Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Heh testing.. ja tu na sidzie+exp lecę :D
Na sidzie dziala bez problemu.Sprawdzałem.
Problem zaobserwowalem na testingu.
A ja za to na odwrót :)
I dziwi mnie to:|
Kudzu:/home/kodzik# dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux rc autofs5 5.0.4-1 kernel-based automounter for Linux, version ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images ii gnome-mount 0.8-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storag rc libpmount0.0 0.0.11 portable mount library - shared library ii mount 2.14~rc2-0 Tools for mounting and manipulating filesyst ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user Kudzu:/home/kodzik#
Dzisiaj wykonałem aktualizację na komputerze, na którym mam Squeeze i który był trochę zapuszczony. Aktualizacja hala wymaga:
hal
policykit
libck-connector0
acl
libpolkit-dbus2
libvolume-id1
libpam-ck-connector
libpolkit-grant2
libpolkit2
consolekit
Natomiast udev domaga się:
udev
libvolume-id1 --- Biblioteka ta jest używana do wykrycia typu sytemu plików i odczytu jego
metadanych.
Należy słuchać tego co proponuje apt-get przy aktualizacji. Na tej wersji Squeeze zostawiam zatrzymane powyższe pakiety i czekam na zmiany. Przy zatrzymaniu powyższych wszystko działa.
Bawiłem się wcześniej jakieś dwa tygodnie temu na tym komputerze w pełną aktualizację, nawet zatrzymanych wtedy pakietów. I dzisiaj widzę, że mam w systemie jakieś tajskie pakiety językowe. Obecnie próba ich usunięcia wymaga usunięcia połowy systemu.
Inna sprawa to nie przykładam zbytniej wagi do stanu tej instalacji służącej raczej do eksperymentów.
no i faktycznie też mam ten problem, a między innym dla niego przesiadłem się z powrotem na testinga :D
groups z laptopa
cosik dialout cdrom floppy audio video plugdev netdev vboxusers
co ciekawsz na stacjonarnym też mam testinga efekt groups jest taki
vboxusers dialout cdrom flopp audio video plugdev
i montowanie z pcmana działa, porównywałem pakiety i konfiguracje pcmana i wszystko jest takie samo
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 16:32:56)
Pokaż zawartość pliku
/etc/hal/fdi/policy/PolicyKit.conf
z kompa w którym montowanie nie działa.
Może właśnie w tym jest pies pogrzebany
http://packages.debian.org/squeeze/policykit
Jak się to wszystko zainstaluje co podałem powyżej to system dostaje głupawki. Wskazania ilości procesów w conky wzrastają dwukrotnie (inne narzędzia wskazują normalnie).
System burzy się przy montowaniu.
Zawartość katalogu /etc/udev/rules.d ograniczona do minimum (nic w nim nie ma prawie).
W /etc/udev/rules.d faktycznie jest znacznie mniej ale u mnie bangla wsio.
Co do tego pliczku cudów nie ma
debian:/home/adam# dpkg -L policykit /. /usr /usr/bin /usr/bin/polkit-policy-file-validate /usr/bin/polkit-action /usr/bin/polkit-config-file-validate /usr/bin/polkit-auth /usr/share /usr/share/man /usr/share/man/man1 /usr/share/man/man1/polkit-policy-file-validate.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-auth.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-action.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-config-file-validate.1.gz /usr/share/man/man8 /usr/share/man/man8/PolicyKit.8.gz /usr/share/man/man5 /usr/share/man/man5/PolicyKit.conf.5.gz /usr/share/doc /usr/share/doc/policykit /usr/share/doc/policykit/NEWS.gz /usr/share/doc/policykit/changelog.Debian.gz /usr/share/doc/policykit/changelog.gz /usr/share/doc/policykit/copyright /usr/share/doc/policykit/README /usr/share/doc/policykit/AUTHORS /usr/share/dbus-1 /usr/share/dbus-1/interfaces /usr/share/dbus-1/interfaces/org.freedesktop.PolicyKit.AuthenticationAgent.xml /usr/share/dbus-1/system-services /usr/share/dbus-1/system-services/org.freedesktop.PolicyKit.service /usr/share/PolicyKit /usr/share/PolicyKit/config.dtd /usr/share/PolicyKit/policy /usr/share/PolicyKit/policy/org.freedesktop.policykit.policy /usr/lib /usr/lib/policykit /usr/lib/policykit/polkit-read-auth-helper /usr/lib/policykit/polkit-grant-helper-pam /usr/lib/policykit/polkit-set-default-helper /usr/lib/policykit/polkit-explicit-grant-helper /usr/lib/policykit/polkitd /usr/lib/policykit/polkit-resolve-exe-helper /usr/lib/policykit/polkit-revoke-helper /usr/lib/policykit/polkit-grant-helper /var /var/run /var/run/PolicyKit /var/lib /var/lib/PolicyKit-public /var/lib/misc /var/lib/misc/PolicyKit.reload /var/lib/PolicyKit /etc /etc/pam.d /etc/pam.d/polkit /etc/dbus-1 /etc/dbus-1/system.d /etc/dbus-1/system.d/org.freedesktop.PolicyKit.conf /etc/PolicyKit /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Jak nie ma jak jest :)
no rzeczywiście jest ale w innym miejscu :P
cat /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- --> <!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN" "http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd"> <!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format --> <config version="0.1"> </config>
Oj mój błąd miałem wiecej okien otwartych i nie z tego ścieżkę wpisalem.
Pokaz plik
/etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi
cat /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- --> <!-- Some examples how to use hal fdi files for system preferences You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi file. --> <deviceinfo version="0.2"> <!-- The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable media. --> <!-- <device> <match key="storage.hotpluggable" bool="false"> <match key="storage.removable" bool="false"> <merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge> </match> </match> </device> --> </deviceinfo>
Hm mój ma taka samą zawartość.
Po zamontowaniu pena w pcmanfm pokazuje mi tak
/dev/sda1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1001,utf8,umask=077)
Pod jaką nazwą pojawia Ci się pen w /dev ?
Po probie montowania polecenie mount coś pokazuje ?
Jak zamontujesz z roota to co pokazuje?
no to tak jak z roota uruchomie pcmana to montuje, a jak próbuje z usera to wywala ze dwa komunikaty o nieznanej treści (tzn nie wyświetla żadnej) poczym komunikat nie ma takiego katalogu
przez ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/pen działa bez problemów
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 19:03:47)
Komenda w terminalu
mount
Co mówi w obu przypadkach najlepiej pokaż.
bez zamontowanego
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw)
po zamontowaniu przez ntfs-3g
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw) /dev/sdb1 on /mnt/iso type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 19:11:41)
Ale zamontuj jako root pcmanfm em bo tu z palca zamontowałeś i pokaż co mount pokaze
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-04 19:17:45)
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw) /dev/sdb1 on /media/Cosik type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)
Mam rozwiązanie.
http://cblfs.cross-lfs.org/index.php/PolicyKit
Musimy edytować jako root plik: /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Musi w nim się znaleźć poniższa zawartość:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- -->
<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">
<!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format -->
<config version="0.1">
<match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
<return result="yes" />
</match>
</config>
Po zapisaniu zmian wykonujemy jako root polecenie:
/etc/init.d/hal restart
Działa również po restarcie systemu.
Programy jakie posiadam zainstalowane:
dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesyst ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user ii usbmount 0.0.16 automatically mount and unmount USB mass sto
dpkg -l | grep hal ii hal 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer ii hal-doc 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - documentation ii hal-info 20090309-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library ii libhal1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
Edit:
W sumie to to rozwiązanie już wcześniej zostało podane w tym temacie:
http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?pid=34909#p34909
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-05-04 20:59:49)
u mnie nie pomogło :(
faktycznie na testingu wystarczy dopisać to co napisał fnmirk
czyli
w /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf dopisać
<config version="0.1"> <match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable"> <return result="yes" /> </match> </config>