Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Czy komuś może udało się uruchomić video z serwisu plejada.pl pod Debianem?
Zainstalowane mam:
w32codecs ffmpeg mozilla-mplayer mplayer oraz wtyczka MediaPlayerConnectivity 0.8.3
Może jeszcze jakiegoś pakietu potrzeba? Sam już nie wiem, kombinuje od rana i nic mi nie wychodzi.
P.S.
Jestem nowicjuszem w świecie Linuksa, więc proszę o wyrozumiałość
Obawiam się ze na linuxie nie pooglądasz.
adam@debian:~$ mplayer mms://stream.onet.pl/media.wsx?/TVN_MW_VOD/200803/c94731b236.wmv MPlayer dev-SVN-rUNKNOWN-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU 2.20GHz (Family: 15, Model: 2, Stepping: 7) CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1 Skompilowano dla procesora x86 z rozszerzeniami: MMX MMX2 SSE SSE2 Option tv: Unknown suboption tdevice Warning unknown option tv at line 31 Odtwarzam mms://stream.onet.pl/media.wsx?/TVN_MW_VOD/200803/c94731b236.wmv. STREAM_ASF, URL: mms://stream.onet.pl/media.wsx?/TVN_MW_VOD/200803/c94731b236.wmv Zamieniam stream.onet.pl na AF_INET... Łączę z serwerem stream.onet.pl[213.180.137.70]: 1755... Połączony Niewłaściwy rozmiar nagłowka, pomijam. Zamieniam stream.onet.pl na AF_INET... Łączę z serwerem stream.onet.pl[213.180.137.70]: 80... Zamieniam stream.onet.pl na AF_INET... Łączę z serwerem stream.onet.pl[213.180.137.70]: 80... Rozmiar pamięci podręcznej (cache) ustawiono na 1000 Kbajtów Wypełnienie pamięci cache: 19.20% (196608 bajtów) Wykryto format pliku ASF. DRM License URL: http://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=wmdrm&pver=2&os=win&sbp=newclient
To z tego testowego filmiku.
Jak widac DRM.
może to pomoże
Przyznam się że kiedyś tego próbowałem.Niestety bezskutecznie.
Fakt nie miałem legalnago klucza ale nie wiem czy i z tym dalo by radę.
Innym rozwiązaniem było by użycie virtualboxa na nim instalacja windowsa i na nim.
Ale to tez żadne rozwiązanie zwłaszcza że wydajność playerów w ten sposób jest mizerna.
No cóż, mówi się trudno, ale dzięki za szczere chęci.
coś drgnęło w zakresie waszej / naszej / ogólnej wiedzy na temat DRM pod Linuxem?
bo chciałem "dom nad rozlewiskiem" oglądać ze strony iTVP i jakoś googlam już trochę ale nie wiele widzę rozwiązań działających w kwestii DRM, jak ktoś coś wie to będę bardzo wdzięczny :)
Jeśli masz klucz to mplayer sobie radzi bez problemu.
Tylko nie wiem jaki ten klucz jest przesyłany windowsiarzom.
Ja wyciągałem klucz poprzez dość mało przyjamną metodę kilkuprogramową (mam dokładne instrukcje jak by ktoś chciał), mniej więcej sprowadza się to do tego że zapisujesz kawałek filmu i za pomocą kilku programów z niego wyciągasz kluczyk który potem podajesz mplayer'owi - tylko tyle i aż tyle. Fajnie by było jakby wreszcie pod Linuksem zaczął działać jakiś DRM czy to pod wine czy bezpośrednio poprzez mplayer'a... (pisząc "działać" mam na myśli automatyczne pobieranie licencji dla darmowcyh filmów tak jak to ma miejsce pod Windos)
DRM - fuj. Nawet, gdybym mógł, nie odgrywałbym plików z tym "wirusem".