Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
na razie radze sobie tak:
alias mountiso='sudo mount -o loop -t iso9660
. Ale taki wpis w .bashrc ma wady: trzeba uzywac sudo i podawac nazwe katalogu gdzie chce sie montowac. Jak tego uniknac?
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-04 21:27:36)
apt-get install mc
I montujesz tam gdzie chcesz jako zwykły użytkownik.
function mountiso { sudo mount -o loop -t iso9660 "$1" /sciezka/gdzie/montowac }
Uruchamiasz przez mountiso /sciezka/do/obrazu.
Tylko to może nie być najlepszy pomysł jeżeli dysponujesz kilkoma obrazami które chciałbyś mieć podmontowane równolegle.
To może i ja się wtrącę
function mountiso { sudo mkdir /sciezka/gdzie/montowac/$1 sudo mount -o loop -t iso9660 "$1" /sciezka/gdzie/montowac/$1 } function umountiso { sudo umount /sciezka/gdzie/montowac/$1 sudo rmdir /sciezka/gdzie/montowac/$1 }
rozwiązanie powyższego
Co do obejśca sudo: visudo i dopisujesz
%sudo ALL=NOPASSWD: ALL
dodajesz siebie do grupy sudo, przekręcasz kompa i jest.
Ostatnio edytowany przez lis6502 (2009-01-04 12:17:02)
lis6502 napisał(-a):
Kod:
function mountiso { sudo mkdir /sciezka/gdzie/montowac/$1 sudo mount -o loop -t iso9660 "$1" /sciezka/gdzie/montowac/$1 }
Primo: dobry pomysł, osobiście inaczej zakładałem rozwiązanie problemu równoległych montowań.
Secundo: nie zadziała dla plików ISO które znajdują się w innym niż bieżący katalogu. Jeżeli plik znajduje się głębiej w drzewie katalogów, mkdir musi otrzymać flagę -p, ale to i tak nie jest najlepsze rozwiązanie. Jeżeli jest wyżej, to w skrajnym przypadku zamontowywana zawartość może nawet przykryć całe drzewo katalogów. Rozwiązanie: basename.
Tetrio: wyłoży się na obrazach ze spacjami w nazwie.
Kod:
%sudo ALL=NOPASSWD: ALLdodajesz siebie do grupy sudo, przekręcasz kompa i jest.
Ekhm... Dawanie wszystkim użytkownikom możliwości wykonywania każdego polecenia bez uwierzytelnienia nie jest najlepszym pomysłem.
Ostatnio edytowany przez Minio (2009-01-04 18:31:34)
Minio napisał(-a):
Kod:
%sudo ALL=NOPASSWD: ALLdodajesz siebie do grupy sudo, przekręcasz kompa i jest.
Ekhm... Dawanie wszystkim użytkownikom możliwości wykonywania każdego polecenia bez uwierzytelnienia nie jest najlepszym pomysłem.
Nie wszystkim, tylko tym w grupie sudo. :)
Faktycznie, to wielkie „ALL” przysłoniło mi resztę linii.
Mea culpa.
(Chociaż dalej uważam że lepiej dać uprawnienia tylko do mount i umount ;) .)
1. dodaj do fstab wpis dla /tmp/costam.iso
2. napisz skrypt/funkcję, który robi symlinki podanego iso do /tmp/costam.iso i montuje go (dla bezpieczeństwa można sprawdzić czy przypadkiem nie jest już zamontowany)
3. voila
przepraszam, że nie podaję gotowego, ale mi się nie chce teraz :P
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-04 20:50:01)
Najbardziej podoba mi sie rozwiazanie podane prze Minio i potem modyfikowane - szkoda tylko ze nie dziala montowanie plikow iso ze spacjami etc;/ Azhag jak Ci sie zachce to prosze wrzuc;) Tutaj cos podobnego pod KDE http://www.pclosbe.org/belbb/viewtopic.php?f=35&t=695 ale tez wymaga przerobek.
nie dziala montowanie plikow iso ze spacjami
spróbuj ująć nazwę pliku w cudzysłowy (")
Uwaga, nietestowane!
#!/bin/sh # You need this entry in /etc/fstab # /tmp/quickmount.iso /media/iso iso9660 ro,users,loop 0 0 MOUNTPOINT=/tmp/quickmount.iso if [ ${1} = '-h' ] || [ ${1} = '--help' ]; then cat <<EOF Usage: $0 image.iso EOF exit fi ISOIMAGE=${1} # check if ISOIMAGE is iso image ! file "$ISOIMAGE" | grep "ISO 9660" >/dev/null 2>&1 &&\ echo "Image does not appear to be iso image." && exit 1 # relative or not echo "$ISOIMAGE" | grep "^/" >/dev/null 2>&1 && PREFIX='' || PREFIX="${PWD}/" # already mounted? grep "$MOUNTPOINT" /etc/mtab &&\ echo "Image already mounted." && exit 1 ln -sf "${PREFIX}${ISOIMAGE}" "$MOUNTPOINT" mount "$MOUNTPOINT"
potrzebujesz jeszcze taki wpis w /etc/fstab:
/tmp/quickmount.iso /media/iso iso9660 ro,users,loop 0 0
(i oczywiście katalog /media/iso lub odpowiednio inny wpis) i możesz montować jako użyszkodnik
Ostatnio edytowany przez azhag (2009-01-05 11:44:12)
Witam, a czy probowal ktos tego?
http://cdemu.sourceforge.net/
pozdro