Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

1NF:rM@7iON1SP0vvErr

Heh testing.. ja tu na sidzie+exp lecę :D

Palacz

Na sidzie dziala bez problemu.Sprawdzałem.
Problem zaobserwowalem na testingu.

A ja za to na odwrót :)
I dziwi mnie to:|
Kudzu:/home/kodzik# dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux rc autofs5 5.0.4-1 kernel-based automounter for Linux, version ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images ii gnome-mount 0.8-2 wrapper for (un)mounting and ejecting storag rc libpmount0.0 0.0.11 portable mount library - shared library ii mount 2.14~rc2-0 Tools for mounting and manipulating filesyst ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user Kudzu:/home/kodzik#

Redaktor

Dzisiaj wykonałem aktualizację na komputerze, na którym mam Squeeze i który był trochę zapuszczony. Aktualizacja hala wymaga:
hal
policykit
libck-connector0
acl
libpolkit-dbus2
libvolume-id1
libpam-ck-connector
libpolkit-grant2
libpolkit2
consolekit
Natomiast udev domaga się:
udev
libvolume-id1 --- Biblioteka ta jest używana do wykrycia typu sytemu plików i odczytu jego
metadanych.
Należy słuchać tego co proponuje apt-get przy aktualizacji. Na tej wersji Squeeze zostawiam zatrzymane powyższe pakiety i czekam na zmiany. Przy zatrzymaniu powyższych wszystko działa.
Bawiłem się wcześniej jakieś dwa tygodnie temu na tym komputerze w pełną aktualizację, nawet zatrzymanych wtedy pakietów. I dzisiaj widzę, że mam w systemie jakieś tajskie pakiety językowe. Obecnie próba ich usunięcia wymaga usunięcia połowy systemu.
Inna sprawa to nie przykładam zbytniej wagi do stanu tej instalacji służącej raczej do eksperymentów.

świr elektronik
no i faktycznie też mam ten problem, a między innym dla niego przesiadłem się z powrotem na testinga :D
groups z laptopa
cosik dialout cdrom floppy audio video plugdev netdev vboxusers
co ciekawsz na stacjonarnym też mam testinga efekt groups jest taki
vboxusers dialout cdrom flopp audio video plugdev
i montowanie z pcmana działa, porównywałem pakiety i konfiguracje pcmana i wszystko jest takie samo
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 16:32:56)

Palacz

Pokaż zawartość pliku
/etc/hal/fdi/policy/PolicyKit.conf
z kompa w którym montowanie nie działa.

świr elektronik

Palacz

Może właśnie w tym jest pies pogrzebany
http://packages.debian.org/squeeze/policykit

świr elektronik

Redaktor

Jak się to wszystko zainstaluje co podałem powyżej to system dostaje głupawki. Wskazania ilości procesów w conky wzrastają dwukrotnie (inne narzędzia wskazują normalnie).
System burzy się przy montowaniu.
Zawartość katalogu /etc/udev/rules.d ograniczona do minimum (nic w nim nie ma prawie).

Palacz

W /etc/udev/rules.d faktycznie jest znacznie mniej ale u mnie bangla wsio.
Co do tego pliczku cudów nie ma
debian:/home/adam# dpkg -L policykit /. /usr /usr/bin /usr/bin/polkit-policy-file-validate /usr/bin/polkit-action /usr/bin/polkit-config-file-validate /usr/bin/polkit-auth /usr/share /usr/share/man /usr/share/man/man1 /usr/share/man/man1/polkit-policy-file-validate.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-auth.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-action.1.gz /usr/share/man/man1/polkit-config-file-validate.1.gz /usr/share/man/man8 /usr/share/man/man8/PolicyKit.8.gz /usr/share/man/man5 /usr/share/man/man5/PolicyKit.conf.5.gz /usr/share/doc /usr/share/doc/policykit /usr/share/doc/policykit/NEWS.gz /usr/share/doc/policykit/changelog.Debian.gz /usr/share/doc/policykit/changelog.gz /usr/share/doc/policykit/copyright /usr/share/doc/policykit/README /usr/share/doc/policykit/AUTHORS /usr/share/dbus-1 /usr/share/dbus-1/interfaces /usr/share/dbus-1/interfaces/org.freedesktop.PolicyKit.AuthenticationAgent.xml /usr/share/dbus-1/system-services /usr/share/dbus-1/system-services/org.freedesktop.PolicyKit.service /usr/share/PolicyKit /usr/share/PolicyKit/config.dtd /usr/share/PolicyKit/policy /usr/share/PolicyKit/policy/org.freedesktop.policykit.policy /usr/lib /usr/lib/policykit /usr/lib/policykit/polkit-read-auth-helper /usr/lib/policykit/polkit-grant-helper-pam /usr/lib/policykit/polkit-set-default-helper /usr/lib/policykit/polkit-explicit-grant-helper /usr/lib/policykit/polkitd /usr/lib/policykit/polkit-resolve-exe-helper /usr/lib/policykit/polkit-revoke-helper /usr/lib/policykit/polkit-grant-helper /var /var/run /var/run/PolicyKit /var/lib /var/lib/PolicyKit-public /var/lib/misc /var/lib/misc/PolicyKit.reload /var/lib/PolicyKit /etc /etc/pam.d /etc/pam.d/polkit /etc/dbus-1 /etc/dbus-1/system.d /etc/dbus-1/system.d/org.freedesktop.PolicyKit.conf /etc/PolicyKit /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Jak nie ma jak jest :)

świr elektronik
no rzeczywiście jest ale w innym miejscu :P
cat /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- --> <!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN" "http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd"> <!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format --> <config version="0.1"> </config>

Palacz

Oj mój błąd miałem wiecej okien otwartych i nie z tego ścieżkę wpisalem.
Pokaz plik
/etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi

świr elektronik
cat /etc/hal/fdi/policy/preferences.fdi
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- SGML -*- -->
<!--
Some examples how to use hal fdi files for system preferences
You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi
file.
-->
<deviceinfo version="0.2">
<!--
The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs
that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable
media.
-->
<!--
<device>
<match key="storage.hotpluggable" bool="false">
<match key="storage.removable" bool="false">
<merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge>
</match>
</match>
</device>
-->
</deviceinfo>Offline

Palacz

Hm mój ma taka samą zawartość.
Po zamontowaniu pena w pcmanfm pokazuje mi tak
/dev/sda1 on /media/disk type vfat (rw,nosuid,nodev,uhelper=hal,shortname=mixed,uid=1001,utf8,umask=077)
Pod jaką nazwą pojawia Ci się pen w /dev ?

świr elektronik

Palacz

Po probie montowania polecenie mount coś pokazuje ?
Jak zamontujesz z roota to co pokazuje?

świr elektronik
no to tak jak z roota uruchomie pcmana to montuje, a jak próbuje z usera to wywala ze dwa komunikaty o nieznanej treści (tzn nie wyświetla żadnej) poczym komunikat nie ma takiego katalogu
przez ntfs-3g /dev/sdb1 /mnt/pen działa bez problemów
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 19:03:47)

Palacz

Komenda w terminalu
mount
Co mówi w obu przypadkach najlepiej pokaż.

świr elektronik
bez zamontowanego
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw)
po zamontowaniu przez ntfs-3g
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw) /dev/sdb1 on /mnt/iso type fuseblk (rw,allow_other,blksize=4096)
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-05-04 19:11:41)

Palacz

Ale zamontuj jako root pcmanfm em bo tu z palca zamontowałeś i pokaż co mount pokaze
Ostatnio edytowany przez ilin (2009-05-04 19:17:45)

świr elektronik
/dev/sda1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro) tmpfs on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755) proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev) sysfs on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev) udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) devpts on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=620) /dev/sda2 on /home type ext3 (rw) /dev/sdb1 on /media/Cosik type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)

Redaktor

Mam rozwiązanie.
http://cblfs.cross-lfs.org/index.php/PolicyKit
Musimy edytować jako root plik: /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Musi w nim się znaleźć poniższa zawartość:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- XML -*- -->
<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">
<!-- See the manual page PolicyKit.conf(5) for file format -->
<config version="0.1">
<match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
<return result="yes" />
</match>
</config>
Po zapisaniu zmian wykonujemy jako root polecenie:
/etc/init.d/hal restart
Działa również po restarcie systemu.
Programy jakie posiadam zainstalowane:
dpkg -l | grep mount ii autofs 4.1.4+debian-2.1 kernel-based automounter for Linux ii fuseiso 20070708-1 FUSE module to mount ISO filesystem images ii mount 2.13.1.1-1 Tools for mounting and manipulating filesyst ii pmount 0.9.19-1 mount removable devices as normal user ii usbmount 0.0.16 automatically mount and unmount USB mass sto
dpkg -l | grep hal ii hal 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer ii hal-doc 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - documentation ii hal-info 20090309-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library ii libhal1 0.5.12~git20090406.46dc48-2 Hardware Abstraction Layer - shared library
Edit:
W sumie to to rozwiązanie już wcześniej zostało podane w tym temacie:
http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?pid=34909#p34909
Ostatnio edytowany przez fnmirk (2009-05-04 20:59:49)

u mnie nie pomogło :(

świr elektronik
faktycznie na testingu wystarczy dopisać to co napisał fnmirk
czyli
w /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf dopisać
<config version="0.1">
<match action="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
<return result="yes" />
</match>
</config>Offline