Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2009-01-17 14:33:08

pablo - Członek DUG

pablo
Członek DUG
Serwis

Przekierowanie sieci

Witam

Mam sieć w której jest sobie serwer/rouer na którym jest serwer DNS i jest on głównym wyjściem na świat (zewnętrzne IP -eth0). No i ma on dawać internet dla sieci (eth1). eth1 dostaje IP z serwera Windows 2000 dla którego ma udostępniać net. I ma udostępnić go dla całej sieci, której ten serwer Windowsowy daje adresy IP. Ogólnie dając różne skrypty z googla i forum nie działają i nie wiem dokładnie co mam teraz zrobić.

Pozdrawiam.

Pusto :)

#2  2009-01-17 14:39:42

lis6502 - Łowca lamerów

lis6502
Łowca lamerów

Re: Przekierowanie sieci

IMHO troszkę bez sensu masz to zrobione. Serwer chyba powinien rozdzielać IP, a nie je dostawać. No ale skoro tak już jest, to spróbuj sprawdzić jakie IP dostał serwer Debianowy od Windowsowego (ifconfig Twoim przyjacielem), wytnij je awkiem i zbuduj regułki iptables dla wyciętego ip.

#3  2009-01-17 14:39:51

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

ten windows 200 ma miec ustawiona brame na IP z interfejsu eth1
reszt zalatwiasz zwyklym nat'em

#4  2009-01-17 17:37:03

djjanek - Użytkownik

djjanek
Użytkownik
Serwis

pablo napisał(-a):

Witam

Mam sieć w której jest sobie serwer/rouer na którym jest serwer DNS i jest on głównym wyjściem na świat (zewnętrzne IP -eth0). No i ma on dawać internet dla sieci (eth1). eth1 dostaje IP z serwera Windows 2000 dla którego ma udostępniać net. I ma udostępnić go dla całej sieci, której ten serwer Windowsowy daje adresy IP. Ogólnie dając różne skrypty z googla i forum nie działają i nie wiem dokładnie co mam teraz zrobić.

Pozdrawiam.

Wielki błąd albo zrobisz tak że masz statyczne IP albo to router musisz nadawać IP maskę i gateway.
Z kąd 2k ma wiedzieć jaki ma mieć gateway jeśli będzie zmienne IP a jak stale to po co ma pobierać przez DHCP? - podstawy sieci

Stopka forum