Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam! mam takie pytanie - czy za pomocą dd można zrobić obraz podmontowanego udziału??
tzn zamontowałem sobie do katalogu /root/udzial partycje udostępnioną z innego komputera.
i teraz po wykonaniu: dd if=/root/udzial of=udzial.img
Otrzymuje komunikat że /root/udzial nie jest plikiem. No i racja ponieważ w tym miejscu podaje się konkretną
partycję linuxa czyli np /dev/hda2 - pod którą podmontowany jest ten udział. Niestety nie mam wolnej partycji
na debianie pod którą mógłbym podmontować bezpośrednio ten udział. Także jest jakis sposób tworzenia obrazu bezpośrednio z pomapowanego katalogu??
tar -c katalog >backup.tar
Przejrzyj sobie: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=7026
Zobaczysz jaki błąd popełniasz.
nooo z tar -c katalog >backup.tar - dobre rozwiązanie wprawdzie nie jest to typowy obraz ale scalanie plików:)
O to chodziło! Tylko jeśli scalam np jakąś bazę danych ( nie pracującą podczas wykonywania scalania ) to żeby np po przyroście danych do bazy wykonać następne scalanie ( np po dwóch dniach ) ale tylko żeby wykonało sie dopisanie danych ( nie jeszcze raz cała kopia tylko przyrost dołączyć do istniejącej ) wystarczy:
tar -c katalog >>backup.tar??? czy bardziej jest to skomplikowane??