Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z góry przepraszam, jeżeli pisze w złym dziale, jestem nowy i dopiero zaczynam poznawać Debiana, więc prosiłbym tez o łopatologiczne odpowiedzi.
Mam pendriva który ma system ntfs (służy do przenoszenia plików między komputerami), jest ustawione automatyczne montowanie, tak jak na FAQ, ale gdy chce zobaczyć jego zawartość wyskakuje komunikat "brak dostępu", jednak korzystając z mc z konta roota, widzi go i można na niego nagrać pliki, jednak po podpięciu go do drugiego kompa na którym jest innym system nie widzi on plików, i tak samo jest w drugą stronę, wie może ktoś jak rozwiązać ten problem?
1. Z jakimi opcjami montujesz? Pokaż linijkę z fstab.
2. Jakie prawa dostępu ma punkt montowania?
3. Po zapisie odmontowujesz urządzenie?
A dlaczego nie przeformatować pod fat32?
To powinien hal z buta montować.
To uniwersalne dla linuxa i windowsów.
no wlasnie po jakiego ci ntfs na penie
ntfs-3g do penow dobrze się sprawuje
no to tak, mój fstab wygląda następująco
<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda2 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda3 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/sdb1 /media/pendrive ntfs-3 silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
a po włożeniu pendriva w przegladarce konqueror jest dostępna nadal opcja zamontuj, lecz po jej naciśnięciu pojawia sie brak dostępu,
a ntfs potrzebny mi jest z tego względu że fat32 nie obsługuje plików które zajmują pare GB, a obecnie na fat32 dzieje się to samo, sprawdzałem to już
Miałem podobny problem, rozwiązałem to tak:
1 wywaliłem linijkę z ntfs-3g
2. montowałem ręcznie przez ntfs-3g, sprawdziłem czy wszystko działa tak jak powinno, czy montowanie ok, czy przenosi dane
poprawnie itp.
3. wszystko działa w porządku, więc fstab wpisałem linijkę montowania tak samo jak wpisywałem ręcznie
Ja do fstab-a dodałem tą linijkę
/dev/sda1 /media/PENDRIVE ntfs-3g nls=utf8,umask=0222,rw,user,defaults 0 2
i działa normalnie kopiuję na pendrive itd montuje się automatycznie.
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2009-01-20 19:30:53)
przepisales to czy skopiowales, bo tu jest blad
/dev/sdb1 /media/pendrive ntfs-3 silent,umask=0,locale=pl_PL.utf8 0 0
ntfs-3g (powinno byc)
ja mam pena w fat i smiga natomiast dysk zewnetrzny mam w ntfs i hal od ktorejs aktualizacji montuje go z palca tak ze nie potrzebne sa wpisy w fstab
mam sida wiec paczki sa najnowsze a jajco 2.6.27-10 z repo siduxa
Ostatnio edytowany przez pink (2009-01-20 17:58:13)
Nie ma sensu dopisywać tego do fstaba. Powinno działać tak jak ilin napisał.
Cosik, wklej wynik poleceń:
dpkg -l | grep pmount dpkg -l | grep hal cat /etc/debian_version
Pokaż jeszcze z konta użytkownika
groups
Tu na prawa dostępu coś wygląda.
to takie są wyniki poleceń
dpkg -l | grep pmount ii pmount 0.9.18-2 mount removable devices as normal user
dpkg -l | grep hal ii hal 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer ii hal-info 20081219-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer - shared library ii libhal1 0.5.11-8 Hardware Abstraction Layer - shared library
cat /etc/debian_version 5.0
groups cosik dialout cdrom floppy audio video plugdev netdev
Ostatnio edytowany przez Cosik (2009-01-20 20:07:29)
Ja mam zaś tak.
kasia@debian:~$ groups kasia dialout cdrom floppy audio dip video plugdev users scanner netdev powerdev fuse vboxusers samba
Działa bwz problemu.
Co prawda ntfs nie sprawdzałwm bo nie mam ale nie powinno mieć znaczenia.
wielkie dzięki, problem rozwiązany, tkwił on w tym że miałem w kodzie montowanie sdb1 a powinno być (chyba) sda2, tzn działa na tym, bo zauważyłem przy włączaniu, ze system sprawdzał coś związanego z urządzeniem sda2 bo bylo montowane 30 razy, czy coś w tym stylu
Gdyby tak było nie montował byś go na roocie.
Najlepiej pokaż
fdisk-l
z wsadzonym penem.
no to tak
Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 19457 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Disk identifier: 0x7cd4d4ae Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 1 3647 29294496 83 Linux /dev/sda2 3648 19391 126463680 83 Linux /dev/sda3 * 19392 19457 530145 82 Linux swap / Solaris Disk /dev/sdb: 16.0 GB, 16039018496 bytes 75 heads, 40 sectors/track, 10442 cylinders Units = cylinders of 3000 * 512 = 1536000 bytes Disk identifier: 0xc3072e18 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 * 1 10443 15663084 7 HPFS/NTFS
natomiast fstab
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1 /dev/sda2 /home ext3 defaults 0 2 /dev/sda3 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/sda2 /media/pendrive ntfs-3g force 0 2
i wszystko działa poprawnie
trochę to dziwne bo montujesz 2 razy tą samą partycję (home) w 2 miejscach raz jako ext3 a raz jako ntfs.. wg fdisk -l pendrive jest widoczny jako sdb1
jeśli montowanie działa to wywal tą ostatnią linijkę z /etc/fstab bo i tak jest błędna
sal_i napisał(-a):
jeśli montowanie działa to wywal tą ostatnią linijkę z /etc/fstab bo i tak jest błędna
hmm, czemu uważasz że jest błedna???? w pomocy znalazłem że zalecane jest właśnie takie montowanie, tak jak ręcznie z użyciem force
Kolega kodzik napisał, że w /etc/fstab masz dwa razy wpisaną tą samą partycję (/dev/sda2), natomiast ani słowem nie wspominasz o tym pendrajwie, który w systemie nazywa się /dev/sdb1 (wynik #fdisc -l). Jeżeli pendrive się poprawnie montuje to raczej nie za wstawiennictwem fstab, bo tam nie ma o nim ani słowa. Tak dla testu zahaszuj tą ostatnią linijkę i zobacz czy działa.
Ja może ze swojej strony podam jak ja montuje pendrive ntfs.
/dev/sdb1 /media/sdb1 ntfs-3g defaults,locale=pl_PL.UTF-8,silent,umask=0,noempty 0 0
Ktos wczesniej pytal po co ntfs na pendrive.... Hmm Dyski przenosne tez przedstawiają się jako pendrive.... Czyli mamy taki 120gb pendrive :P
Ostatnio edytowany przez Bober (2009-01-21 08:51:59)
a masz zainstalowane pakiety
autofs automount usbmount pmount ???
no to tak, kolego sal_i po shaszowaniu linijki w fstab montowanie nie działa, jak chce przeglądnąć zawartość pendriva w konqerorze to wyskakuje taki komunikat na 1/4 ekranu, a zastanawiające było to że tego same dnia przy reboocie sprawdzane było urządzenie sda2 bo było ono xx razy podłączane, więc na tej podstawie stwierdziłem żeby zmienić sdb1 na sda2 i działa.