Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Siema,
miałem php5, ale miałem pewne problemy z połączeniem z mysql ( jakoś błąd z funkcją pconnect_mysql () ). Znalazłem, że wystarczy zainstalować php4. Więc apt-em usunąłem php5 i zainstalowałem php4. Niby chodziło, ale inny program sie sypał. No to postanowiłem wrócić do php5 - i znowu apt-get.
A teraz żaden php mi nie chodzi, jak wchodze na stronę z php to mój serwer nie kuma że to php i chce zapisać jako nieznany plik :\
Poradziłby ktoś jak, nie rozwalając całego systemu, mógłbym przeinstalować (najlepiej ze źródeł) php5? Albo jak zmusic Apache żeby na powrót kumał że ma zainstalowany php?

Łowca lamerów

Pewnie ostro narobiłeś syfu z bibliotekami. Remedium na pobieranie plików php jest pakiet libapache2-mod-php5 i chyba nic więcej (pomijam te z zależności).
Użytkownik

pewnie narobilem :) mi głównie chodzi o to, że php5 ma problem z podłączaniem sie do MySQL jeśli nie skompilue sie go z opcją --with-mysql czy jakoś tak. Miał ktoś taki problem? Da sie to zrobic bez kompilowania? Bo o to sie rozbiłem właśnie. Podobno można zrobić dpkg-reconfigure php5-mysql ale mi to nic nie dawało (żadnego ekrenu konfiguracyjnego nie miałem)

Moderator Mamut
jest stosowna paczka w Debianie ktora trzeba zainstaowac aby php moglo laczyc sie z mysql ... nazywa sie ona php5-mysql
Użytkownik

tak, te paczke miałem zainstalowana, ale i tak wyskakiwal problem z pconnect_mysql() . Zauwazylem ze php nie wskazuje na biblioteke mysql.so, wiec w pliku konfiguracyjnym php.ini wstawilem odnosnik do mysql.so wraz z katalogiem (jaks dziwna sciezka) i jakis czas temu na innej maszynie to zadzialalo, a tutaj nie :(
Ostatnio edytowany przez bucz (2009-02-07 15:26:11)

Moderator Mamut
oj cos strasznie kombinujesz ... to naprawde dziala bez problemow - pokaz co to za blad, sprawdz w phpinfo() czy obsluga mysql dziala pokaz dpkg -l '*mysql*' | grep '^ii'
Użytkownik

bercik: a no przekombinowałem :) to o co prosisz dam w poniedziałek jak nie uda sie dpkg -P php-wszystko i apt-get install php5-z-bonusami
a może jest tak, że trzeba najpierw zainstalować php5-mysql a potem php5 żeby on poprawnie wszystko popodczepiał?

Moderator Mamut
bucz napisał(-a):
a może jest tak, że trzeba najpierw zainstalować php5-mysql a potem php5 żeby on poprawnie wszystko popodczepiał?
nie trzeba ... w tym naprawde nie ma zadnej magii ...

Użytkownik

Ja bym skompilował. Nie ufam tym paczkom, Ostatnio też miałem problem z przejściem z paczkowanego php5 do php4, z 3godziny walczylem z paczkami, aż się wkurzyłem i skompilwalem, to od raz łyknał.
Kompilujesz = wiesz co sie dzieje = masz kontrole = działa :-)
Użytkownik

Grzeslaw : a byłbyś tak dobry i napisał jak to kompilować? bo dociągnąłem apt-get source, ale potem trzeba ./configure z opcjami jakimis tajemniczymi i nie chce czegos spier***** zeby miec caly poniedzialek w plecy : )
bercik: magii nie ma, ale jest syf z paczkami u mnie i jakos pójść nie chce
Użytkownik

dpkg -l | grep php | sort
ii php5-common 5.2.0-8+etch13 Common files for packages built from the php
ii php5-gd 5.2.0-8+etch13 GD module for php5
ii php5-mysql 5.2.0-8+etch13 MySQL module for php5
ii php5-snmp 5.2.0-8+etch13 SNMP module for php5
pi libapache-mod-php5 5.2.0-8+etch13 server-side, HTML-embedded scripting languag
rc libapache2-mod-php4 4.4.4-8+etch6 server-side, HTML-embedded scripting languag
rc php4-cli 4.4.4-8+etch6 command-line interpreter for the php4 script
rc php4-common 4.4.4-8+etch6 Common files for packages built from the php
rc php4-gd 4.4.4-8+etch6 GD module for php4
rc php4-mysql 4.4.4-8+etch6 MySQL module for php4
rc php4-snmp 4.4.4-8+etch6 SNMP module for php4
Użytkownik

ok, juz zrobiłem (pomijam to że u góry nie wymienione byo php5)
dpkg -P wszystko-z-php4 apt-get install libapache2-mod-php5 libphp-adodb php5 php5-cgi php5-cli php5-common php5-gd php5-mysql php5-snmp
a na koncu
apt-get install cacti
bo to ten programik mi się sypał. Co ciekawe, normalnie jak instaluje się Cacti to on dociąga jakieś paczki od php4, a jak zainstaluje sie wszystko od php5 co napisałem to cacti starego php juz nie chce. Ciekawe czemu od razu nie bierze najnowszego php. Ale chodzi, więc nie ważne :)
Ostatnio edytowany przez bucz (2009-02-09 09:53:02)