Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam mam taki problem - mam skrypt listy wyboru wygląda on tak:
<select style="width:100%" name="typ" OnChange="url(this)" width="80%" class="sel">
<option selected>Wybierz z listy..</option>
<option value='=index.php'><b>opcja 1</b></option>
<option value='=index2.php'>opcja 2</option>
<option value='index3.php'>opcja 3</option>
Jak widać skrypt działa tak że po wybraniu danej opcji z listy wyświetla podaną tam stronę ( np index.php lub index2.php). Zapewne odpowiedż moge umieścić sobie w tych plikach - chodzi mi o to żeby po wybraniu
konkretnej opcji wyświetliło mi się małe okienko z przyciskiem - kontynuuj i dopiero po kliknieciu w przycisk kontynuuj konkretna strona. Ma ktoś może jakiś pomysł na coś takiego??
Gdybym zachowywał się jak zwykle, powiedziałbym że nic nie widać, ponieważ nie raczyłeś nam pokazać funkcji url. Ale dzisiaj jest pierwszy czwartek tygodnia, więc nawet się o tym nie zająknę.
Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem... masz listę rozwijaną, i po wybraniu elementu ma się pojawiać okienko potwierdzające. Po kliknięciu „ok” ma się ładować jakaś strona (gdzie?). Jak mnie przekonasz że wiesz co robisz, to postaram się Ci pomóc.
funkcje url ma zadeklarowaną w pliku funkcje.js
wygląda ona tak: function url(s) {
var gourl = s.options[s.selectedIndex].value; window.self.location.href =
gourl;
}
dzięki niej po wybraniu jakiejś opcji z listy odrazu przekierowuje mnie na dowiązaną do tej opcji stronę.
Chodzi mi o to aby po wybraniu tej opcji otwarło mi się najpierw okienko ( czyli jakiś przykładowy plik php np przyklad.php w którym ma się wykonać jeszcze jeden skrypt, oraz przycisk w tym okienku kontynuacji który po kliknieciu przekieruje do dowiązanej do tego przycisku strony)
Wywal onchange z selecta. Zmień wywołanie funkcji url aby zczytywała wartość selecta z innego elementu (czyli this nie zadziała). Tym elementem może być np. <a href="" onclick="url(...)"/>. W miejsce kropek trzeba dodać lokalizator dokumentu w obiekcie lub jakąś funkcje która go pobierze, getElementById czy jakąś inną.
debbie napisał(-a):
Chodzi mi o to aby po wybraniu tej opcji otwarło mi się najpierw okienko ( czyli jakiś przykładowy plik php np przyklad.php w którym ma się wykonać jeszcze jeden skrypt, oraz przycisk w tym okienku kontynuacji który po kliknieciu przekieruje do dowiązanej do tego przycisku strony)
Rozumiem co chcesz osiągnąć. Ale dalej nie jestem przekonany że Twoja metoda jest właściwa. Innymi słowy: po co to wszystko?
kamikaze napisał(-a):
Tym elementem może być np. <a href="" onclick="url(...)"/>.
O_O
Strony: 1