | grep hal
I napiszże wreszcze jak Ty to montujesz. Najlepiej wklej co tam działasz w konsoli.
Winny po częśći jest bo chyba powinien sam za każdym razem montować a nie żebym musiał pół dnia szukać po forach.
mount -t vfat /dev/sdb1 /media/disk dpkg -l | grep mount ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images ii gnome-mount 0.7-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storage devices ii gnome-volume-manager 2.22.1-1 GNOME daemon to auto-mount and manage media devices ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesystems ii pmount 0.9.18-2 mount removable devices as normal user dpkg -l | grep usb ii libusb-0.1-4 2:0.1.12-13 userspace USB programming library ii usbutils 0.73-10 Linux USB utilities ii xserver-xorg-video-sisusb 1:0.9.0-1 X.Org X server -- SiS USB display driver dpkg -l | grep udev ii udev 0.125-7+lenny1 /dev/ and hotplug management daemon dpkg -l | grep hal ii hal 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer ii hal-cups-utils 0.6.16-3 Utilities to detect and configure printers automaticall ii hal-info 20080508+git20080601-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer - shared library for storage ii libhal1 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer - shared library
Zmień ton wypowiedzi, bo się tu piekło rozpęta :P
Badaj
mount -t vfat /dev/sdb1 /media/disk
jak zamontujesz w taki sposób, to właścicielem plików będzie root.
mount -t vfat /dev/sdb1 /media/disk -o uid=1000
tak próbowałeś ?
Teraz nerwy opdały :) nie próbowałem zaraz spróbuje. Odnośnie montowania tego pierwszego to chyba już tak robiłem napisałem na początku jednego posta wyżej.
Montuje tak jak podałeś w tym drugim i nic to nie daje. Odpalam nautilusa jako root próbuje coś zapisać to ładnie zapisuje po wypieciu i wpięciu dalej tego niema.
Pomoże mi ktoś z tym ??
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-24 19:58:39)
Dawałem na nim opcje od montuj wolumin i też od razu wyciągałem efekt za każdym razem ten sam. Gdy wgrywałem na kartę aparatu filmik który zrobiłem z zdjęć to pokazywało ładnie czas zapisu doszło do końca niby że skopiowało. Dałem od montuj wyskoczył mi komunikat że nie wszystkie dane zostały zapisane to poczekałem chwile i nic się nie działo więc wypiąłem i nie było tego co zgrałem. Za drugim razem w konsoli odmontowałem karte z aparatu zamontowałem ręcznie. W konsoli wpisałem:
chown okok -R /dev/sdb1 /media/disk
I też wyskoczył mi czas kopiowało skończyło, przy próbie od montowania też wyskoczył błąd, że nie wszystkie dane zostały zapisane poczekałem chwilke odpiąłem aparat. I dane o dziwo były na karcie zapisane. Ale już drugi raz nie udało mi się zapisać. Więc musiałem zgrać na płytę rw. Dobrze, że jeszcze odczyt z usb działa.
Fajnie tylko teraz napisz po naszemu co dokładnie mam dopisać do tego fstab'a ?? Już mi zapisuje pliki tylko strasznie wolno. Bardzo długo schodzi ale w końcu zapisuje. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego zapisu bo z jednego aparatu, który też ma kartę pamięci bardzo szybko szczytuje dane, a z innego już strasznie wolno czym to jest spowodowane ? Ten co długo ściąga dane to przy próbie odmontowania wywala, że jeszcze nie wszystkie dane zostały zapisane i muszę czekać do tego komunikatu:
Nie można odmontować woluminu Wolumin został prawdopodobnie zamontowany ręcznie z wiersza poleceń. Device to unmount is not in /media/.hal-mtab so it not mounted by Hal
Gdy mi ten komunikat wywali to dane zostały zapisane.
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-22 12:07:04)
Ok nie wiedziałem, że to tak ma wyglądać. Niestety nic to nie dało. Niby pokazywało, że zapisuje ale nie zapisywało. Pozostane przy tym swoim sposobie wcześniejszym w którym utworzyłem grupe usb dodałem siebie do tej grupy i niby wszystko działa tylko strasznie wolno ;/ ale lepsze to niż nic :)
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-04-26 18:24:40)
Jak masz micro sd to po prostu na niej wyłącz blokade
HAL masz zainstalwoane?
czy chcesz montowac bez niego?
Hej panowie dzięki za oddzew, ale ja już nie mam problemu. Mam zainstalowany: hal, hal-cups-utilis, hal-info. Poprostu coś po aktualizacji do sida się pochrzaniło. Wróciłem do Lenny i wszystko jest ok. Wiem, że to nie rozwiązanie, ale potrzebny mi był szybko sprawnie działający komp.
A i blokady żadnej nie mam. Aż tak tępy nie jestem :)
Ostatnio edytowany przez tomekgreen1985 (2009-05-30 21:35:30)
Wątek Zamknięty
Strony: 1